Πρόεδρος του τμήματος Κλασικών Σπουδών στο κολλέγιο Kenyon

-Μεγαλώσατε μέσα σε μία τυπική, ελληνική οικογένεια όπως λέμε;

Μόνο η πλευρά του πατέρα μου είναι ελληνική, αλλά οι ελληνικές αξίες της σημασίας της οικογένειας και ένα ισχυρό εργασιακό ήθος υπήρχαν και από τις δύο πλευρές της οικογένειάς μου. Επιπλέον, η μητέρα μου φτιάχνει καταπληκτικό παστίτσιο παρ’ όλο που δεν είναι Ελληνίδα!

-Από πού κατάγονταν οι γονείς σας και ποια είναι η σχέση σας με τις ρίζες σας;

Η οικογένεια του παππού μου κατάγεται από τα Καμάρια, του Δήμου Σελίνου, που βρίσκονται στη νοτιοδυτική γωνία των Χανίων της Κρήτης. Η οικογένεια της γιαγιάς μου κατάγεται από τον Άγιο Μάμα Λακωνίας, κοντά στη Μονεμβασιά, στην Πελοπόννησο. Κατά τη γνώμη μου, αυτά είναι δύο από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου! Ως αρχαιολόγος, περνάω πολύ χρόνο στην Ελλάδα, και μελετώ τον ελληνικό πολιτισμό. Έχω πια πολύ δυνατή σχέση τόσο με τον αρχαίο, όσο και με το σύγχρονο κόσμο της Ελλάδας.

-Έχετε κάποιες ξεχωριστές αναμνήσεις από την παιδική σας ηλικία που συνδέονται με την ελληνική σας κληρονομιά;

Όταν ήμουν 12 χρονών, η γιαγιά μου με πήγε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Ένιωσα πολύ ξεχωριστή που είχα αυτόν τον χρόνο μόνη μαζί της, και παρ’ όλο που έχω ξαναεπισκεφθεί όλα τα μέρη που είχαμε πάει στο ταξίδι μας από τότε, δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που σκαρφάλωσα στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς μαζί της, ή όταν είδα τη Σαντορίνη να ξεπροβάλλει από τη θάλασσα από απόσταση, καθώς πλησιάζαμε με το πλοίο.

Πώς επιλέξατε τον τομέα της ειδικότητάς σας;

Σπούδασα στο College Year στην Αθήνα, όταν ήμουν μαθήτρια στο Λύκειο. Τα μαθήματα που παρακολούθησα εκεί με υπέροχους καθηγητές όπως ο Nicolas Yalouris, ο Nanno Marinatos, και ο Steve Diamant με ενέπνευσαν να θέλω να αφιερώσω τη μετέπειτα μόρφωσή μου στην ελληνική αρχαιολογία.

-Έχετε βρεθεί σε ανασκαφές στην Ελλάδα;

Έχω κάνει ανασκαφές στην Κόρινθο με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, και στη Μήλο με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών. Έχω επίσης πραγματοποιήσει ανασκαφές στην Κύπρο και τη Σικελία.

-Ποιοι είναι οι κύριοι ερευνητικοί σας στόχοι αυτήν την περίοδο;

Αυτήν τη στιγμή εργάζομαι σε ένα podcast για το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. Ελπίζω ότι με τη δημοσιοποίηση του προβλήματος στο κοινό, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να βοηθήσουμε να σταματήσει η λεηλασία και να διατηρήσουμε τα αριστουργήματα της Ελλάδας.

-Πόσο συχνά επισκέπτεστε την Ελλάδα;

Συνήθως, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Φέτος ήμουν αρκετά τυχερή και την επισκέφθηκα δυο φορές.

-Τι σημαίνει η Ελλάδα για εσάς;

Η Ελλάδα είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί, την αγαπώ όλο και περισσότερο, και πάντα μαθαίνω κάτι καινούριο. Το σύγχρονο και το αρχαίο διαπλέκονται με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο στην Ελλάδα γενικά, και για εμένα ειδικότερα. Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Αθήνα, για παράδειγμα, συνάντησα τυχαία τον παλιό μου γυμναστή, τα μαθήματα του οποίου παρακολουθούσα όσο έμενα στο Παγκράτι, ενώ σπούδαζα στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Ο ίδιος, είναι επίσης μέλος της ομάδας αποκατάστασης στα Προπύλαια της Ακρόπολης και με πήγε στα παρασκήνια για να δω την προσεκτική και λεπτομερή δουλειά που κάνει η ομάδα του με τις μαρμάρινες κολώνες της πύλης, και τις σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να φέρουν την αρχαία πέτρα πίσω στη ζωή.

-Εάν θα μπορούσατε να κάνετε μια ερώτηση σε όλους τους Έλληνες, τι θα θέλατε να τους ρωτήσετε;

Θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά τους στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, έτσι ώστε να μάθουμε μαζί περισσότερα για την κοινή ανθρώπινη ιστορία μας.

Έργα Ελλήνων

Πρόεδρος του τμήματος Κλασικών Σπουδών στο κολλέγιο Kenyon

Η Ζωή Σοφία Κόντες είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών στο Kenyon College. Διδάσκει μελέτες της Ελληνικής και Ρωμαϊκής αρχαιολογίας. Επίσης, κάνει και σεμινάρια σχετικά με το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, την αρχαία πρακτική λατρεία και την αθηναϊκή τοπογραφία.

Η Ζωή Σοφία Κόντες είναι ελληνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα της. Το πραγματικό της όνομα ήταν Kontekakis (Κοντεκάκης), το οποίο προέρχεται από την Κρήτη. Πήρε το πτυχίο της στις Κλασικές Σπουδές από το Bowdoin College και έκανε διδακτορικό στην Αρχαιολογία και Τέχνη Παλαιού Κόσμου/Old World Archaeology and Art από το Πανεπιστήμιο Brown το 2005.

“Η οικογένεια του παππού μου κατάγεται από τα Καμάρια, του Δήμου Σελίνου, που βρίσκονται στη νοτιοδυτική γωνία των Χανίων της Κρήτης. Η οικογένεια της γιαγιάς μου κατάγεται από τον Άγιο Μάμα Λακωνίας, κοντά στη Μονεμβασιά, στην Πελοπόννησο. Κατά τη γνώμη μου, αυτά είναι δύο από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου! Ως αρχαιολόγος, περνάω πολύ χρόνο στην Ελλάδα, και μελετώ τον ελληνικό πολιτισμό. Έχω πια πολύ δυνατή σχέση τόσο με τον αρχαίο, όσο και με το σύγχρονο κόσμο της Ελλάδας” δήλωσε στη συνέντευξη της στο ellines.com.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο Πανεπιστήμιο Brown, έλαβε την υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, για μεταπτυχιακές σπουδές. Έχει επίσης δουλέψει σε ανασκαφές στην Κύπρο, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Το 2004, έγινε επισκέπτρια επίκουρη καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών για τρία χρόνια, στο Πανεπιστήμιο Duke. Εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Kenyon College το 2007. Τα μαθήματα αρχαιολογίας της βοηθούν τους φοιτητές να ανακαλύψουν τα αξιοθέατα και τις παραδόσεις ενός μακρινού παρελθόντος και στην πορεία να μάθουν να σχηματίζουν ιδέες για την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και των Ρωμαίων και για τη θέση ενός μέσου ανθρώπου σε αυτή.

Το 2009 τιμήθηκε με Υποτροφία Διδασκαλίας από το Ίδρυμα Whiting και το 2013 με το Βραβείο Trustee Teaching Excellence από το Kenyon College. Το 2015 έγραψε για τους New York Times το άρθρο “Repatriation Reinforces International Collaboration” («Ο Επαναπατρισμός Ενισχύει Διεθνή Συνεργασία»), ενώ έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα για την αρχαία νομισματική. Το 2016 τιμήθηκε με την Υποτροφία Public Engagement από το Ίδρυμα Whiting για να δημιουργήσει μια σειρά podcast για το παράνομο εμπόριο κλασικών αρχαιοτήτων. Αυτή τη στιγμή δουλεύει πάνω σε αυτό το πρότζεκτ ενώ εργάζεται ως Συμβουλευτικός Ακαδημαϊκός στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

“Αυτήν τη στιγμή εργάζομαι σε ένα podcast για το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. Ελπίζω ότι με τη δημοσιοποίηση του προβλήματος στο κοινό, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να βοηθήσουμε να σταματήσει η λεηλασία και να διατηρήσουμε τα αριστουργήματα της Ελλάδας” τονίζει.

Ενδιαφέρεται επίσης για τη μουσική. Παρουσιάζει μια δίωρη, εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή στο WKCO, το ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών στο Kenyon College.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ