Ο Έλληνας σκηνοθέτης των επιτυχιών
Σημαντικοί Έλληνες

Ο Έλληνας σκηνοθέτης των επιτυχιών

Είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Έγινε γνωστός για τη σκηνοθεσία των ταινιών «Το κοράκι», «I Robot», «Knowing» και «Dark City». Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ όπως ο Will Smith και ο Nicholas Cage.

Γεννήθηκε το 1963 στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς, ωστόσο μεγάλωσε στην Αυστραλία, όπου μετακόμισε η οικογένεια του όταν ήταν μόλις 3 ετών.

Από μικρός έδειξε το πάθος του για τον κινηματογράφο, οι γονείς του, του χάρισαν την πρώτη του βιντεοκάμερα στα δέκατα γενέθλια του. Σε ηλικία μόλις 17 ετών μπήκε στη Σχολή Κινηματογράφου και Ραδιοτηλεόρασης της Αυστραλίας πρωτοφανές για την ηλικία του και σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκίνησε να σκηνοθετεί βίντεο-κλιπ.

Βραβεύτηκε για πρώτη φορά το 1982, σε ηλικία μόλις 19 ετών, στο Παγκόσμια Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Σύντομα κατάλαβε πως για να αποκτήσει την καριέρα που φανταζόταν, έπρεπε να βρεθεί στο Χόλιγουντ.

Μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να κυνηγήσει το όνειρο του και το κατάφερε. Στην αρχή σκηνοθετούσε βίντεο κλιπ για το MTV και διαφημιστικά μεγάλων εταιρειών αλλά δεν άργησαν να τον προσέξουν.

Το 1994 ο Πρόγιας σκηνοθέτησε το θρίλερ «The Crow» με πρωταγωνιστή τον Brandon Lee. Ο πρωταγωνιστής όμως σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, μόλις 8 ημέρες πριν την ολοκλήρωση της ταινίας. Ο Πρόγιας αποφάσισε να ολοκληρώσει την ταινία με ειδικά εφέ και σωσίες και αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία, ενώ δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές. Η επόμενη ταινία του, «Dark City» δεν συνοδεύτηκε από εισπρακτική επιτυχία, αλλά δέχθηκε πολλά βραβεία.

Το 2004 ακολούθησε το «I, Robot» με πρωταγωνιστή τον Will Smith, το οποίο αν και «έσπασε τα ταμεία», προκάλεσε και αντιδράσεις.

Οι ταινίες του έχουν κερδίσει πολλά βραβεία. Το 1994 μάλιστα είχε προταθεί και για τον Χρυσό Φοίνικα, τον οποίο όμως δεν κατάφερε να αποκτήσει μέχρι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Ελένη Πατίδου

    Είμαι υπερήφανη που είναι Έλληνας και Ψυχολόγος. Τον θαυμάζω που ακολούθησε το όνειρό του και τον ζηλεύω καλοπροαίρετα. Σημαντική η προσφορά του στην ανθρωπότητα. Μακάρι να βρεθεί και η θεραπεία του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών. Αναρωτιέμαι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στο εξωτερικό και κατέχουν σημαντικές θέσεις μπορούν να φέρουν ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα; Απ΄ ό,τι ξέρω υπάρχουν προγράμματα διακρατικά. Θα ήταν σημαντική βοήθεια για την Ελλάδα μας. Επίσης, αφού μίλησα σαν Ελληνίδα ας μιλήσω και ως Ψυχολόγος. Εργάζομαι στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια ως ψυχολόγος, η ειδικότητα μας σ΄αυτό τον τόπο απαξιώνεται και κατατροπώνεται. Το επίπεδο των σπουδών μας υψηλό αλλά το ερευνητικό και επιστημονικό έργο μας ανύπαρκτο. Μακάρι αυτοί οι άνθρωποι σαν τον κ. Παξινό να εισχωρούσαν στα πανεπιστήμια μας με ουσιαστικό τρόπο και όχι μόνο για διακρίσεις.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ