Με 22 δολάρια δημιούργησε την κορυφαία εταιρία οικολογικών καθαριστικών

Πως ξεκινήσατε και πως διαγράψατε μια τόσο επιτυχημένη πορεία;

Ήρθα στην Αμερική όταν ήμουν 18 για να σπουδάσω γιατρός, αλλά η ιατρική ήταν πολύ δύσκολη και αποφάσισα να γίνω χημικός, που είναι πιο εύκολο. Η χημεία μου άρεσε πολύ, δούλεψα για εταιρίες μόλις τέλειωσα. Ήταν εύκολα τότε να μείνεις στην Αμερική γιατί είχαν ανάγκη από χημικούς. Τα Πανεπιστήμια δεν είχαν αρκετούς λόγω του πολέμου. Τέλειωσα το ’57 το πρώτο δίπλωμα και μετά ξεκίνησα το μάστερ αλλά δεν το τελείωσα. Το ’67 ξεκίνησα την εταιρία μου. Ο πρώτος χρόνος ήταν δύσκολος, αλλά μετά από αυτό οι δουλειές πήγαν καλά και μεγάλωσε η εταιρία στο σημείο που σήμερα έχουμε 5 εργοστάσια και σύντομα θα έχουμε και το 6ο στο Τέξας. Προσπαθούμε να ανοίξουμε και ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα σύντομα. Έχουμε κάποια προβλήματα με τα χημείο του Κράτους που θέλει όλα τα μυστικά-συστατικά, ενώ στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Τουρκία, δεν μας ζητάνε τέτοια πράγματα. Αλλά, θα προσπαθήσουμε να συμβιβαστούμε  ώστε να έχουμε την ευκαιρία να πουλήσουμε τα προϊόντα μας στην Ελλάδα και μετά θα ανοίξουμε εργοστάσιο. Η εταιρία μας έχει προοδεύσει γιατί έχουμε πράσινη κατεύθυνση δηλαδή εξετάζουμε όλα τα ζητήματα από ενέργεια προερχόμενη από τον ήλιο, ηλιακά πάνελ, χρησιμοποιούμε προιόντα από δέντρα, όπως καρύδες, ελαιόλαδο και επίσης έχουμε ένα πρόγραμμα τα εργοστάσια μας να είναι πράσινα. Ανακυκλώνουμε τα απορρίμματα και έχουμε δημιουργήσει μια εταιρία που είναι μοναδική στην Αμερική. Κάθε χρόνο η εταιρία μεγαλώνει και γίνεται πιο δυνατή, γι’ αυτό έχουμε τα χρήματα να έρθουμε και στην Ελλάδα. Θα παράγουμε προιόντα για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για την Τουρκία.

Πιστεύετε πως τα προίοντα σας θα έχουν επιτυχία στην Ελλάδα;

Θα έχουμε μεγάλη επιτυχία για 2 λόγους. Τα προιόντα όχι μόνο είναι πράσινα, αλλά είναι σε πολύ καλή τιμή. Ο λόγος που είναι σε καλή τιμή είναι ότι με την τεχνολογία που έχουμε δεν χρειαζόμαστε χημικά προίοντα που είναι κακά για τον κόσμο και το περιβάλλον. Οπότε τα προιόντα μας είναι πιο φθηνά να γίνουν και φθάνουν πιο φθηνά και στον καταναλωτή σε σχέση με τις μεγάλες εταιρίες. Ο ελληνικός λαός γιατί να πληρώνει σε μεγάλες εταιρίες 50%-60% παραπάνω από ότι σε μια ελληνική εταιρία όπως η  Earth Friendly Products και έχει τις καλύτερες τιμές; Σε 2-3 χρόνια θα είμαστε η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που θα πουλάμε καθαριστικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό!

Σε ποια περιοχή σκέφτεστε να φτιάξετε το εργοστάσιο;

Η επιθυμία μου ήταν να γίνει στην Κρήτη, αλλά δυστυχώς η Κρήτη δεν είναι εύκολη για φορτώσεις- εκφορτώσεις. Ο Πειραιάς είναι το καλύτερο μέρος για να έχεις εργοστάσιο και να έχεις στη διάθεση σου πολλά πλοία για να πάνε στην Τουρκία, στην Ιταλία, στην Αγγλία καθημερινώς και όχι μία φορά την εβδομάδα. Οπότε είναι πιο εύκολο για εμάς γιατί οι πωλήσεις μας θα είναι μεγάλες όταν αρχίσει η εταιρία να δουλεύει καλά. Έψαξα σε όλη την Ελλάδα από την Κοζάνη μέχρι Ιωάννινα, Πάτρα , Κρήτη και δυστυχώς μονάχα κοντά στην Αθήνα ή στη Θήβα θα είναι το εργοστάσιο.

Η Ελλάδα διανύει μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο και αρκετοί επιχειρηματίες την αποφεύγουν λόγω της γραφειοκρατίας. Εσείς όμως γιατί δεν πτοηθήκατε;

Η Ελλάδα δυστυχώς έχει προβλήματα, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε και εύχομαι να πάνε καλά τα πράγματα. Δεν είναι εύκολο, όπως στην Αμερική, να κάνεις επιχείρηση. Υπάρχει πολύ γραφειοκρατία και υπάρχει και πολύ βλακεία. Η Ελλάδα χρειάζεται τελικά να αλλάξει το μυαλό της και πρέπει να κοιτάξει τον κόσμο να τον πληρώσει καλά. Στο εργοστάσιο μας στην Ελλάδα ο χαμηλότερος μισθός θα είναι 1500 ευρώ. Δεν θα πληρώναμε κανέναν κάτω από 1500 ευρώ  γιατί αυτό χρειάζεται για να έχει μια βασική ζωή. Όταν ακούω 600 βασικό μισθό, λέω πως θα ζήσει αυτός ο άνθρωπος; Δεν έχει μυαλό ο Έλληνας να καταλάβει ότι όλοι πρέπει να ζούνε καλά και να είναι ευτυχισμένοι και μπορούν να το κάνουν. Η Ελλάδα είναι  πολύ πλούσιο μέρος. Έχει όλα τα καλά…  Έξυπνους ανθρώπους, δεν είναι ανάγκη να πιέζουν τον κόσμο σε σημείο που να βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους, τα λεωφορεία γιατί δεν έχουν πετρέλαιο… Είναι κρίμα. Χρειάζεται γενική αλλαγή στην ψυχολογία του κόσμου. Όσοι έχουν λεφτά πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους. Εδώ στην Αμερική πληρώνουμε τους φόρους μας χωρίς να στεναχωρηθούμε για αυτό. Κάνεις λεφτά; Να πληρώσεις! Γιατί όχι; Παρόλο που δεν συμφωνώ με την Αμερική να πηγαίνει παντού να σκοτώνει τον κόσμο, η Ελλάδα δεν το κάνει αυτό, δεν έχει στρατό στο εξωτερικό αλλά «σκοτώνει» τον δικό της κόσμο με τα σχέδια που έχουν! Δεν τους καταλαβαίνω τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους η κυβέρνηση και ο Σαμαράς και κάνουν τον λαό να υποφέρει τόσο πολύ.

Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει για να αναστραφεί η κακή οικονομική συγκυρία;

Η χώρα χρειάζεται να πάει στο άρθρο 99. Στην Αμερική μεγάλες εταιρίες όπως η American Airlines πηγαίνουν στο chapter 11 (το αντίστοιχο άρθρο 99 της Ελλάδας) όταν δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια. Αν η Ελλάδα πτώχευε και δεν είχε αυτά τα μεγάλα χρέη, θα μπορούσε να δανειστεί χρήματα, τα οποία θα χρησιμοποιούσε με έξυπνο τρόπο, να αναδημιουργήσει την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με το μεγάλο βάρος που έχουμε πάνω μας. Πρέπει να αναδιοργανωθούν τα οικονομικά και να σταματήσουμε να παίρνουμε πια από τον εργαζόμενο και να πάνε πίσω από αυτούς που έχουν τα δισεκατομμύρια στην Ελβετία, στη Γαλλία, όλοι αυτοί πρέπει να βοηθήσουν την χώρα. Τι να τα κάνουν τα λεφτά στις τράπεζες στην Ελβετία και στη Γαλλία; Αυτά χρειάζονται στην Ελλάδα. Να είναι πατριώτες. Έχουμε τόσο ωραία πατρίδα. Εγώ όταν έφυγα, το ’53, έφυγα γιατί δεν είχες την ευκαιρία να κάνεις τίποτα στην Ελλάδα. Δεν μου άρεσε που έφυγα αλλά τα πράγματα ήταν δύσκολα εκείνη την εποχή.

Φύγατε από την Ελλάδα με μόλις 22 δολάρια στην τσέπη;

Η μητέρα μου δεν είχε λεφτά. Μου λέει «παιδί μου δεν έχω να σου δώσω, αυτά έχω». Της λέω εντάξει μητέρα στην Αμερική πηγαίνω, εκεί τα λεφτά τα βρίσκεις στον δρόμο. Και πραγματικά! Αμέσως έπιασα δουλειά και έκανα και αρκετά λεφτά για να ζήσω, για να πάω Πανεπιστήμιο, για να προοδεύσω στις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει μεγάλη ευκαιρία, η Αμερική είναι μεγάλο έθνος, δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει Αμερική γιατί δεν έχουμε τον κόσμο, αλλά επειδή είμαστε μέρος της Ευρώπης υπάρχει ευκαιρία για την χώρα μας να γίνει επιτυχημένο κράτος. Έχουμε μυαλό, έχουμε την ευκαιρία, το μόνο που δεν έχουμε είναι μια έξυπνη κυβέρνηση.

Αλήθεια θεωρείτε πως δεν έχουμε έξυπνη κυβέρνηση;

Καθόλου, γιατί περιμένουν να βγάλουν και λάδι από την μύγα! Τα λεφτά πρέπει να έρθουν πίσω αυτών που έχουν πολλά χρήματα και όχι από τον κοσμάκι που παίρνει έναν μισθό για να ζήσει. Σκοτώνουν την αγορά, γιατί δεν έχει ο κόσμος να ψωνίσει, μαγαζιά κλείνουν, δεν έχουν λεφτά να φάνει και κάθονται στην ουρά να πάρουν πορτοκάλια. Είναι ντροπή αυτά, το 46 γίνονταν αυτά μετά τον πόλεμο. Δεν έχω ξαναδεί αυτά τα πράγματα ιδιαίτερα στον 21ο αιώνα!

Τι θυμάστε από τον τόπο καταγωγής σας;

Θυμάμαι φυσικά τον πόλεμο, έζησα μέσα στον πόλεμο, γεννήθηκα το 1935 όποτε όταν άρχισε ο πόλεμος ήμουν 6 χρονών. Όταν ήμουν 7 χρονών ο πατέρας μου πέθανε σε ένα στρατόπεδο. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, 10 χρονών, ήμασταν έτοιμοι να πεθάνουμε σχεδόν. Όταν έφτιαξαν λίγο τα πράγματα, ο παππούς μου ήταν γιατρός και έπαιρνε ένα μισθό, η μητέρα μου έπαιρνε τον μισθό του πατέρα μου, οπότε τα βγάζαμε πέρα, είχαμε καλύτερη ζωή από ότι έχει σήμερα ο Έλληνας. Αλλά έβλεπα για μένα προσωπικά ότι δεν υπήρχε μέλλον. Τα Χανιά και την Κρήτη την έχω πάντα στο μυαλό μου. Ιδιαίτερα η Νότια Κρήτη μου αρέσει πάρα πολύ, γιατί μου αρέσει η θάλασσα.

Επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα; Τα παιδιά σας έχουν έρθει;

Η κόρη μου η μικρή έρχεται κάθε χρόνο, οι υπόλοιποι κάθε 2-3 χρόνια. Εγώ δεν έρχομαι κάθε χρόνο, είναι μεγάλο το ταξίδι. Από όταν ήμουν 42 ετών, έδωσα την εταιρία σε άλλους να την κοιτάζουν και ασχολούμαι με την επέκταση των επιχειρήσεων που μπορείς να το κάνεις και από απόσταση. Παίρνω 20-25 εβδομάδες τον χρόνο διακοπές, πηγαίνω είτε στην Καραϊβική είτε στην Φλόριντα ή στην Ελλάδα ή σε άλλα μέρη.

Η ταινία «A Green Story» έχει θέμα την ζωή σας και το «αμερικανικό όνειρο» το οποίο κατακτήσατε. Πως προέκυψε αυτό;

Η κόρη μου γνώριζε τον Νίκα, ο οποίος έκανε την ταινία. Δούλεψαν μαζί, με ρώτησαν για την ζωή μου, τους έδωσα όλα τα στοιχεία και φυσικά ήταν δύσκολο να τα συμπεριλάβουν όλα γιατί κοστίζει πολύ να κάνεις μια τέτοια ταινία. Έβγαλαν μια ταινία πολύ ευχάριστη και δείχνει τη ζωή κάποιου ο οποίος έφυγε από μικρός σε μια νέα χώρα για να βρει καλύτερο μέλλον και νομίζω ότι όταν την δείτε θα σας αρέσει. Όταν την είδαμε πρώτη φορά είχα πει ότι έχει συναισθηματικό χαρακτήρα.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους επιχειρηματίες, να φύγουν ή να μείνουν στην Ελλάδα;

Είναι δύσκολο να τους συμβουλεύσεις. Το μόνο που έκανα για την Ελλάδα είναι ότι πάντα έστελνα λεφτά πίσω για να βοηθήσω συγγενείς και ακόμα συνεχίζω τώρα που έχουν ανάγκη, αλλά προσωπικά δεν ξέρω αν ήμουν στην Ελλάδα αν θα είχα την επιτυχία που είχα στην Αμερική. Μάλλον δεν θα την είχα. Η Ελλάδα αλλάζει τώρα με το να είναι μέρος της Ευρώπης, έχει την ευκαιρία κάποιος να ανοίξει μια εταιρία και να κάνει κάτι αν πεισμώσει. Θα δωσουμε την ευκαιρία σε μερικούς να μείνουν στην Ελλάδα και να εργαστούν στο εργοστάσιο μας γιατί χρειαζόμαστε έξυπνα παιδιά στην χώρα.

Τι θα ρωτούσατε τους Έλληνες;

Γιατί ρε παιδιά δεν καταλαβαίνετε ότι όταν πληρώνετε τον κόσμο καλά θα γίνει καλός πελάτης και θα σας βοηθήσει με την δουλειά σας; Γιατί του στερείτε τα χρήματα που χρειάζετε για να ζήσει καλα;

 

 

Αποτυπώματα

Με 22 δολάρια δημιούργησε την κορυφαία εταιρία οικολογικών καθαριστικών

Ο Ευτύχης Βλαχάκης γεννήθηκε στα Χανιά, όπου και μεγάλωσε. Έφυγε από τη ζωή, στα 79 του χρόνια, προδομένος από την καρδιά του, στις 6 Απριλίου του 2014.

Το όνειρό του να γίνει γιατρός και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες τον ώθησαν να φύγει από την Ελλάδα όταν ήταν 17 χρονών, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ, με μόλις 22 δολάρια στην τσέπη του.

Σπούδασε τελικά χημικός και δούλευε παράλληλα ως σερβιτόρος για να καλύπτει τα έξοδα του. Μετά την αποφοίτηση του εργάστηκε ως χημικός για περίπου 10 χρόνια. Όμως η απόλυση του στάθηκε η αφορμή για να δημιουργήσει την κορυφαία εταιρία οικολογικών καθαριστικών, «Earth Friendly» με πέντε εργοστάσια σήμερα σε ΗΠΑ και Καναδά. Τα έσοδα της εταιρίας του ξεπερνούν το μισό δις δολάρια το χρόνο. Τα προϊόντα του εξάγονται σε Καναδά, Αμερική, Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία, Ταϊβάν και Ιαπωνία.

Η επιχείρηση του Van Vlahakis, όπως τον γνωρίζουν οι Αμερικάνοι, λίγο έξω από το Σικάγο, παρασκεύαζε αρχικά καλλυντικά, σαμπουάν και λοσιόν, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε στην παρασκευή καθαριστικών προϊόντων.

Στα σχέδια του ήταν και η δημιουργία νέου εργοστασίου στην Ελλάδα, βοηθώντας με τη σειρά του τη χώρα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Το όνειρο του ανέλαβε να υλοποιήσει η κόρη του, η οποία ανέλαβε την εταιρεία μετά τον θάνατο του.

«Στην Ελλάδα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σε επιχειρηματίες οι οποίοι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Να προωθηθεί το pro business plan που θα γεννήσει ιδέες και επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη» δήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ο κ. Βλαχάκης ήταν ιδιοκτήτης της «Progressive Solar» που κατασκευάζει και τοποθετεί φωτοβολταϊκά συστήματα.

Κατείχε επίσης το 50% της εταιρίας παραγωγής Paramyth Films και μάλιστα κυκλοφόρησε την ταινία «Green story» με θέμα τη ζωή του, πως από τις φτωχογειτονιές της Κρήτης έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ