Στοχεύει στην ανάπτυξη διάγνωσης και θεραπείας του αυτισμού
Σημαντικοί Έλληνες

Στοχεύει στην ανάπτυξη διάγνωσης και θεραπείας του αυτισμού

Ο Θεοχάρης Θεοχαρίδης είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας & Ανακάλυψης Φαρμάκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts-Tufts Medical Center στη Βοστόνη. Στο Πανεπιστήμιο Tufts, πρωτοστάτησε στη δημιουργία αυτοδύναμου Τομέα Φαρμακολογίας και Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Φαρμακολογία και Πειραματική Θεραπευτική.

Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του οργανισμού AutismFreeBrain με στόχο τη διάγνωση και θεραπεία του αυτισμού. Η έρευνα της οργανισμού επικεντρώνεται στο πως «οι καταιγίδες ανοσοποιητικού» είναι υπεύθυνες για τις βλάβες σε περιοχές του εγκεφάλου, που ελέγχουν την ομιλία και τα συναισθήματα και είναι δυσλειτουργικές συνήθως σε παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (ASD).

Γεννήθηκε το 1950 στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Yale των Ηνωμένων Πολιτειών από όπου και του απονεμήθηκε το βραβείο Winternitz Price για την καλύτερη επίδοση στην Παθολογία. Του απονεμήθηκε το δίπλωμα  Global Leadership and Management από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts της Αμερικής. Η έρευνά του αφορά τον τον ρόλο των σιτευτικών κυττάρων (μαστοκκυτάρων) στην αλλεργία, αλλά και στην αρθρίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, αυτισμό, διάμεση κυστίτιδα, ημικρανία, ινομυαλγίες,  σκλήρυνση κατά πλάκας και ψωρίαση.

Ο Δρ Θεοχαρίδης, προτού μετεκπαιδευτεί στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Νέας Αγγλίας στη Βοστόνη, διετέλεσε Επίκουρος Ερευνητής Καθηγητής στον Τομέα Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Yale.Το 1983 διορίστηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts και είναι Τακτικός Καθηγητής από το 1995.

Είναι μέλος τεσσάρων Ακαδημιών και 17 Επιστημονικών κοινοτήτων και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 300 ερευνητικές εργασίες, με περισσότερες από 10.000 αναφορές και δύο διδακτικά βιβλία.

Όσον αφορά την δραστηριότητά του την Ελλάδα, ο Δρ. Θεοχαρίδης υπήρξε σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Εργασίας καθώς και σε πολλές φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι Επιστημονικός Διευθυντής της Algonot, LLC των ΗΠΑ και έχει δημιουργήσει μια σειρά από φαρμακοτρόφιμα που χρησιμοποιούνται στις φλεγμονώδεις παθήσεις. Είναι Πρόεδρος της Theta Biomedical Consulting and Development Co., Inc. των ΗΠΑ και έχει λάβει πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ