Στοχεύει στη βελτίωση της κλινικής λειτουργίας των αντικαρκινικών φαρμάκων
Σημαντικοί Έλληνες

Στοχεύει στη βελτίωση της κλινικής λειτουργίας των αντικαρκινικών φαρμάκων

Η Παρασκευή Γιαννακάκου είναι βοηθός καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής στο Τμήμα Αιματολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας στο Weill Cornell Medical College του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη. Η έρευνα της στοχεύει στην εξήγηση και τη βελτίωση της κλινικής λειτουργίας των αντικαρκινικών φαρμάκων.

Η Δρ Γιαννακάκου με την ομάδα της προσπαθεί να αναπτύξει μικρορροϊκές συσκευές που συλλαμβάνουν καρκινικά κύτταρα σε ασθενείς με μεταστατικό προστάτη ή καρκίνο του μαστού. Ο απώτερος στόχος είναι να αξιοποιήσει αυτές τις συσκευές για να συλλάβει και να αναλύσει κύτταρα επηρεασμένα από καρκινικούς όγκους χρησιμοποιώντας μια απλή, μη επεμβατική ανάλυση του αίματος για να καθοριστεί η καλύτερη θεραπεία για κάθε ασθενή με βάση τη μοριακή σύσταση των καρκινικών κυττάρων τους.

Σπούδασε Φαρμακολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο στην Bethesda.
Το 2000 έγινε βοηθός καθηγήτρια Αιματολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας στο Winship Cancer institute του Πανεπιστημίου Emory και το 2005 ξεκίνησε να εργάζεται για το WCMC.

Η έρευνα της επικεντρώνεται στη βιολογία του κυτταροσκελετού των μικροσωληνίσκων του καρκίνου και ο μηχανισμός της δράσης των αντικαρκινικών φαρμάκων που στοχεύουν τους μικροσωληνίσκους και χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.

Προσπαθεί, με λίγα λόγια, να ταυτοποιήσει την ενδοκυτταρική διακίνηση και τη σηματοδότηση των οδών, που απαιτούν ένα ανέπαφο και δυναμικό δίκτυο μικροσωληνίσκων, καθώς και τις ελάχιστα κατανοητές λειτουργικές συνέπειες του φαρμάκου που προκαλεί την αναστάτωση των μικροσωληνίσκων και τον θάνατο των κυττάρων.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ