Γνώρισε την επιτυχία στο αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου
Έργα Ελλήνων

Γνώρισε την επιτυχία στο αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Ο Νίκος Κουτουβίδης είναι πρώην επαγγελματίας παίκτης στο αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου NFL και έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι και στους μεγάλους τελικούς με τους Seattle Seahawks.

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1981 στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο παππούς του από τη μεριά του πατέρα του έφυγε από την Ελλάδα στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής και εγκαταστάθηκε στην Αφρική. Ο πατέρας του, Στέλιος στη συνέχεια έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μητέρα του, Νίκη, κατάγεται από την Κεφαλονιά. Το πάθος του για το αμερικάνικο ποδόσφαιρο το απέκτησε από τον μεγαλύτερο αδερφό του, Άρη, που έπαιζε στο κολλέγιο.

Ο Κουτουβίδης ξεκίνησε να παίζει από νεαρή ηλικία. Στο σχολείο του, στο Plainville είχε καταφέρει να αποκτήσει το τίτλο του MVP δηλαδή του καλύτερου παίκτη το 1999, λόγω της εκπληκτικής του επίδοσης στην άμυνα.

Συνέχισε την καριέρα του στο κολλέγιο Purdue στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην αρχή έπαιζε σε όλα τα παιχνίδια και κατάφερε να κάνει 121 σταματήματα αντιπάλων (από τα οποία 80 ήταν αποκλειστικά δικά του) και να οδηγήσει την ομάδα του σε έξι συνεχόμενες εμφανίσεις στα πρωταθλήματα. Στα επόμενα έτη κέρδισε το βραβείο Hammer Award ως ο καλύτερος στόπερ.

Το 2004, ο Κουτουβίδης παίζει για τους Seattle Seahawks. Συνεχίζει με την ίδια ομάδα για τέσσερις σεζόν και καταφέρνει να κάνει πάνω από 280 τακλ. Το 2006 ο ίδιος και η ομάδα του φτάνει στο τελικό όπου αντιμετωπίζει τους Pittsburgh Steelers.

Το 2008, υπογράφει συμβόλαιο αξίας 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία έτη με τους Denver Broncos. Μετά από μία σεζόν, το 2009 φεύγει από την ομάδα. Συνεχίζει στους Tampa Bay Buccaneers

Στις 2 Μαρτίου του 2011 ο Κουτουβίδης παίζει με τους Νιού Ίνγκλαντ Πάτριοτς. Φεύγει στις 3 Σεπτεμβρίου αλλά υπογράφει ξανά στις 9 Νοεμβρίου του 2011. Εμφανίζεται στο Super Bowl του 2012 και στις 26 Αυγούστου του 2013 αποχωρεί από την ομάδα.

Όταν ρωτήθηκε ο ίδιος για την εξέλιξη της καριέρας του είπε:

“Με βοήθησε η ελληνική περηφάνια που έχουμε μέσα μας. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει τη φλόγα και την τρέλα που κουβαλάμε μέσα μας εμείς οι Έλληνες. Και το πάθος για οτιδήποτε κάνουμε. Είμαστε περήφανος λαός. Αυτή η περηφάνια με έφερε μέχρι εδώ. Βελτιωνόμουν συνεχώς και να που έφτασα. Αυτή η περηφάνια θα βγάλει την πατρίδα από το στενωπό που βρίσκεται τώρα”.

Εκτός του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο Κουτουβίδης διοργανώνει και παιχνίδια νέων στο Plainville. Θέλει όπως αναφέρει και ο ίδιος να δείξει στα παιδιά πως μπορούν να περάσουν όμορφα και χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ