Πρωτοπόρος στον τομέα της μηχανικής συστημάτων
Αποτυπώματα

Πρωτοπόρος στον τομέα της μηχανικής συστημάτων

Ο Χριστόδουλος Φλούδας ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας στο Τέξας, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας των ΗΠΑ και καθηγητής Χημικής Μηχανικής και κάτοχος της έδρας Erle Nye ’59 στο Πανεπιστήμιο Texas A&M.

Στο παρελθόν διετέλεσε καθηγητής Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και κάτοχος της έδρας Stephen C. Macaleer ’63 Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών.  Ήταν ένας από τους Έλληνες επιστήμονες που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα της Thomson Reuters με τα πιο λαμπρά επιστημονικά μυαλά στον κόσμο για το 2014 και το 2015. Τον Αύγουστο του 2016, έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή την οποία υπέστη στο εξοχικό του στη Χαλκιδική.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Το 1986 ξεκίνησε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Princeton. Το 1994 έγινε καθηγητής. Έχει διδάξει ως καθηγητής επισκέπτης στο Imperial College, στο Swiss Federal Institute of Technology, στο Πανεπιστήμιο Βιέννης και στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Ήταν παγκοσμίως γνωστός για τη μαθηματική μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση πολύπλοκων συστημάτων σε μακροσκοπικό και μικροσκοπικό επίπεδο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν στη διασύνδεση της χημικής μηχανικής, των εφαρμοσμένων μαθηματικών, και της επιχειρησιακής έρευνας. Κύριοι τομείς ήταν η χημική διαδικασία και ο σχεδιασμός, ο έλεγχος της διαδικασίας και των πράξεων και η υπολογιστική χημεία και μοριακή βιολογία.

Ήταν συγγραφέας των δύο μεταπτυχιακών βιβλίων: «Μη γραμμική και Μικτή-Ακέραιος Optimization» και «Deterministic Global Optimization», ενώ έχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις.

Έχει λάβει αρκετά βραβεία τόσο για την διδασκαλία όσο και για την έρευνα του μεταξύ των οποίων είναι:

• 1988: NSF Presidential Young Investigator Award

• 1995: Engineering Council Teaching Award

• 1997: Βραβείο του Ιδρύματος Βοδοσάκη για τις Εφαρμοσμένες Επιστήμες

• 1998: Βραβείο Best Paper στην Πληροφορική και Χημική Μηχανική

• 1999: Aspen Tech Excellence in Teaching Award

• 2001: AIChE Professional Progress Award για την Εξαιρετική Πρόοδο στην Χημική Μηχανική

• 2006: AIChE Computing in Chemical Engineering Award

• 2007: Princeton University Graduate Mentoring Award

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ