Πρωτοπορεί παγκοσμίως στον τομέα της Ενδοκρινολογίας
Σημαντικοί Έλληνες

Πρωτοπορεί παγκοσμίως στον τομέα της Ενδοκρινολογίας

Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης είναι Επιστημονικός Διευθυντής του NICHD, του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντικείμενο της έρευνας του είναι οι όγκοι του ενδοκρινικού συστήματος και κυρίως οι όγκοι της επίφυσης και των επινεφριδίων, όπως τα φαιοχρωμοκυττώματα και τα παραγαγγλιώματα.

Είναι ο επικεφαλής της έρευνας που οδήγησε στην ανακάλυψη ενός γονιδίου που σχετίζεται με την υπερβολική ανάπτυξη των παιδιών, γνωστή και ως γιγαντισμό. Η έρευνα άρχισε με μια οικογένεια που πήγε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για τη θεραπεία του γιγαντισμού στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Σε αυτή την οικογένεια, τόσο η μητέρα, όσοι και οι δύο γιοι, είχαν γιγαντισμό. Συνολικά, η ομάδα του Έλληνα ερευνητή μελέτησε 43 περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν γιγαντισμό όταν ήταν βρέφη ή παιδιά. Η έρευνα ανακάλυψε ότι είχαν όλοι είχαν κοινό τον διπλασιασμό της ίδιας μικρής γενετικής περιοχής στο χρωμόσωμα Χ. Θεωρείται πως η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες της πάθησης μελλοντικά και πως θα βοηθήσει εν καιρώ και στην περίπτωση των παιδιών με ανεπαρκή ανάπτυξη.

Η καταγωγή του είναι από την Κρήτη και το Γαλαξίδι, αλλά γεννήθηκε το 1965 στην Λιβαδειά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έκανε το Master του στην Ιατρική και το Διδακτορικό του στην Ενδοκρινολογία από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1989 και 1994 αντίστοιχα. Έχει εργαστεί σε διάφορες χώρες και Πανεπιστήμια πριν το NICHD, όπου βρέθηκε πρώτα ως φοιτητής και μετά ως εργαζόμενος.

Το 1990 συνέχισε την μετα-διδακτορική επιμόρφωση του στο Georgetown University Medical School ειδικευόμενος στην παιδιατρική και την παιδική ενδοκρινολογία αλλά και για την γενετική και την κλινική δυσμορφολογία. Έχει ταυτοποιήσει τα γονίδια για το Carney complex και το σύνδρομο Carney-Stratakis και για άλλα γενετικά ελαττώματα που οδηγούν σε νεφρικούς και άλλους όγκους. Το εργαστήριο του έχει εκδώσει πολλά συγγράμματα για τις παιδιατρικές κληρονομικές διαταραχές.

Είναι ο συγγραφέας 500 και πλέον δημοσιεύσεων και διετέλεσε αρχισυντάκτης του Journal of Endocrine Genetics για 5 χρόνια, καθώς και αναπληρωτής αρχισυντάκτης του Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (2010-2015), το κορυφαίο περιοδικό στην ενδοκρινολογία.

Έχει λάβει αρκετά βραβεία και διακρίσεις. Το 2009 έλαβε το βραβείο Ernst Oppenheimer Award of The Endocrine Society και το 1999 το Pharmacia-Endocrine Society Award for Excellence in Published Clinical Research. Tο 2015, ως μέντορας αρκετών εκπαιδευόμενων από όλον τον κόσμο, έλαβε το Βραβείο NICHD Mentor.

Είναι Επισκέπτης Καθηγητής σε αρκετά ακαδημαϊκά κέντρα ανά τον κόσμο όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας (Αυστραλία), το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ κ.α.

Αυτή τη στιγμή είναι συν-αρχισυντάκτης στο περιοδικό Hormone & Metabolic Research και εκλεγείς Πρόεδρος (2018) της Εταιρείας Παιδιατρικής Έρευνας (SPR). Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ