Το επιχειρηματικό φαινόμενο
Έργα Ελλήνων

Το επιχειρηματικό φαινόμενο

Η Σοφία Αμορούσο ήταν η ιδρύτρια της εταιρείας NastyGal, η οποία το 2012 άγγιξε στις πωλήσεις της, τα 130 εκατομμύρια δολάρια. Η NastyGal ήταν μια από τις πιο επικερδείς εταιρείες της Αμερικής, που φιγούραρε στις λίστες του Forbes. Τον Νοέμβριο του 2016, αναγκάστηκε να κηρύξει την εταιρεία της σε πτώχευση.

Γεννήθηκε το 1984 στην Αμερική. Η μητέρα της Ντίνα Κουρεμέτη είναι ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος. Από μικρή στην Σοφία άρεσε να εξερευνά, ενώ η αγάπη της για τις τέχνες ήταν έκδηλη. Δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές της και επέλεξε να ξεκινήσει μια δική της δουλειά. Έτσι, το 2006 στην ηλικία των 22 ετών, μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και βασισμένη στην αγάπη της για τα vintage ρούχα αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κατάστημα στο ebay με την ονομασία Nasty Gal Vintage.

Τα κεντρικά γραφεία του καταστήματος ήταν το διαμέρισμά της και η ίδια έκανε όλες τις δουλειές, έβρισκε ρούχα, φωτογράφιζε και έγραφε τις περιγραφές των ρούχων και το επικοινωνούσε διαδικτυακά. Σταδιακά κατάφερε το NastyGal να γίνει θέμα συζήτησης από την Αυστραλία ως τη Νέα Υόρκη και έγινε αναγκαία η βοήθεια από φίλους, οι οποίοι μετά έγιναν υπάλληλοι. Στη συνέχεια τα κεντρικά γραφεία έπρεπε να μετακομίσουν σε ένα καινούργιο χώρο εργασίας και φυσικά απέκτησε και δικό της site, το www.nastygal.com, εγκαταλείποντας το αρχικό όχημα του ebay, αλλά και το Σαν Φρανσίσκο για το Λος Άντζελες, όπου και είναι πλέον η έδρα της εταιρείας. Είχε πάνω από 550.000 πελάτες σε περισσότερες από 60 χώρες. Μάλιστα ανακηρύχθηκε ως “Fastest Growing Retailer” το 2012 από το περιοδικό INC.

Το 2013 κέρδισε το βραβείο Gabby, που είναι μία διάκριση της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ, στην οποία βραβεύονται οι Έλληνες που διαπρέπουν και ξεχωρίζουν.

Η Σ. Αμορούσο κέρδισε τη 2η θέση στη διάσημη λίστα του Forbes που περιλαμβάνει τις πιο πλούσιες αυτοδημιούργητες γυναίκες στο κόσμο κάτω των 40 ετών, μετά την τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ. Η περιουσία της εκτιμάται στα 280 εκατομμύρια δολάρια.

Έδωσε τη θέση της ως Διευθύνων Σύμβουλος στη βετεράνο της εταιρείας Lululemon, Sheree Waterson, η οποία προσελήφθη από την ίδια τον Φεβρουάριο του 2014 ως μελλοντικός διάδοχός της, καθώς είχε περισσότερη εμπειρία για να επεκτείνει την εταιρεία. Το 2015, η εταιρεία Nasty Gal ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, σύμφωνα με το Forbes, τριπλασιάζοντας τις πωλήσεις της μέσα σε τρία χρόνια.

Έχει πάνω από ένα εκατομμύριο φίλους στο Facebook και περισσότερα από δύο εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, ενώ τα πιο γνωστά περιοδικά και εφημερίδες έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στην επιτυχημένη επαγγελματική της πορεία.

Το 2016, έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ ότι το Netflix αγόρασε το #GIRLBOSS με σκοπό μετατρέψει τη δημοφιλή αυτοβιογραφία της Σοφίας Αμαρούσο σε κωμική σειρά, με παραγωγό την Σερλίζ Θερόν και δημιουργό και σεναριογράφο τον Kay Cannon.

Τον Νοέμβριο του 2016, αναγκάστηκε να κηρύξει την εταιρεία της σε πτώχευση. Η πτώχευση της Nasty Gal σημαίνει ότι η Αμορούσο θα “πέσει” από τη λίστα του Forbes με τις πλούσιες αυτοδημιούργητες γυναίκες, όπου ήταν ένα από τα νεότερα μέλη.

«Ήταν μια τρελή διαδρομή. Ήταν η πρώτη μου επιχείρηση και έφτασα πολύ μακριά. Η κήρυξη πτώχευσης είναι στην πραγματικότητα η πιο υπεύθυνη απόφαση για την επιχείρηση “, δήλωσε η νεαρή επιχειρηματίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ