Διευθύνει έναν παγκόσμιο κολοσσό
Σημαντικοί Έλληνες

Διευθύνει έναν παγκόσμιο κολοσσό

Ο Ανδρέας Λιβέρης είναι εκτελεστικός διευθυντής της DowDuPont, της γιγαντιαίας επιχείρησης που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Dow Chemical και της DuPont – πρόκειται για μια συμφωνία 130 δισ. δολαρίων. Θα παραμείνει στο αξίωμα του εκτελεστικού διευθυντή της DowDuPont έως τα μέσα του 2018. Διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Dow Chemical Co. Η Dow Chemical είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στα σημεία τομής της φυσικής, των υλικών, των πολυμερών και βιολογικών επιστημών με ετήσιες πωλήσεις το 2014 άνω των 58 δις δολάρια. Τον Δεκέμβριο του 2016, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον επέλεξε για να ηγηθεί του Συμβουλίου Βιομηχανίας.

Τον Νοέμβριο του 2015 το Thomson Reuters δημοσίευσε την ετήσια λίστα με τις 100 πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου και η εταιρεία υπό την προεδρία του Έλληνα βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Στη λίστα περιλαμβάνονται γνωστές εταιρείες, όπως η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Sony και πολλές άλλες.

Ο Λιβέρης γεννήθηκε στις 5 Μαΐου το 1954 στο Ντάργουιν της Αυστραλίας και είναι ελληνικής καταγωγής, καθώς ο παππούς του μετανάστευσε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Καστελλόριζο στην Αυστραλία το 1915.

«Είμαι ένας υπερήφανος Έλληνας. Παρότι δεν γεννήθηκα στις όχθες του Αιγαίου ή στις ακτές της Μεσογείου, προέρχομαι από μία χώρα που απολαμβάνει τις παραλίες, την Αυστραλία. Υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες σαν και εμένα σε ολόκληρο τον κόσμο, που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά αγαπούν και συνδέονται με τη πατρίδα τους. Μεγαλώσαμε ακούγοντας ιστορίες από τους γονείς και τους παππούδες μας για την ελληνική ιστορία. Δεν έχει σημασία λοιπόν η προφορά μας ή το που κατοικούμε τώρα καθώς αισθανόμαστε έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα»

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Κουινσλαντ στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας όπου και έλαβε  το πτυχίο του χημικού μηχανικού.

Η καριέρα του Λιβέρη στην εταιρεία Dow Chemical ξεκίνησε το 1976. Ωστόσο πριν από αυτό, είχε δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Ασία και στην Βόρεια Αμερική, τόσο στην κατασκευή, στη μηχανική, στις πωλήσεις, στο μάρκετινγκ, και στη γενική διαχείριση των επιχειρήσεων.

Το 2004, εξελέγη ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Dow Chemical ως διευθύνων σύμβουλος.

Το σχέδιο του ήταν να ενισχύσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας, προσφέροντας στους πελάτες της εξατομικευμένα χημικά, πλαστικά και προηγμένα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και των γεωργικών προϊόντων, όπως οι γενετικά βελτιωμένοι σπόροι και να μειώσει τις απώλειες της από ανταγωνιστικά προϊόντα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας σε αυτή τη θέση, κατάφερε να μετατρέψει την επιχείρηση από μία εταιρεία κατασκευής χημικών προϊόντων σε μία νέα επιχείρηση που τροφοδοτείται από την επιστήμη, καθοδηγείται από την καινοτομία και παρέχει λύσεις στον κόσμο.

Ο Λιβέρης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Make It in America» στο οποίο παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη σειρά πρακτικών λύσεων πολιτικής και επιχειρηματικής στρατηγικής για επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Επίσης, υπηρέτησε ως σύμβουλος του Προέδρου της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα  σε θέματα εξωτερικού εμπορίου.

Ο Λιβέρης δραστηριοποιείται ενεργά σε πολλούς τομείς. Ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο της IBM, είναι αντιπρόεδρος στο Business Roundtable, είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και πρώην πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, μέλος στο Συμβούλιο Εξαγωγών του Προέδρου της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Αυστραλίας σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη.

Επίσης, είναι ένας από τους ιδρυτές του «Hellenic Initiative», ενός μη κερδοσκοπικού και μη κυβερνητικού φορέα, που δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Ελλάδας και τη βελτίωση της εικόνας της σε διεθνές επίπεδο.

Ο Λιβέρης έχει ονομαστεί ως ο «Νο 1 παίκτης» στις παγκόσμιες αγορές χημικών τρεις φορές, το 2010, το 2012 και το 2013 από το περιοδικό ICIS Chemical Business.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ