O «γρήγορος Έντι» στο τιμόνι επιχειρηματικών κολοσσών
Έργα Ελλήνων

O «γρήγορος Έντι» στο τιμόνι επιχειρηματικών κολοσσών

Ο Edward Zander διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Motorola από τον Ιανουάριο του 2004 έως το 2008, αλλά και διευθυντικό στέλεχος σε πολλές εταιρίες παλιότερα. Ο Zander είναι από τους βασικούς μετόχους της Zanadu Capital.

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1947 στην Νέα Υόρκη.

Οι γονείς του ήταν Εβραίοι μετανάστες, ο πατέρας του από την Πολωνία και η μητέρα του από την Ελλάδα. Η μητέρα του έφυγε από την Ελλάδα, όταν ολόκληρη η οικογένεια της ξεκληρίστηκε από Τούρκους εθνικιστές το 1922.

Οι φίλοι του τον αποκαλούν «ο γρήγορος Έντι» λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του στη διοίκηση επιχειρήσεων.

O 65χρονος ηλεκτρονικός μηχανικός, Edward Zander αντικατέστησε το 2004 τον Christopher Galvin, εγγονό του ιδρυτή της Motorola, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του να «αποχωρήσει» από την αμερικανική εταιρεία. Ήταν η πρώτη φορά, που κάποιος εκτός της οικογένειας, βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρίας.

Η Motorola επέλεξε τον Έντουαρντ για την 25χρονη εμπειρία του στο χώρο της διοίκησης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της σύγχρονης τεχνολογίας. Πριν βρεθεί στην Motorola, ο Zander ήταν Πρόεδρος της Sun Microsystems και μάλιστα κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα της κατά 18 εκατομμύρια δολάρια και να την οδηγήσει στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στην αγορά των servers, γεγονός που του χάρισε και την εύνοια και τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στη Motorola.

Πριν από τη Sun, ο Zander κατείχε διοικητικές θέσεις στην Apollo Computers και Data Generals. Επίσης είναι μέλος του συμβουλίου της Seagate Technology, ενώ κατέχει αρκετές θέσεις στα συμβούλια αρκετών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων τα Jason Foundation for Education, Rensselaer Polytechnic Institute και School of Management Boston.

Βρίσκεται στην 168η θέση στην λίστα του Forbes για τους καλύτερα αμειβόμενους στον τομέα της Τεχνολογίας.

Το 2016 η Neural Analytics, μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην έρευνα για τη διάγνωση και παρακολούθηση της υγείας του εγκεφάλου, ανακοίνωσε τη συνεργασία με τον Zander ως στρατηγικού συμβούλου.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ