Ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες στον κλάδο της Πληροφορικής
Σημαντικοί Έλληνες

Ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες στον κλάδο της Πληροφορικής

Ο Γεώργιος Β. Γιαννάκης είναι Επίτιμος Καθηγητής στις Ασύρματες Τηλεπικοινωνίες και Διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Σύμφωνα με τη λίστα της Thomson Reuters με τους πιο σημαντικούς επιστήμονες (με μεγάλη επιρροή του έργου τους), ο Γεώργιος Γιαννάκης βρίσκεται ανάμεσα σε 3.000 επιστήμονες, σαν ένας από αυτούς που έχει διακριθεί για το έργο του για το έτος 2015.

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1958 στην Ελλάδα, και φοίτησε στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, όπου έλαβε το πτυχίο του το 1981. Έκανε το μεταπτυχιακό του στον ίδιο κλάδο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια το 1983, ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στα Μαθηματικά, και πάλι στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια το 1986, και τέλος ολοκλήρωσε το διδακτορικό του σαν Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, επίσης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια το 1986.

Ο Γιαννάκης ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια σαν Επίκουρος Καθηγητής το 1987, έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής το 1992 και Καθηγητής το 1997. Από το 1999 ως το 2001 διετέλεσε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και από το 2001 είναι Επίτιμος Καθηγητής Ασύρματων Τηλεπικοινωνιών. Από το 2008 είναι επίσης Διευθυντής στο Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Από το 1986 ως το 1987 ήταν Εκπαιδευτικός και Βοηθός Ερευνητής στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας Μηχανολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Από το 1982 ως το 1985 Βοηθός Εκπαιδευτικός/ Διορθωτής στο ίδιο τμήμα του ίδιου Πανεπιστημίου, και από το 1981 ως το 1982 ήταν Εκπαιδευτικός για ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην Αθήνα.

Ο τομέας ειδίκευσής του είναι κυρίως οι Ασύρματες Τηλεπικοινωνίες και τα Δίκτυα, η Στατιστική Επεξεργασία Σημάτων και τα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων.

Έχει τιμηθεί πολλές φορές και έχει λάβει βραβεία στη διάρκεια της καριέρας του, με πιο σημαντικά τα ακόλουθα: EURASIP υποτροφία, 2008, EURASIP Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος, 2005, Βραβείο Έρευνας G. Taylor, 2004, IEEE-SP Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος, 2000, IEEE Υποτροφία, 1996.

“Τα γενικά μου ενδιαφέροντα διατρέχουν τους τομείς των επικοινωνιών, των δικτύων και της επεξεργασίας σημάτων, Θεωρία Εκτίμησης και Ανίχνευσης, time-series analysis και αναγνώριση ταυτότητας συστήματος. Στο παρελθόν ασχολήθηκα με την (πολυ)φασματική ανάλυση, τα μικροκύματα, μη Γκαουσιανή επεξεργασία σημάτων με εφαρμογές με συστοιχία αισθητήρων και επεξεργασία εικόνας. Η τωρινή μου έρευνα επικεντρώνεται σε σύνθετη κωδικοποίηση πεδίου και κώδικα δικτύου, συνεργατικές ασύρματες επικοινωνίες, ευφυή ραδιοσυστήματα, διαστρωματικοί μηχανισμοί (cross-layer designs), ad hoc δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ασύρματους αισθητήρες δικτύων”.

Ο Γεώργιος Γιαννάκης έχει υπάρξει επιτηρητής καθηγητής σε πολλές διδακτορικές διατριβές, και είναι συγγραφέας σε πολλά επιστημονικά βιβλία και κεφάλαια βιβλίων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει εκδώσει περισσότερες από 27 πατέντες, και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους επιστήμονες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ