Υπογράφει τη μουσική στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες
Σημαντικοί Έλληνες

Υπογράφει τη μουσική στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες

Έχετε αναρωτηθεί πόσο λειψή θα ήταν μία ταινία δίχως τη μουσική επένδυση; Οι μελωδίες είναι αυτές που απογειώνουν τη στιγμή αγωνίας, θλίψης, χαράς που βιώνει ο θεατής μέσα από τους πρωταγωνιστές. Αυτό, ο Ελληνογάλλος Alexandre Desplat το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

O Alexandre Desplat γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παρίσι. Ο πατέρας του είναι Γάλλος και η μητέρα του Ελληνίδα. Οι δύο τους γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνια. Μετά το γάμο τους αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ευρώπη και να μείνουν στο Παρίσι, εκεί όπου γεννήθηκε ο Alexandre Desplat. Το ταλέντο του στη μουσική διαφάνηκε από πολύ νωρίς.

Σε ηλικία μόλις πέντε ετών ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο, ενώ αργότερα έγινε επαγγελματίας τρομπετίστας και φλαουτίστας. Δάσκαλός του ήταν και ο Γιάννης Ξενάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες.

Ο Desplat ήξερε ότι στη μουσική δεν χωράνε στεγανά και πολλές από τις επιρροές του προέρχονται από τη Νότιο Αμερική και την Αφρική. Έχοντας τέτοιο ταλέντο αλλά και τους καταλληλότερους δασκάλους να τον καθοδηγούν, ο Alexandre Desplat δεν άργησε να γίνει αναγνωρισμένος ερμηνευτής και συνθέτης.

Για 15 χρόνια δούλεψε σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που ποτέ δεν ξέχασε πηγαίνοντας στο Χόλιγουντ. Αντιθέτως όταν του δίνεται η δυνατότητα να δουλέψει πάνω στη μουσική επένδυση ταινίας του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου το κάνει με μεγάλη ευχαρίστηση. Όπως άλλωστε και ο ίδιος έχει δηλώσει, δεν τον ενδιαφέρει να δουλεύει μόνο για ταινίες που αναμένεται να γίνουν μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες. Θέλει να δουλεύει για όσες ταινίες – ακόμα και μικρού budget- στις οποίες μπορεί να γίνει δημιουργικός και σύμφωνα με τον Alexandre Desplat, η δημιουργικότητα είναι αυτή που βοηθάει κάποιον να προχωρήσει.

Πρόκειται πλέον για έναν από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες και αυθεντία στο να «ντύνει» μουσικά τις κινηματογραφικές ταινίες. Έπειτα από δύο υποψηφιότητες, κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy της καριέρας του για τη μουσική της ταινίας «The King’s Speech». Το 2006 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τη δουλειά του στο «The Painted Veil».

Τα Όσκαρ 2015 επιφύλασσαν μια ευχάριστη έκπληξη για τον ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Ντεσλάτ, ο οποίος κατάφερε να κρατήσει στα χέρια του το Όσκαρ για την Καλύτερη Μουσική Επένδυση για την δουλειά του στην ταινία «Ξενοδοχείο Grand Budapest». Είναι το πρώτο Όσκαρ που κερδίζει, ενώ είχε συνολικά 8 υποψηφιότητες στο παρελθόν.

«Η μητέρα μου είναι από την Ελλάδα και ο πατέρας μου από την Γαλλία, αλλά ταξίδεψα αρκετά και αγάπησα την Αιγυπτιακή μουσική. Πάντα μου άρεσε η παγκόσμια μουσική και το Argo ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, ήξερα πως στο τέλος θα μάζευα μουσικούς από όλο τον κόσμο και θα δημιουργούσαμε τον ήχο που ανήκει σε αυτή την ταινία» δήλωσε.

Τον Ιανουάριο του 2018 κέρδισε άλλη μια Χρυσή Σφαίρα. Αυτή τη φορά για την Καλύτερη Μουσική Επένδυση στην ταινία του Guilermo del Toro, “Shape of Water”. Στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της απονομής αναφέρθηκε στην ελληνική καταγωγή του.“Όταν είσαι 15,16 αναζητάς τις ρίζες σου, προσπαθώντας να ανακαλύψεις ποιος είσαι, ποια κληρονομιά σε ακολουθεί. Φυσικά υπάρχει η κληρονομιά του πατέρα μου που είναι Γάλλος, αλλά υπήρχε κάτι σχετικά με το ελληνικό περιβάλλον γύρω μου, το οποίο μου “μιλούσε” συνεχώς. Και μου αρέσει ο ήλιος, η θάλασσα και η καλοσύνη και η φιλανθρωπία των Ελλήνων. Μου αρέσουν οι μυρωδιές όταν φτάνω στην Ελλάδα, το φαγητό… και μου αρέσει να κάνω κατάδυση στα βαθιά και να βλέπω τα χταπόδια” δήλωσε.

Είναι η πρώτη φορά που κατάφερε να αποδώσει την αγάπη του για την Ανατολίτικη μουσική σε ένα έργο του. Για την μουσική της ταινίας συγκέντρωσε καλλιτέχνες από την Τουρκία και την Γαλλία μαζί με την Περσικής καταγωγής pop star, Sussan Deyhim και ενσωμάτωσε παραδοσιακά όργανα στην κλασική ορχήστρα.

Η μουσική για την ταινία «ARGO», θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη δουλειά του έως τώρα.

Οι ταινίες για τις οποίες έχει υπογράψει τη μουσική επένδυση είναι δεκάδες και μερικές εξ αυτών είναι οι ακόλουθες: «The Queen», «The Curious Case of Benjamin Button», «New Moon», «Fantastic Mr. Fox» και «Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 και 2».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ