Ο πρωτεργάτης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη Μ. Βρετανία
Σημαντικοί Έλληνες

Ο πρωτεργάτης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη Μ. Βρετανία

Ήταν πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν στη Μεγάλη Βρετανία η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα άσυλα με σκοπό να καθιερώσει εναλλακτικές μορφές θεραπείας για τους ψυχικά ασθενείς. Στη ριζική αλλαγή του τοπίου συνέβαλε τα μέγιστα ο Νίκανδρος Μπούρας, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η δουλειά του επικεντρώθηκε στην πρόβλεψη με μαθηματικά μοντέλα των επιπτώσεων της νοσηλείας σε ψυχιατρεία στη συμπεριφορά των ασθενών, ενώ είχε ενεργό ρόλο στη δημιουργία του Πρώτου Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Μ. Βρετανία, που επηρέασε τη σχετική πολιτική των Βρετανών, αλλά και διεθνώς.

Ο Νίκανδρος Μπούρας γεννήθηκε το 1945 και μεγάλωσε στην Πάτρα, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στη Νευρολογία και Ψυχιατρική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Από το 1974 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντής και τακτικός Καθηγητής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου Guy’s του Λονδίνου.

Το κλινικό, ερευνητικό, διδακτικό και ακαδημαϊκό του έργο, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής ψυχιατρικής και στην τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας ποικίλων μοντέλων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι ευρύτατο. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής του οργανισμού Maudsley International, που σκοπό έχει να προάγει την παγκόσμια ψυχική υγεία, αναπτύσσοντας εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή του σαν συντονιστή στο βιβλίο του Πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Όουεν, “Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία” , όπου αναλύεται πώς τα άτομα που αποκτούν πρόσβαση σε κάθε μορφής εξουσία μπορούν να γίνουν επιρρεπή στη «μέθη», γνωστή και ως «το σύνδρομο της ύβρεως». Στα πλαίσια αυτά, είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Daedalus Trust, το οποίο ερευνά τη συμπεριφορά ατόμων σε ηγετικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, διοικητών μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, στρατιωτικών, δικαστών, κ.ά.

Στο συγγραφικό του έργο, άξιο αναφοράς είναι το βιβλίο του «Έλληνες στο Λονδίνο», όπου καταγράφει τη δράση της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου από το 1974 έως το 2004, και τονίζει τη συμβολή της στην επιστήμη, την ιατρική και την κοινωνία.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ