Μελετά την βιοεπεξεργασία των βλαστικών κυττάρων
Σημαντικοί Έλληνες

Μελετά την βιοεπεξεργασία των βλαστικών κυττάρων

Ο Αθανάσιος Μανταλάρης διδάσκει Μηχανική Βιοσυστημάτων στο Imperial College London.Έχει εξειδίκευση στη διαμόρφωση βιολογικών συστημάτων και βιοδιεργασιών με έμφαση στις κυτταρικές καλλιέργειες θηλαστικών, στη βιοεπεξεργασία βλαστικών κυττάρων και στη μηχανική των ιστών.

Ο Μανταλάρης και η ομάδα του ψάχνει μια νέα λειτουργικότητα που να επιτρέπει τη συστηματική ανάπτυξη κλινικών καλλιεργειών και μεθοδολογιών, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της ανανέωσης, την επέκταση, τη διαφοροποίηση και το θάνατο των βλαστικών κυττάρων. Επίσης αναπτύσσει ολοκληρωμένες διαδικασίες και καλλιέργειες για την επέκταση και διαφοροποίηση των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

Το εργαστήριο του επίσης αναζητά λύσεις σε προβλήματα μηχανικής ιστών και προσπαθούν να αναπτύξουν κατάλληλα ικριώματα και καλλιέργειες για μια ποικιλία εφαρμογών όπως μυελό των οστών, χόνδρων, πνευμονοκύτταρα και καρδιομυοκύτταρα, καθώς και στην ανάπτυξη μοντέλων νοσηρών καταστάσεων, όπως λευχαιμία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του επιδιώκει επίσης την ενσωμάτωση μοντέλων, πειραματικού σχεδιασμού, επικύρωση, έλεγχο και βελτιστοποίηση σε ένα ενιαίο πλαίσιο που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας, τη ρυθμιζόμενη ποιότητα προϊόντων και στη μείωση του κόστους για τις κυτταρικές καλλιέργειες θηλαστικών.

Ο Αθανάσιος Μανταλάρης σπούδασε Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο στο Οντάριο του Καναδά και το 1999 πήρε το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Rochester των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2000 έκανε το διδακτορικό του στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα “Engineering a Human Ex Vivo Bone Marrow Mimicry”.

Έχει εκδόσει πάνω από 150 χειρόγραφα επίσης έχει εκδόσει μαζί με άλλους το βιβλίο “Advances in Tissue Engineering”.

Κέρδισε το βραβείο Junior Moulton Award για την καλύτερη εργασία από το Ινστιτούτο των Χημικών Μηχανικών το 2004.

Εκλέχτηκε το 2012 ως Fellow of the American Institute for Medical & Biological Engineering.

Το 2013 κέρδισε το βραβείο European Research Council (ERC) Advanced Award.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Μπαμπης Κυριτσης

    Άξιος Ελληνας.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ