Αναζητά νέα βιολογικά μονοπάτια και θεραπείες για την Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία

1. Πρώτα απ’ όλα, θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες βασικές πληροφορίες, όπως τον τόπο γέννησής σας και κάποιες πληροφορίες από την παιδική σας ηλικία;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά, όπου τα αγαπημένα μου πράγματα ήταν το ποδόσφαιρο, το Πασαλιμάνι και ο Ολυμπιακός.

2. Πότε και για ποιο λόγο αποφασίσατε να σπουδάσετε στο εξωτερικό και να διαλέξετε αυτό το πεδίο γνώσεων;

Κατ’ αρχάς, το πτυχίο μου ήταν πάνω στα Ιατρικά Εργαστήρια (Βιοϊατρικές Επιστήμες) από τα ΤΕΙ Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησα με διάκριση (Άριστα). Μετά από αυτό, τελείωσα σε 2 χρόνια το Μάστερ μου στην Νεοπλασματική Ασθένεια του Ανθρώπου (μελέτες του καρκίνου), από την Ιατρική Σχολή των Αθηνών, αποφοιτώντας και πάλι με διάκριση (Άριστα). Παράλληλα με τις σπουδές μου στο Μάστερ, έκανα έρευνα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, υπό την επίβλεψη των Δρ Λ. Νακοπούλου και Δρ Ιωάννα Γιαννοπούλου, όπου ανακάλυψα ότι η έρευνα είναι αυτό με το οποίο θέλω να ασχοληθώ στη συνέχεια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο εργαστήριο, δημοσιεύσαμε αρκετές εργασίες.

Το επόμενο βήμα της καριέρας μου, ήταν η Σιγκαπούρη, καθώς έλαβα την περίφημη υποτροφία A’ Star Graduate Research για ξένους φοιτητές. Εκεί, πέρασα ενάμιση χρόνο δουλεύοντας πάνω στον καρκίνο και στον κυτταρικό κύκλο, υπό την επίβλεψη του Δρ Φίλιππου Καλδή.

Προς το τέλος της υποτροφίας μου στη Σιγκαπούρη, έκανα αίτηση για μία υψηλού κύρους θέση PhD, 4 ετών, που χρηματοδοτούταν από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger και το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, πήρα τη θέση και έγινα μέλος της ομάδας του Δρ Βασιλείου, που επικεντρώνεται κυρίως στην Οξεία Μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ).

3. Ήσασταν ο πρώτος συγγραφέας της έρευνας, που ανακάλυψε την Αχίλλειο πτέρνα της λευχαιμίας. Μπορείτε να μας δώσετε λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνά σας και ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Η κύρια μου έρευνα, επικεντρώνεται στο να αναγνωρίζει νέα βιολογικά μονοπάτια και θεραπείες για την ΟΜΛ, χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαλεία βιοτεχνολογίας, όπως τις τεχνολογίες CRISPR-Cas9. Στην τρέχουσα δημοσιευμένη μας εργασία, δείχνουμε ότι με τη βελτίωση και την εφαρμογή της τεχνολογίας CRISPR, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν εμπεριστατωμένο κατάλογο γονιδίων, που είναι απαραίτητα για την ΟΜΛ. Αυτό το σημαντικό κατόρθωμα, μας έδωσε την ευκαιρία να ξεχωρίσουμε τα γονίδια druggable (γονίδια που μπορούν να στοχευθούν από φάρμακο που θα δημιουργηθεί) και να ξεκινήσουμε να επιβεβαιώνουμε κάποια από αυτά, όπως το KAT2A με πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Ως επόμενο βήμα, ήδη συνεργαζόμαστε με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, όπως οι GSK και Astra Zeneca, με σκοπό να αναπτύξουμε νέα μόρια ή να χρησιμοποιήσουμε ήδη υπάρχοντα στοχευμένα γονίδια που προέρχονται από τα γονίδιά μας (genetic screen). Ο στόχος είναι να ξεκινήσουν προ-κλινικές και κλινικές δοκιμές το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε τεχνολογία CRISPR για την αναγνώριση νέων θεραπευτικών συνδυασμών χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα φάρμακα για την ΟΜΛ, καθώς και φάρμακα (φάρμακο αναπροσανατολισμός) που έχουν αναπτυχθεί για άλλες ασθένειες.

4. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος;

Ο μεγαλύτερος μου στόχος, είναι να δημιουργήσω πολλά νέα και αποτελεσματικά θεραπευτικά πλάνα για την ΟΜΛ, που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που βιώνουν αυτήν την επιθετική ασθένεια.

5. Θα εξετάζατε το ενδεχόμενο να επιστρέφατε κάποια στιγμή στην Ελλάδα; Όλοι μας ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στη χώρα μας.

Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω πίσω στην Ελλάδα, αλλά η έρευνα είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός τομέας και, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η χώρα μου δεν έχει τις προδιαγραφές να ακολουθήσει αυτόν τον ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν σοφό να αφήσω το Cambridge, ειδικά τώρα που, μετά από μια πολύ σκληρή δουλειά και θυσίες, αρχίζω να βλέπω τα αποτελέσματα των προσπαθειών μου. Επίσης, μετά από τέτοια εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι δέσμευσή μας να παρακολουθούμε κάθε φάρμακο στόχο που νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο, έτσι ώστε να μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για τη μελλοντική εξάλειψη του καρκίνου.

6. Τι σημαίνει η Ελλάδα για εσάς;

Η Μητέρα Ελλάδα είναι ένας ιερός τόπος και είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας. Είναι το όμορφο μέρος που γεννήθηκα και έζησα τη ζωή μου ως παιδί, έφηβος και ενήλικας. Όσο μακριά κι αν είμαι, πάντα σκέφτομαι την Ελλάδα και προσπαθώ να είμαι ο καλύτερος εκπρόσωπος της χώρας μου. Ας πούμε ότι είναι κάτι σαν μια υποχρέωση για εμένα.

7. Αν θα μπορούσατε να κάνετε μια ερώτηση σε όλους τους Έλληνες, τι θα θέλατε να τους ρωτήσετε;

Θα ρωτήσω κάτι το οποίο είχα αναρωτηθεί πριν από κάποια χρόνια, πριν ξεκινήσουν όλα αυτά: Έχετε ποτέ σκεφθεί πόσα ταλέντα έχετε και πόσο δημιουργικοί μπορείτε να γίνετε αν ξεκινήσετε την εξερεύνηση τους;

Έργα Ελλήνων

Αναζητά νέα βιολογικά μονοπάτια και θεραπείες για την Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία

Ο Κωνσταντίνος Τζελέπης είναι διδακτορικός φοιτητής στο Wellcome Trust Sanger Institute του Πανεπιστημίου Cambridge.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Πήρε το πτυχίο του στις Βιοϊατρικές Επιστήμες από το το ΤΕΙ Αθήνας και το Μάστερ του στην Νεοπλασματική Ασθένεια του Ανθρώπου (μελέτες του καρκίνου) από την Ιατρική Σχολή των Αθηνών. Μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα, του δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσει την βιοϊατρική έρευνα στην Σινγκαπούρη. Ακολούθως, έγινε δεκτός στο 4ετές πρόγραμμα PhD στο Wellcome Trust Sanger Institute.

“Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω πίσω στην Ελλάδα, αλλά η έρευνα είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός τομέας και, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η χώρα μου δεν έχει τις προδιαγραφές να ακολουθήσει αυτόν τον ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν σοφό να αφήσω το Cambridge, ειδικά τώρα που, μετά από μια πολύ σκληρή δουλειά και θυσίες, αρχίζω να βλέπω τα αποτελέσματα των προσπαθειών μου” τονίζει ο Κ. Τζελέπης στο ellines.com.

Τον Οκτώβριο του 2016 δημοσιεύθηκε η έρευνα ομάδας επιστημόνων από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger με κύριο ερευνητή τον Κωνσταντίνο Τζελέπη. Η ομάδα ανακάλυψε μία μέθοδο η οποία εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα, δίχως να επηρεάζει τον υγιή ιστό. Δημιούργησαν μια εξελιγμένη μορφή της γενετικής μεθόδου CRISPR gene editing, την οποία εφάρμοσαν για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών στόχων ενάντια στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία.

«Η κύρια μου έρευνα, επικεντρώνεται στο να αναγνωρίζει νέα βιολογικά μονοπάτια και θεραπείες για την ΟΜΛ, χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαλεία βιοτεχνολογίας, όπως τις τεχνολογίες CRISPR-Cas9. Στην τρέχουσα δημοσιευμένη μας εργασία, δείχνουμε ότι με τη βελτίωση και την εφαρμογή της τεχνολογίας CRISPR, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν εμπεριστατωμένο κατάλογο γονιδίων, που είναι απαραίτητα για την ΟΜΛ. Συνεπώς μας δίνετε η δυνατότητα να σχεδιάσουμε νέες θεραπείες για αυτή τη λευχαιμία » συμπληρώνει ο Έλληνας ερευνητής στη συνέντευξη του στο ellines.com.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ