Ο ομογενής που συμβουλεύει τους Προέδρους των ΗΠΑ
Σημαντικοί Έλληνες

Ο ομογενής που συμβουλεύει τους Προέδρους των ΗΠΑ

Ο Τζον Ποντέστα είναι ένας βετεράνος της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ. Διετέλεσε Σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα από τις αρχές του 2014. Άφησε τη θέση του στον Λευκό Οίκο για να βοηθήσει στην Προεδρική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον το 2016 ως επικεφαλής της. 

Ήταν ο τέταρτος κατά σειρά Αρχηγός Γενικού Επιτελείου του Λευκού Οίκου την περίοδο της προεδρίας Κλίντον. Έμεινε σε αυτήν τη θέση για 3 χρόνια από το 1998 έως το 2001. Ήταν πρόεδρος και τώρα πλέον σύμβουλος του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο και καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Georgetown.

«Πιθανότατα θα αφήσω τη θέση μου στις αρχές Φεβρουαρίου και έπειτα πρέπει να σκεφτώ τι θα κάνω με τη ζωή μου. Αν η Χίλαρι αποφασίσει να κατέβει ως υποψήφια, της έχω πει πως θα κάνω τα πάντα για να την βοηθήσω» δήλωσε στις αρχές του 2015 στο Reuters.

Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1949 στο Σικάγο από την Ελληνίδα Μαίρη Κοκόρη και τον ιταλικής καταγωγής John David Podesta.

Το 1967 αποφοίτησε από το Lane Technical High School. Το 1971 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Knox College. Εν συνεχεία  βρέθηκε στο Georgetown University Law Center, από όπου και πήρε το πτυχίο του το 1976.

Υπηρέτησε σε θέσεις στο Καπιτώλιο, διετέλεσε επικεφαλής του Συμβουλίου της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας (1987–1988). Το 1988 ίδρυσε μαζί με τον αδερφό του Τόνι, την Podesta Associates, μια εταιρεία που ασχολείτο με τις κυβερνητικές υποθέσεις και τις δημόσιες σχέσεις. Τώρα πια η εταιρεία είναι γνωστή ως Podesta Group και έχει στενή συνεργασία με την κυβέρνηση Ομπάμα. Επίσης υπηρέτησε και ως μέλος του Συμβουλίου της Διοικητικής Διάσκεψης των ΗΠΑ και την Αμερικανική Επιτροπή σχετικά με την προστασία και τη μείωση της κυβερνητικής μυστικότητας.

Από τον Ιανουάριο του 1993 έως το 1995 υπήρξε βοηθός του Προέδρου, γραμματέας προσωπικού και ανώτερος σύμβουλος πολιτικής της κυβέρνησης σε θέματα, πληροφοριών, προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών και ρυθμιστικής πολιτικής.

Έπειτα διετέλεσε βοηθός του Προέδρου Κλίντον όπως επίσης και Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Το 1998 έγινε Αρχηγός Γενικού Επιτελείου στην δεύτερη θητεία του Κλίντον, μέχρι και το τέλος της το 2001.

Είχε ρόλο κλειδί στο Εκτελεστικό Διάταγμα 12958, το οποίο οδήγησε στο να αποχαρακτηριστούν εκατομμύρια σελίδες από το Εθνικό αρχείο διπλωματικής και εθνικής ασφάλειας. Ο Τζον Ποντέστα δημιούργησε και πρoεδρεύει του Αμερικανικού Κέντρου Προόδου, μιας προοδευτικής δεξαμενής σκέψης.

Το 2008 εκδίδει το βιβλίο «The Power of Progress: How America’s Progressives Can (Once Again) Save Our Economy, Our Climate, and Our Country», στο οποίο αναλύει σε τέσσερεις τομείς το όραμα του για πρόοδο.

Το 2009 συνοδεύει τον πρώην Πρόεδρο Κλίντον στην Βόρεια Κορέα στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 2 Αμερικανών δημοσιογράφων που είχαν φυλακιστεί με κατηγορίες κατασκοπίας. Επίσης, υποστήριξε την προσπάθεια της Κοινότητας Έρευνας για ΑΤΙΑ, να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να δοθούν στη δημοσιότητα έγγραφα που μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ