Τον αποκαλούν “Χρυσό Έλληνα”
Σημαντικοί Έλληνες

Τον αποκαλούν “Χρυσό Έλληνα”

Ο Ευγένιος Ρωσσίδης υπήρξε ένας από τους καλύτερους Ελληνοαμερικανούς ποδοσφαιριστές, νομικός αλλά και πολιτικός, έχοντας υπηρετήσει υπό 3 διαφορετικούς Προέδρους των ΗΠΑ. Επίσης είναι ο ιδρυτής του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute).

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1927 από Έλληνες γονείς. Τον αποκαλούν “Golden Greek”, δηλαδή ο Χρυσός Έλληνας, καθώς με ότι έχει ασχοληθεί, έχει καταφέρει να διακριθεί. Την πρώτη του αναγνωρισιμότητα την γνώρισε στο πρωτάθλημα NFL, όπου αγωνίστηκε.  Μάλιστα, το 1949 μπήκε στα draft των New York Giants. Αρνήθηκε όμως καθώς επέλεξε να σπουδάσει Νομική στο Columbia Law School. Χαρακτηριστικά είπε για αυτήν την απόφαση του «Η Νομική είναι μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα. Ελπίζω να ασχοληθώ με την πολιτική»

Μετά την αποφοίτηση του, ο Ρωσσίδης εργάστηκε ως ποινικός δικηγόρος και ανακριτής στο γραφείο του Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Το 1952 γίνεται συνεργάτης της Rogers & Wells, δικηγορικό γραφείο με επικεφαλής τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ και μέλλοντα υφυπουργό William P. Rogers και τον εταιρικό δικηγόρο John A. Wells.

Υπηρέτησε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης από το 1956-1958. Το 1958, ο Ρωσσίδης διορίστηκε ως Βοηθός του Υφυπουργού του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Μετά από τρία χρόνια υπηρεσίας του στην κυβέρνηση Αϊζενχάουερ, επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα.

Το 1969, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, τον διόρισε ως Βοηθό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έως το 1973. Διετέλεσε ακόμα και ως αντιπρόεδρος της INTERPOL

Μετά από την υπηρεσία του στην κυβέρνηση Νίξον, επέστρεψε στην πρακτική του στο Rogers & Wells.

Υπηρέτησε στην εκτελεστική επιτροπή της οργάνωσης του Προέδρου Ρίγκαν Επιτροπή Χάριτος, από το 1982 έως το 1984.

Έχει διατελέσει και εκδότης της ελληνικής έκδοσης του National Herald από το 1976 έως το 1979.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου του 1974, ο Ρωσσίδης ιδρύει το American Hellenic Institute με σκοπό να ενημερώσει το αμερικανικό κοινό και να πιέσει το Κογκρέσο εναντίον του «τετελεσμένου γεγονότος».

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. michael n kinnis

    RIP and Thanks for being “the Golden Greek ” and a true role model for the Greek Diaspora


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ