20 χρόνια φιλανθρωπικού έργου
Σημαντικοί Έλληνες

20 χρόνια φιλανθρωπικού έργου

Η Κατερίνα Παναγοπούλου είναι Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play) και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”, έχοντας αφιερώσει περισσότερα από 20 χρόνια στο φιλανθρωπικό έργο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1952. Κατάγεται από τη Μικρά Ασία, ο πατέρας της γεννήθηκε στην Σμύρνη και η μητέρα της στο Αϊβαλί. Είναι παντρεμένη με τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, επίτιμο πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας και πρόεδρο της Magna Marine.

Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και στο Πανεπιστήμιο Paul Valery στο Montpellier της Γαλλίας, στο τμήμα Ξένης Λογοτεχνίας.

Εργάστηκε στο χώρο του τουρισμού και υπήρξε για πολλά χρόνια επιτυχημένη επιχειρηματίας δημιουργώντας το Studio Alta Moda στην Αθήνα.

Το 1998 επελέγη ως Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το “Ευ Αγωνίζεσθαι”. Συμμετέχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων, με ομιλίες διαλέξεις και παρεμβάσεις, που διοργανώνονται από διάφορους οργανισμούς, όπως η Ελληνική και Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ελληνική και Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (United Nations), η UNESCO, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Διεθνές Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (CISM), διάφορες αθλητικές Ομοσπονδίες και Σωματεία, εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Συλλόγους.

Από το 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής του Ευ Αγωνίζεσθαι (International Committee for Fair Play).

Είναι Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ”. Η Καλλιπάτειρα είναι αμιγώς γυναικείο αθλητικό Σωματείο, μέλος του ΣΕΓΑΣ, αναγνωρισμένο από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και ιδρύθηκε το 1976. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν στάδια, γήπεδα 5Χ5, γυμναστήρια και αίθουσες ενδυνάμωσης, σε ευαίσθητες οικονομικά περιοχές της Ελλάδος.

Είναι η πρώτη και μοναδική Ελληνίδα, που έλαβε το 1ο Βραβείο της Ευρώπης “Γυναίκα και Αθλητισμός 2012” από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2012. Η υποψηφιότητά της κατατέθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ).

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, διοργάνωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια σειρά ομιλιών στα μεγαλύτερα κέντρα Αποδήμου Ελληνισμού με σκοπό τη συσπείρωση της ομογένειας και την ενεργοποίησή της στα πλαίσια της πορείας προς την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, ανέλαβε την προώθηση του “ιδεολογικού υπόβαθρου” των Αγώνων.

Στα πλαίσια του Διεθνούς συνεδρίου με τίτλο “Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, στις 28-31 Αυγούστου 2016, η κ. Παναγοπούλου ανακοίνωσε την ίδρυση του «Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών».

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσης Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών και, συμβολικά, θα ζητήσω την συνυπογραφή της πρωτοβουλίας από όλους τους Συνέδρους. Θα εργαστούμε μαζί, για να να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να οργανώσει και να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, όχι μόνο τα πορίσματα αυτού του συνεδρίου, αλλά και όσων ακολουθήσουν. Θα έχει τον σκοπό να καταστήσει κοινωνούς των Ολυμπιακών Αξιών και των Ελληνικών Επιστημών και Αξιών τους νέες και τις νέες σε Οικουμενικό επίπεδο. Φιλοδοξούμε, μέσα από την πλατιά και ανοιχτή δράση μας,να προσφέρουμε στην Ελληνική Πολιτεία έναν πραγματικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανάδειξης της Οικουμενικής σημασίας της Πατρίδας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της. 

Έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις:

  • 1ο Βραβείο της Ευρώπης “Γυναίκα και Αθλητισμός 2012”, Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, Los Angeles, Φεβρουάριος 2012
  • Βραβείο για την Συμβολή της στην Ανάπτυξη του Αθλητισμού, Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας, Αθήνα, Φεβρουάριος 2014
  • Θυρεός Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Πολεμικό Μουσείο, Θεσσαλονίκη Μάϊος 2013
  • Βραβείο για τη συνεχή προσφορά της στον Ελληνικό Αθλητισμό και την Ελληνική Κοινωνία, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Αθήνα, Σεπτέμβριος 2013
  • Βραβείο για την πολύτιμη προσφορά και υποστήριξη στο Ελληνικό Παραολυμπιακό Κίνημα, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, Αθήνα Δεκέμβριος 2013
  • Βραβείο Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την σημαντική συμβολή της στον τομέα Γυναίκα και Αθλητισμός, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Αθήνα, Ιανουάριος 2012
  • Τιμητική Πλακέτα Τιμής Ένεκεν, Όμιλος Αντισφαιρίσεως Αθηνών, Αθήνα, Φεβρουάριος 2012
  • Γυναίκα της Χρονιάς, Δήμος Πειραιά, Μάρτιος 2007
  • Τιμητική Πλακέτα για την Αρωγή της στην 7η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, Ηράκλειο Κρήτης, Σεπτέμβριος 2007
  • 10th Annual Leadership Award for her unique quality of bringing out the best in youth with her incomparable love and passion for “FairPlay” and her birthplace “Greece”, Νέα Υόρκη, Ιούνιος 2005
  • Χρυσό Μετάλλιο σε αναγνώριση της κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς της, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φίλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004

Συμμετέχει και σε επιστημονικά συνέδρια για τον αθλητισμό και το Ευ Αγωνίζεσθαι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ομιλία της στο Πρώτο Παγκόσμιο Κογκρέσο Αθλητικής Κοινωνιολογίας στη Σεούλ της Κορέας με θέμα “Οι κοινωνικό – πολιτιστικές επιδράσεις του Ολυμπιακού Προγράμματος Νέων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ” τον Ιούλιο του 2001.

Τον Μάρτιο του 2001 έδωσε διάλεξη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για το θεσμό του Ευ Αγωνίζεσθαι, προσκεκλημένη από τον Πρόεδρο του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Eddy O’ Hara.

Το 2003 ήταν προσκεκλημένη στο Ντουμπάι από τον Πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (CISM), κατά τη διάρκεια της 58ης Γενικής Συνέλευσης και της 22ας Συνόδου του Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η σύνοδος ήταν αφιερωμένη στην ειρήνη μέσω του αθλητισμού και η κ. Παναγοπούλου έδωσε διάλεξη με τίτλο: “Fair Play: an ancient concept a new approach”.

Διαβάστε περισσότερα για το συνέδριο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»

Συνέντευξη στη RealNews

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Richard Pullen

    As a UK licensed radio amateur (Call-sign G1PAP – in the 1980’s) and now Class ‘A’ licensee) I was in contact with a young Greek lady ‘Kate’, who then lived with her parents an brother Jim in Algionsaranta Street in Athens.

    I am wondering if this lady is the same person with whom I enjoyed social contact through our joint hobby of amateur radio? I initially new ‘Kate’ by her Greek licensed call-sign SV1VH.

    If Mrs. Papagopoulos can be contacted I should very much appreciate this communication could please be passed to her along with my very best wishes and congratulations on her achievements.

    Should she wish us to update each other on our lives since those early hobby days in amateur radio then I should be delighted to receive an email contact.

    Thank you for your kind considerations.

    Yours sincerely,
    Richard (Pullen),
    Scarborough, UK.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ