Ερευνά την Παγκόσμια Υγεία στο πανεπιστημίο της Ουάσιγκτον
Σημαντικοί Έλληνες

Ερευνά την Παγκόσμια Υγεία στο πανεπιστημίο της Ουάσιγκτον

Η Εμμανουέλα Γακίδου είναι καθηγήτρια Παγκόσμιας Υγείας στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Έχει ιδρύσει και διευθύνει δύο παράλληλα προγράμματα στο Ινστιτούτο Υγείας και αξιολόγησης (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και συντονίζει το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει το Ινστιτούτο μέσω του Τμήματος Παγκόσμιας Υγείας.

Η έρευνα της Δρ. Γακίδου περιλαμβάνει πρωτοπόρα προγράμματα όπως το πρόγραμμα αξιολόγησης της Avahan, το οποίο σχετίζεται με την εξάπλωση του ιού του AIDS στην Ινδία, το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου σε όλες τις χώρες από το 1960 έως και σήμερα, προγράμματα σχετικά με τις μετρήσεις της θνησιμότητας των ενηλίκων σε αναπτυσσόμενες χώρες και τις μετρήσεις της οικονομικής κατάστασης μέσω ερευνών που αφορούν την υγεία.

Η Δρ. Γακίδου ξεκίνησε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Στη συνέχεια πήρε το μεταπτυχιακό της με θέμα τη Διεθνή Οικονομία στον τομέα της Υγείας και το διδακτορικό της στο Health Policy.

Τελειώνοντας τις σπουδές της, εργάστηκε ως οικονομολόγος στον τομέα της υγείας στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Στη συνέχεια ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Harvard Initiative for Global Health και στο Ινστιτούτο Ποσοτικών Κοινωνικών Ερευνών.

Το 2014 η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής την Δρ Εμμανουέλα Γακίδου, διαπίστωσε ότι το 13% του συνόλου των παχύσαρκων ατόμων διεθνώς, ζει στις ΗΠΑ, και ακολουθούν Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Βραζιλία.

«Αντίθετα με άλλους μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια υγεία, όπως το κάπνισμα και η παιδική διατροφή, η παχυσαρκία δεν μειώνεται διεθνώς. Υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι η επιδημία της παχυσαρκίας έχει πια «πιάσει ταβάνι» σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες και πλέον σταθεροποιείται. Ο στόχος του ΟΗΕ να σταματήσει η αύξηση της παχυσαρκίας έως το 2025 είναι πολύ φιλόδοξος και είναι απίθανο να επιτευχθεί χωρίς συντονισμένη δράση» δήλωσε η Δρ Γακίδου.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Λινα παπαδημητρη

    Νομιζω στην Ελλαδα ειναι θεμα νοοτροπιας να τρως πολυ, να πινεις, να καπνιζεις… θα ερευνουσα την κουλτουραλιστικη προελευση των συνηθειων, καλη υπομονη


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ