Βραβευμένη σκηνογράφος στο Broadway
Έργα Ελλήνων

Βραβευμένη σκηνογράφος στο Broadway

Η Άννα Λουίζος είναι σκηνογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια που έχει λάβει πάρα πολλές υποψηφιότητες για βραβείο Τony για τη δουλειά της, αλλά είναι κυρίως γνωστή για τις υποψηφιότητες στα μιούζικαλ In the Heights και High Fidelity, καθώς και τα The London, Broadway, Las Vegas, και τις παραγωγές της στο Avenue Q.

Έχει ελληνική καταγωγή, ο πατέρας της γεννήθηκε στην Αθήνα και οι γονείς της μητέρας της είναι και οι δύο Έλληνες με καταγωγή από τη Σάμο και τη Ζάκυνθο. Γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1957. Μεγάλωσε στην περιοχή της Yuba στην Καλιφόρνια, και είδε το πρώτο της μιούζικαλ στο Broadway, το Applause με τη Lauren Bacall, σε ηλικία 15 ετών. Έτσι απέκτησε το ενδιαφέρον της για την ηθοποιία, και ξεκίνησε να σπουδάζει στο Mills College, στο Oakland, πριν μεταφερθεί στο New York University, όπου πήγε για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στην ηθοποιία.

«Οι καθηγητές αναγνώριζαν το ταλέντο της στις εικαστικές τέχνες, και σταδιακά το ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε στο σχέδιο», έγραψε ο Andy Smith του Broadway Cares/Equity Fights AIDS. Έζησε στο East Village του Manhattan, στη Νέα Υόρκη. Έλαβε το Μεταπτυχιακό της στις Καλές Τέχνες στη σκηνογραφία από το Tisch School of the Arts του New York University.

Η Άννα Λουίζος διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια στα 47α Βραβεία Tony το 1993, και βοηθός σκηνογράφου στο μιούζικαλ του Broadway The Red Shoes το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Συνέχισε σαν βοηθός σκηνογράφου στην παραγωγή του Broadway The Scarlet Pimpernel (1997) στα θέατρα Minskoff and Neil Simon. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2000 ήταν βοηθός σκηνογράφος στην κωμωδία Taller Than a Dwarf και Uncle Vanya στο Broadway.

Η πρώτη της μεγάλη παραγωγή σαν σκηνογράφος ήρθε το 2003, με το βραβευμένο μιούζικαλ Avenue Q. Το είχαν γράψει οι Jeff Whitty, Robert Lopez και Jeff Marx, και το μιούζικαλ έκανε πρεμιέρα εκτός Broadway προτού ανέβει στο Broadway στο John Golden Theatre.

Μετά το «ανέβασμα» του Avenue Q, η Λουίζος έγινε καλλιτεχνική διευθύντρια σε οκτώ επεισόδια της σειράς Sex and the City (2003). Η δεύτερη δουλειά της στο Broadway ήταν για το έργο Golda’s Balcony στο θέατρο Helen Hayes το 2003. Ακολούθησαν τα σόου του Broadway Steel Magnolias (2005), High Fidelity (2006), Curtains (2007), In the Heights (2007), All About Me (2010), και Baby It’s You (2011). Έκανε επίσης τη σκηνογραφία για την παραγωγή του To Be or Not to Be για το Manhattan Theatre Club (2008) στο θέατρο Samuel J. Friedman.

Άλλες τις δουλειές περιλαμβάνουν τις πρεμιέρες στα μιούζικαλ Minsky’s, και Vanities καθώς και στις παραγωγές εκτός Broadway productions στα Altar Boyz και Tick, Tick… Boom!. Σε αυτές μπορούμε να προσθέσουμε τα “Sons of the Prophet”, “Olive and the Bitter Herbs”, “Crimes of the Heart”, και “The Foreigner”.

Τον Νοέμβριο του 2008, η Λουίζος σχεδίασε τα σκηνικά για το μιούζικαλ White Christmas στο Broadway στο Marquis Theatre, και αρκετές παραγωγές στις ΗΠΑ από το 2004, καθώς και αρκετές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα χρόνο αργότερα, το 2009, το μιούζικαλ επέστρεψε στο Broadway σε μια εκ νέου παραγωγή στο θέατρο Marquis. Προσφάτως ήταν η σκηνογράφος στο μιούζικαλ του Broadway Cinderella, που έκανε πρεμιέρα το Μάρτιο του 2013 στο Broadway Theatre.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ