Ο Έλληνας που κάνει θραύση στο Youtube

Κύριε Κοβαλακίδη η καταγωγή σας είναι από την Θεσσαλονίκη, αν δεν κάνω λάθος. Που μεγαλώσατε;

Ακριβώς, οι παππούδες μου κατάγονται από την περιοχή και η γιαγιά μου συγκεκριμένα από ένα μικρό χωριό, τον Νέο Σκόπο. Μεγάλωσα στα προάστια του Μέριλαντ, λίγο έξω από την Ουάσινγκτον. Ο πατέρας μου μεγάλωσε στο Princeton, στο Νιου Τζέρσει. Εκεί έμειναν οι γονείς του πατέρα μου, μόλις έφθασαν από την Ελλάδα την δεκαετία του 1920 και άνοιξαν ένα παντοπωλείο.

Μεγαλώσατε σε μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια;

Μακάρι, αλλά οι παππούδες μου πέθαναν πριν γεννηθώ.

Μιλάτε Ελληνικά;

Δυστυχώς όχι. Μεγαλώνοντας, ο πατέρας μου ήθελε να γίνει ένας τυπικός «Αμερικάνος» και να ενταχθεί όσο καλύτερα μπορούσε, έτσι μιλούσε Αγγλικά και σιγά, σιγά «έχασε» την ελληνική γλώσσα. Σαν αποτέλεσμα, μου έμαθε μόνο λίγες λέξεις.

Γίνατε παγκοσμίως γνωστός μέσα από το κανάλι σας στο YouTube. Θα θέλατε να μας πείτε ποιο είναι το μυστικό σας και πως ξεκινήσατε;

Ξεκίνησα να παράγω υλικό για το YouTube γιατί συνειδητοποίησα πως το κοινό ήταν τεράστιο και πως δεν υπήρχαν «κλειδοκράτορες» που θα με εμπόδιζαν στο να έρθω σε επαφή μαζί τους. Ήταν μια ευκαιρία να καταφέρω να ακουστεί η φωνή μου σαν παραγωγός ταινιών.

Πολλά από τα βίντεο σας έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο θεατές. Όταν το πρώτο σας βίντεο άγγιξε αυτό το νούμερο, πως αντιδράσατε;

Έμεινα άναυδος και ενθουσιάστηκα! Είναι όμως ένα περίεργο συναίσθημα γιατί το μόνο που βλέπεις είναι νούμερα. Δεν βλέπεις τα πραγματικά πρόσωπα  που βρίσκονται πίσω από τους αριθμούς.

Σε ποια ηλικία συνειδητοποιήσατε ότι θα ασχοληθείτε με την βιομηχανία του θεάματος;

Το κατάλαβα σε ηλικία 13 ετών.

Πόσο δύσκολο είναι να επιτύχει κανείς στο Χόλιγουντ;

Αν εννοούμε την παραδοσιακή τηλεόραση και τον κινηματογράφο, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη «σκάλα» για να ανέλθεις , όπως δεν υπάρχει βέβαια στα περισσότερα επαγγέλματα. Η επιτυχία είναι σπάνια και βασίζεται σε 3 παράγοντες. Πρώτον, στο εξαιρετικό ταλέντο, δεύτερον, στις διασυνδέσεις και τρίτον στην τύχη! Αν κάποιος δεν έχει και τα τρία, αναπόφευκτα θα μετακομίσει πίσω στο σπίτι και θα δοκιμάσει την τύχη του σε άλλο επαγγελματικό χώρο. Θλιβερό αλλά αληθινό.

Πείτε μας για το “Subscriber Magnet”

Το “Subscriber Magnet” είναι ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό σεμινάριο επί της ουσίας για το YouTube, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Blog μου. Αφ’ ενός, επειδή το YouTube’s Creator Playbook, αν και πολύ βοηθητικό δεν απαντά στην ερώτηση «τι βίντεο πρέπει να φτιάξω». Δευτερευόντως, ήθελα να δημιουργήσω ένα προϊόν προς πώληση ώστε να στηρίξω τον εαυτό που ως ανεξάρτητο παραγωγό ταινιών. Η ειρωνεία είναι πως μόλις το ολοκλήρωσα, το είδαν στο YouTube και με προσέλαβαν!

Πρόσφατα μετά την επιτυχία του καναλιού σας και του «Subscriber Magnet», ακόμα και το Youtube σας πρόσφερε εργασία. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα;

Είναι πραγματικά η δουλειά των ονείρων μου. Η Google, ιδιοκτήτρια του YouTube, είναι μια καταπληκτική εταιρία για να δουλεύεις καθώς πραγματικά ενδιαφέρονται για τους υπαλλήλους τους. Βασικά είμαι ένας υπεύθυνος Στρατηγικής Περιεχομένου. Ο ρόλος μου περιλαμβάνει συμβουλευτική βοήθεια σε μερικά από τα πιο σημαντικά και πετυχημένα κανάλια του YouTube. Σε όρους Χόλιγουντ, ο ρόλος μου μπορεί να συγκριθεί με αυτόν του στελέχους Δημιουργικού.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Θα ήθελα να συνεχίσω να λέω ιστορίες με την κάμερα και να δουλεύω με ανθρώπους που θέλουν το ίδιο!

Παρακολουθείτε τα νέα που αφορούν την Ελλάδα και την κρίση;

Τα παρακολουθώ βέβαια και τα βρίσκω άκρως εκνευριστικά!

Έχετε βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα; Έχετε κάποιο αγαπημένο προορισμό;

Ταξίδεψα στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια μαζί με την σύζυγό μου. Τα αγαπημένα μας μέρη είναι το Ναύπλιο και τα Χανιά.

Τι σημαίνει Ελλάδα για εσάς;

Παρά το γεγονός ότι δεν μεγάλωσα με αρκετή Ελληνική κουλτούρα, είμαι περήφανος που οι πρόγονοι μου ήταν τόσο δημιουργικοί άνθρωποι. Όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα, ένιωσα έναν ισχυρό δεσμό. Την Κρήτη ειδικά την αισθάνθηκα ως ένα μαγικό μέρος.

Αν θα μπορούσατε να κάνετε μια ερώτηση στους Έλληνες ποια θα ήταν αυτή;

Τι είδους βίντεο θα θέλατε να παρακολουθείτε στο Youtube και αν υπάρχει κάποιος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσα να βοηθήσω στα πρόσφατα προβλήματα της χώρας χρησιμοποιώντας το κοινό μου

 

 

Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας που κάνει θραύση στο Youtube

Ο Ματ Κοβαλακίδης ή Ματ Κόβαλ έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός μέσω του Youtube. Δημιουργεί και σκηνοθετεί βίντεο στο προσωπικό του κανάλι στο youtube και μάλιστα χάρη στις ικανότητες του προσελήφθη από το ίδιο το site! Είναι ο επικεφαλής Creative Strategist του YouTube.

Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, οι παππούδες του μετανάστευσαν στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Νίου Τζέρσευ. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Τάουσον και μετά τα όνειρα του για καριέρα τον οδήγησαν στο Λος Άντζελες και το Χόλιγουντ.

«Εγώ μεγάλωσα λίγο έξω από την Ουάσιγκτον. Ο παππούς ήρθε από τη Θεσσαλονίκη, η γιαγιά από τον Νέο Σκοπό. Συναντήθηκαν στην Αμερική και άνοιξαν ένα μικρό παντοπωλείο στο Πρίτσεστοντου Νιου Τζέρσεϊ.»

Ξεκίνησε ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής στο Χόλιγουντ και χρησιμοποιούσε το Youtube αρχικά για να δημιουργήσει βίντεο χωρίς τους περιορισμούς του κινηματογράφου. «Ανέβαζε» μικρού μήκους κωμωδίες που είχαν τεράστια απήχηση στο διαδίκτυο.

Έχει δουλέψει σε τηλεοπτικά δίκτυα όπως Discovery, το CMT και GAC.

Το κανάλι του στο youtube έχει περισσότερους από 130.000 εγγεγραμμένους χρήστες , ενώ αρκετά βίντεο του έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο views. Ειδικά η σειρά “The Fuplers” γνώρισε μεγάλη επιτυχία, το πρώτο επεισόδιο δημιουργήθηκε για έναν διαγωνισμό ταινιών αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει, μόλις όμως το ανήρτησε στο Youtube έκανε εκατοντάδες χιλιάδες εμφανίσεις.

«Απoφάσισα να ξεπηδήσω εκεί ως Μatt Κoval, αντί για το κανονικό μου όνομα που είναι «Κovalakides». Σκέφτηκα ότι το Κόβαλ ήταν πιο εύκολο να το θυμούνται και να μη με αποκαλύπτει στο κοινό» δήλωσε σε συνέντευξη του.

Μαζί με τον παραγωγό Robert Green το 2011 ξεκίνησε την web σειρά «8 Dates», στην οποία μια κοπέλα προσπαθεί να βρει την αγάπη.

Το 2012 ολοκλήρωσε το “Subscriber Magnet”, που αποτελεί μια εκπαίδευση για το πώς μπορεί κάποιος να κάνει πιο αποτελεσματικό το υλικό που ανεβάζει στο youtube, μεταλαμπαδεύοντας την γνώση και τον τρόπο που κατάφερε να πετύχει. Μάλιστα, το Youtube τον προσέλαβε στον τομέα του Στρατηγικού σχεδιασμού και του ανέθεσε μεγάλους πελάτες του.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ