Διευθυντής σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Αυστραλίας
Έργα Ελλήνων

Διευθυντής σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Αυστραλίας

Ο Τζόναθαν Καραπέτης είναι διευθυντής του Telethon Kids Institute, ενός από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Αυστραλίας. Έχει διακριθεί ως ιατρός, ως ειδικός παιδίατρος, ως ειδικός μολυσματικών ασθενειών και ως ειδικός γιατρός για τη δημόσια υγεία.

Γεννήθηκε στο Port Pirie της Νότιας Αυστραλίας το 1961. Οι γονείς του είναι Έλληνες. Ο πατέρας του εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός στην Αφρική. Λόγω των συχνών ταξιδιών του εκεί, επηρεάστηκε από τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα παιδιά και οι οικογένειες τους τόσο εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων όσο και των ασθενειών που μαστίζουν την περιοχή, όπως το AIDS, η ελονοσία, η πνευμονία αλλά και ο υποσιτισμός.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης όπου και έλαβε το πτυχίο του. Ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση στα νοσοκομεία Royal Melbourne και Royal Children’s. Στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Εργάστηκε στον τομέα των μεταδοτικών ασθενειών στο νοσοκομείο Royal Children’s της Μελβούρνης ως μέρος της ειδίκευσής του στην παιδιατρική.

Το 1994, διεξήγαγε έρευνες σε ομάδες Α στρεπτοκοκκικών ασθενειών στους ιθαγενείς πληθυσμούς. Η έρευνά του έλαβε σημαντική αναγνώριση και εξαιτίας της, ιδρύθηκε το πρώτο πρόγραμμα για τη ρευματική νόσο της καρδιάς στην Αυστραλία. Εκείνο το διάστημα εργαζόταν και ως παιδίατρος στο νοσοκομείο Royal Darwin.

Στη συνέχεια, εργάστηκε στον Καναδά, με την έρευνά του να επικεντρώνεται στα λοιμώδη παιδικά νοσήματα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1999, ιδρύεται το κέντρο για παιδιά, Centre for International Child Health, στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στη δημιουργία του οποίου βοήθησε σημαντικά ο Έλληνας επιστήμονας. Η έρευνα του εκεί επικεντρώθηκε στη δημιουργία οικονομικών και αποτελεσματικών εμβολίων με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά στα νησιά Φίτζι και το Βιετνάμ. Παράλληλα ήταν διευθυντής στο Ινστιτούτο Υγείας Murdoch Children’s και σύμβουλος για τα λοιμώδη παιδικά νοσήματα στο νοσοκομείο Royal Children’s.

Το 2006, ο Τ. Καραπέτης ορίστηκε διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Menzies School of Health Research και αφοσιώθηκε στη έρευνα παιδικών ασθενειών με ιδιαίτερη έμφαση στους ιθαγενείς. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως και τον Ιούνιο του 2012.

Ένα μήνα αργότερα, έγινε διευθυντής του ινστιτούτου Telethon Kids Institute, ενός από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Αυστραλίας.

Ο Τζόναθαν Καραπέτης έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις για τον ρευματικό πυρετό, και έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής σε περισσότερα από 30 εθνικά και διεθνή συνέδρια. Το 2006 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 10 Καλύτερων Επιστημόνων κάτω των 45 ετών του περιοδικού Cosmos και το 2008 τιμήθηκε με τον τίτλο “Αυστραλιανός Βόρειας Επικράτειας της Χρονιάς”. Συγκαταλέγεται στους 100 πιο έξυπνους ανθρώπους (ήταν μέσα στη πρώτη δεκάδα στο τομέα της Ιατρικής) στη λίστα “Smart 100” του περιοδικού Bulletin. Το 2013 τιμήθηκε από το πανεπιστήμιο Charles Darwin.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ