Ο αθλητικογράφος που έχει κερδίσει 20 βραβεία Εmmy
Σημαντικοί Έλληνες

Ο αθλητικογράφος που έχει κερδίσει 20 βραβεία Εmmy

Ο Robert Quinlan Costas είναι αθλητικός δημοσιογράφος και παρουσιαστής στο NBC Sports από το 1980.  Έχει ανακηρυχτεί  πάνω από 8 φορές Αθλητικός Δημοσιογράφος της Χρονιάς και έχει κερδίσει 20 αθλητικά EMMY. Ήταν μάλιστα ο βασικός παρουσιαστής σε 9 Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1952 στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός ελληνικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του από την Ιρλανδία. Συγκεκριμένα οι ρίζες της οικογένειας είναι από την Χίο.

Σπούδασε επικοινωνία και ρητορική στο Syracuse University ενώ παράλληλα ξεκίνησε την καριέρα του στην αθλητική δημοσιογραφία. Δεν έλαβε το πτυχίο του, αλλά αργότερα πήρε πτυχίο απο το S. I. Newhouse School of Public Communications.

Η πρώτη του δουλειά πλήρους απασχόλησης ήταν στο American Basketball Association’s Spirits of St.Louis, όταν ήταν μόλις 22 ετών και ανακοίνωνε αποτελέσματα αγώνων στον ραδιοφωνικό σταθμό KMOX. Από το 1980 έως σήμερα ανήκει στο δυναμικό του NBC.

Το 2002 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Fair Ball: A Fan’s Case For Baseball.»

Έχει κερδίσει συνολικά 4 φορές το βραβείο του Εθνικού Αθλητικού Δημοσιογράφου της Χρονιάς  (National Sportscaster of the year)από την  Αμερικανική Ένωση Αθλητικών Δημοσιογράφων και ακόμα 8 φορές το αντίστοιχο βραβείο (National Sportscaster of the Year) από την Εθνική Ένωση Αθλητικών δημοσιογράφων και αθλητικογράφων. Έχει κερδίσει 20 φορές το Αθλητικό Βραβείο  ΕΜΜΥ (Sports Emmy Awards) για την περιγραφή αθλητικών γεγονότων.

Έχει λάβει επίσης και το Curt Gowdy Award το 1999, το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται σε δημοσιογράφους των ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ για την σημαντική προσφορά του στο μπάσκετ.

Ο Bob βρίσκεται στην έκτη θέση της λίστας της Αμερικανικής Ένωσης Αθλητικών Δημοσιογράφων με τους 50 καλύτερους αθλητικούς δημοσιογράφους όλων των εποχών. Το 2012 του απενεμήθη το βραβείο Walter Cronkite Award ως εξαιρετικός δημοσιογράφος.

Εκτός από την παρουσίαση διάφορων αθλητικών γεγονότων ανά τον κόσμο, όπως τουρνουά γκολφ, NFL, NBA, χόκεϊ επί πάγου,  έχει και την δική του εκπομπή «Costas Tonight» με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων.

Ήταν ο βασικός παρουσιαστής σε 9 Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Βαρκελώνη το 1992, στην Ατλάντα το 1996, στο Σύδνεϋ το 2000, στο Salt Lake City το 2002, στην Αθήνα το 2004, στο Τορίνο, το 2006, στο Πεκίνο το 2008, στο Βανκούβερ το 2010 και στο Λονδίνο το 2012.

Από το 1986 έως το 1996 παρουσίαζε εκπομπή στο ραδιόφωνο, με την οποία επανήλθε με την ονομασία «Costas on the radio». Η εκπομπή δεν περιοριζόταν σε αθλητικά ζητήματα και μάλιστα την μετέδιδαν 200 σταθμοί !

Από το 1988 έως το 1994 παρουσίαζε την εκπομπή «Later with Bob Costas», αμέσως μετά το «The Tonight Show» και το  «Late Night with David Letterman». Για μισή ώρα έπαιρνε συνέντευξη από έναν καλεσμένο, συχνά τον κρατούσε για πάνω από 1 εκπομπές, και καθιερώθηκε για τις ικανότητες του.

Τον Ιούνιο του 2005, ο πρόεδρος του CNN τον όρισε ως έναν από τους αντικαταστάτες του Larry King Live για έναν χρόνο. Αν και το 2007 είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση Μπους είχε «αποτύχει τραγικά», στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 πήρε συνέντευξη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ George W. Bush. Επίσης έχει πάρει συνέντευξη από τον Μπάρακ Ομπάμα και από αναρίθμητους σταρς του Χόλιγουντ και αστέρες όλων των αθλημάτων.

 Ο Έλληνας βραβευμένος δημοσιογράφος του NBC Sports που έχει παρουσιάσει συνολικά 9 Ολυμπιακούς Αγώνες ξεκινώντας το 1992 από τη Βαρκελώνη, δίνει το παρόν και στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Μάνος Σκλαβούνος

    Με τέτοιες σπουδές και μεταπτυχιακά λογικό αλλά πέρα από αυτό έχει πάθος για την δουλειά του, την σέβεται και δεν την θεωρεί δεδομένη ακόμα και με αυτά που έχει καταφέρει Υ.Γ αυτός είναι αθλητικογράφος


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ