Παγκόσμια προσωπικότητα στον τομέα των επιχειρήσεων
Σημαντικοί Έλληνες

Παγκόσμια προσωπικότητα στον τομέα των επιχειρήσεων

Ο Γιάννης Παπαγιάννης είναι πρόεδρος μιας εταιρείας που φημίζεται για την επιτυχία της στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης. Τον Ιανουάριο του 2014, το διοικητικό συμβούλιο της Cancer Genetics τον όρισε ως Πρόεδρο του συμβουλίου.

Είναι γιος Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική. Μεγάλωσε στην πόλη Mason της Αϊόβα. Ξεκίνησε να εργάζεται σε ηλικία 8 ετών. Ο πατέρας του πέθανε , όταν ο Γιάννης ήταν 15 ετών και αναγκάστηκε να αναλάβει τη φροντίδα των 2 νεότερων αδερφών του και της μητέρας του.

Δούλεψε σε μανάβικο, ως χασάπης και μάζευε άχρηστα σιδερικά για να συγκεντρώσει χρήματα για τις σπουδές των αδερφών του.

Σπούδασε στο Northern Iowa Community College και μετά μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα σπουδάζοντας Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μόλις σπούδασε, άνοιξε δικό του ασφαλιστικό γραφείο. Σύντομα έγινε αντιπρόεδρος και συνιδρυτής της Guardsman Life Insurance Company. Αν και η επιχείρηση αυτή ήταν εξαιρετικά κερδοφόρα, πούλησε το μερίδιο του για να ασχοληθεί με επιχειρήσεις στην ιδιωτική αγορά.

Ξεκίνησε την εταιρεία το 1969 Equity Dynamics Inc., μέσα από την οποία ξεκίνησε περισσότερες από 25 επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαγιάννης ή Pappajohn όπως τον φωνάζουν, αντιλαμβάνεται τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις όχι σαν μια ανταλλαγή υπηρεσιών και προϊόντων αλλά ως μια διαδικασία ανθρώπινης επικοινωνίας και ανταλλαγής, μέσα από την οποία όσα περισσότερα δίνεις από τις γνώσεις, τον ενθουσιασμό και την προσοχή σου τόσο περισσότερα λαμβάνεις τόσο προσωπικά όσο και οικονομικά.

Το απέδειξε αυτή τη φιλοσοφία που τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή, εξαγοράζοντας το 1985 μία εταιρεία υγειονομικού ενδιαφέροντος στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Λίγα χρόνια μετά όταν πούλησε αυτή την εταιρεία με κέρδος, έδωσε τα δικά του κέρδη στους ιδιοκτήτες γιατί πίστευε πως δεν έκανε κάτι σημαντικό για την επιτυχία της εταιρείας.

Το φιλανθρωπικό του έργο μαζί με τη σύζυγό του Μαίρη είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Έχει προσφέρει 1 εκατομμύριο δολλάρια για να ξεκινήσει το Κλινικό Κέντρο Καρκίνου, 3 εκατομμύρια για να το νοσοκομείο του πανεπιστημίου και 4 εκατομμύρια για το Γραφεία Διοίκησης.

Έχει αναμιχθεί σε πάνω από 100 επιχειρήσες start-up και έχει διατελέσει πρόεδρος σε πάνω από 40 εταιρείες, πολλές σχετιζόμενες με την βιοχημεία και τις παροχές υγείας.

Έχει οργανώσει και χρηματοδοτεί τα «Επιχειρηματικά Κέντρα John Pappajohn» σε 5 διαφορετικά πανεπιστήμια και κολλέγια στην Αϊόβα με περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα κέντρα έχουν βοηθήσει στην δημιουργία περισσότερων από 1000 εταιρειών.

Είναι στα διοικητικά συμβούλια της American CareSource Holdings Inc. και της CNS Response. Έχει λάβει δεκάδες βραβεία όπως:  το βραβείο Horatio Alger, το μετάλλιο της Beta Gamma Sigma για τον επιχειρηματία της χρονιάς το 1997, το βραβείο Hellenic Heritage Achievement, το 1998 συμπεριλαμβάνεται από το περιοδικό Art News στους 200 μεγαλύτερους συλλέκτες τέχνης. Μαζί με τη σύζυγό του δημιούργησαν το The Pappajohn Sculpture Garden in Des Moines, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ