Ιδρυτής της κορυφαίας εταιρείας τραπεζικού λογισμικού στον κόσμο
Σημαντικοί Έλληνες

Ιδρυτής της κορυφαίας εταιρείας τραπεζικού λογισμικού στον κόσμο

Ο Γιώργος Κούκης είναι ιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας «Temenos» με έδρα την Ελβετία. Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εταιρείες software τραπεζικών συστημάτων – private and retail banking – σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1946. Σήμερα βρίσκεται στην 154η θέση της λίστας με τους 200 πλουσιότερους Αυστραλούς του οικονομικού περιοδικού BRW με περιουσία που αγγίζει τα 325 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το έγκριτο ελβετικό οικονομικό περιοδικό «Bilanz», είναι και ο πέμπτος πλουσιότερος Έλληνας της Ελβετίας.

Το 1971 μεταναστεύσε με την έγκυο γυναίκα του στην Αυστραλία με 70 δολάρια στην τσέπη. Δούλεψε αρχικά στην Qantas, στον τομέα των συστημάτων πληροφορικής, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο University of Technology του Σύδνεϋ τα βράδια. Μετά την πάροδο κάποιων ετών προσλαμβάνεται σε μια αμερικανική πολυεθνική συστημάτων πληροφορικής, την MCA (με έδρα την Ατλάντα), η όποια ανοίγει γραφεία στην Αυστραλία. Μέσα σε 3 χρόνια αναλαμβάνει επικεφαλής του γραφείου.

Κάνει σημαντική περιουσία, άλλα τη χάνει με τη χρηματιστηριακή κρίση του 1987. Το 1993 αγοράζει μία μικρή, άλλα δυναμική, ελβετική εταιρεία η όποια ειδικευόταν στα συστήματα πληροφορικής των τραπεζών την «Temenos». Στις αρχές του 2000 η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισ. ελβετικών φράγκων.

«Την αγόρασα 948.000 δολάρια και επτά χρόνια αργότερα η εταιρεία έφτασε στο χρηματιστήριο με αξία 1,4 δισ. ελβετικά φράγκα και σήμερα τα 2,5 δισ.» τονίζει.

Το 2011 αποσύρεται από Πρόεδρος της εταιρείας και έκτοτε παραμένει στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Δείτε τη συνέντευξη του Γιώργου Κούκη στο ellines.com

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ