Στόχος του ο έλεγχος των ρομπότ με τη σκέψη
  1. Πείτε μας λίγα λόγια για την καταγωγή σας και τα παιδικά σας χρόνια 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, και από τα παιδικά μου χρόνια ερωτεύτηκα τρία πράγματα: τη φυσική, τα μαθηματικά και το μπάσκετ! Ήμουν τυχερός που είχα καταπληκτικούς δασκάλους στο γυμνάσιο και το λύκειο που μου έμαθαν πως πρώτα να καταλαβαίνω τις διάφορες έννοιες και μετά να τις υλοποιώ για τη λύση προβλημάτων. Μπήκα στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1998, από όπου αποφοίτησα με το Δίπλωμα το 2003 και Διδακτορικό τίτλο Μηχανολόγου Μηχανικού το 2009.

  1. Πότε και γιατί αποφασίσατε να φύγετε στο εξωτερικό για να συνεχίσετε τις σπουδές σας στο συγκεκριμένο αντικείμενο; 

Στην ηλικία των 21, στο τρίτο έτος των προπτυχιακών μου σπουδών, πρωτογνώρισα την έννοια του Αυτομάτου Ελέγχου. Έμεινα εκστασιασμένος με την ιδέα ότι η μαθηματική περιγραφή ενός φυσικού συστήματος μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και πρόβλεψη της δυναμικής συμπεριφοράς του συστήματος σε εξωτερικές δυνάμεις, και επιπλέον την ικανότητα χειρισμού της εισόδου του συστήματος με σκοπό την αλλαγή της συμπεριφοράς και απόκρισής του. Στην διάρκεια των διδακτορικών μου σπουδών στην Ελλάδα, ήμουν τυχερός να δουλέψω σε ένα πραγματικά πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα πάνω στην νευρο-ρομποτική, το οποίο χρηματοδοτούταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2004-2009. Αυτό το πρόγραμμα μου επέτρεψε να εργαστώ σε πολλά ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρωτογνώρισα το Αμερικανικό ακαδημαϊκό σύστημα στην διάρκεια μιας επίσκεψης μου ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο Brown το 2007. Τότε πήρα την απόφαση να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα που συνδυάζει την επιθυμία μου για έρευνα με την ευχαρίστηση της διδασκαλίας.

  1. Διευθύνετε το Εργαστήριο Human-Oriented Robotics and Control. Ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου; 

Από το 2011, είμαι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανολογίας και Αεροναυπηγικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου διευθύνω στο Εργαστήριο Human-Oriented Robotics and Control (HORC). Επιβλέπω 15 μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές που δουλεύουν πάνω σε μέσα αλληλεπίδρασης και ελέγχου μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ.

  1. Ποια είναι τα ερευνητικά σας ενδιαφέροντα την παρούσα περίοδο;

Καθώς τα ρομπότ προσελκύουν ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον τις τελευταίες δεκαετίες, η αποτελεσματική και ασφαλή αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο είναι μεγίστης σημασίας. Η αποστολή του εργαστηρίου μου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της ανάπτυξης και ελέγχου ρομποτικών συστημάτων που αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται με τους ανθρώπους σωματικά και νοητικά. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να είναι με ρομπότ που υποβοηθούν και επαυξάνουν τις ικανότητες του ανθρώπου, όπως επίσης και να παρέχουν θεραπεία κινητικής αποκατάστασης σε άτομα με αναπηρία.

  1. Πρόσφατα διαβάσαμε για την έρευνα σας σχετικά με τον έλεγχο πολλαπλών drones με την σκέψη. Μπορείτε να μας δώσετε μερικές λεπτομέρειες σχετικά; 

‘Εχει γίνει πολύ δουλειά στον ελέγχο μηχανικών προσθετικών μέλων μέσω νευρικών σημάτων στο παρελθόν, και μάλιστα έχουμε επιδείξει στο παρελθόν έλεγχο μεγάλης επιδεξιότητας ενός ρομποτικού βραχίονα με χρήση ηλεκτρομυογραφικών σημάτων (βλ. βίντεο ). Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει αναπτύξει τις νευρικές συνδέσεις για να μπορεί να ελέγχει συστήματα που μοιάζουν με ανθρώπινα μέλη. Η πολυπλοκότητα του συστήματος για τον έλεγχο ρομποτικών συστημάτων που διαφέρουν από ανθρώπινα μέλη μέσω διεγέρσεων περιοχών του εγκεφάλου, στην περίπτωση μας ένα σμήνος από εναέρια ρομπότ, είναι σημαντική και μέχρι στιγμής ανεξερεύνητη. Μέχρι και πριν από μερικούς μήνες κανείς δεν γνώριζε ότι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου διεγείρονται όταν κάποιος παρατηρεί συλλογικές συμπεριφορές σμηνών. Η ιδιότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται ώστε να παρέχει μεταβλητές ελέγχου για ένα σμήνος πολλαπλών ρομπότ είναι θαυμαστή και αρκετά χρήσιμη για την αλληλεπίδραση ανθρώπων και πολλών ρομπότ. Πρόσφατα επιτύχαμε την εξαγωγή πληροφορίας από τον εγκέφαλο με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων που μπορούμε να καταγράψουμε με το Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, και να την συσχετίσουμε με μεταβλητές ελέγχου για ένα σμήνος από εναέρια ρομπότ. Με άλλα λόγια, το σύστημα που αναπτύξαμε επιτρέπει στον άνθρωπο να σκεφτεί την επιθυμητή συμπεριφορά του ρομποτικού σμήνους, και το σμήνος να την εκτελέσει σε πραγματικό χρόνο.

  1. Πόσο δύσκολο είναι για τον χρήστη να ελέγχει τα drones με τη σκέψη και ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Ο χρήστης πρέπει να εκπαιδευτεί για περίπου 30 λεπτά, ώστε να να μάθει να συσχετίζει τις ενεργοποιήσεις του εγκεφάλου του με τις επιθυμητές μεταβλητές ελέγχου για το σμήνος. Ύστερα, ο χρήστης μπορεί να ελέγχει τον σχηματισμό, την πυκνότητα και άλλες συλλογικές συμπεριφορές του σμήνους μέσω των εγκεφαλικών σημάτων. Το επόμενο βήμα στην έρευνα μας είναι η δυνατότητα ελέγχου πολλαπλών ρομπότ από πολλούς χρήστες, καθώς και η ανάπτυξη ενός υβριδικού σμήνους που να αποτελείται από επίγεια και εναέρια ρομπότ.

  1. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στη χώρα μας

Παρακολουθώ τα γεγονότα για την Ελλάδα, κυρίως μέσω του διαδικτύου, από Ελληνικές και ξένες πηγές.

  1. Θα σκεφτόσασταν να γυρίσετε κάποια στιγμή στην Ελλάδα; 

Η Ελλάδα μου προσέφερε εκπαίδευση πολύ υψηλής ποιότητας, δωρεάν, και πάντοτε αισθάνομαι υπόχρεος στην Ελλάδα γι αυτό. Έφυγα από την Ελλάδα και άρχισα την ερευνητική και ακαδημαϊκή μου καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί δεν υπήρχαν ευκαιρίες να το κάνω στην Ελλάδα όταν αποφοίτησα με το Διδακτορικό μου. Από την άλλη, η ακαδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και πολύ ανταγωνιστική και γεμάτη προκλήσεις, προσφέρει μια πληθώρα ευκαιριών και πόρων για να κάνω την έρευνα που επιθυμώ. Στο παρόν, θέλω να συνεχίσω την έρευνα μου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, θα σκεφτόμουν να επιστρέψω στην Ελλάδα αν υπήρχαν ευκαιρίες και γινόντουσαν σοβαρές επενδύσεις στην εκπαίδευση, έρευνα και τεχνολογία.

  1. Τι σημαίνει Ελλάδα για εσάς;

Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα μου και η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο, κατά τη γνώμη μου. Είναι το μέρος που οι νοσταλγικές σκέψεις των παιδικών μου χρόνων αποκτούν σάρκα και οστά. Η Ελλάδα για μένα σημαίνει συγγενείς, φίλοι, διακοπές, ένα μέρος χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

  1. Αν μπορούσατε να απευθύνετε μία ερώτηση στους Έλληνες, ποια θα ήταν;

Δεν έχω ερώτηση, αλλά μια πρόταση. Ως ακαδημαϊκός, ζω και συναναστρέφομαι καθημερινά με εκατοντάδες νέους ανθρώπους, σε ένα γρήγορο και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον. Βλέπω από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να κάνεις κάτι που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι μελλοντικές γενιές ζουν, σκέφτονται και καινοτομούν, γιατί αυτό περιγράφει την περιορισμένου χρόνου δέσμευση που έχουμε στην ανθρωπότητα. Επομένως, η πρότασή μου στους Έλληνες, και ειδικά σε αυτούς της ηλικίας μου, είναι να μην αφήσουν μια οικονομική κρίση να γίνει κοινωνική και ηθική. Να ζουν για να γίνουν καλύτεροι και να καινοτομούν, και να μην αφήσουν την απαισιοδοξία να καταστρέψει την δέσμευση και τις υποχρεώσεις της γενιάς μας.

Έργα Ελλήνων

Στόχος του ο έλεγχος των ρομπότ με τη σκέψη

Ο Παναγιώτης Αρτεμιάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανολογίας και Αεροδιαστημικής Ira A. Fulton στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και Διευθυντής του Εργαστηρίου Human-Oriented Robotics and Control (HORC). Πρόσφατα παρουσίασε το πρότζεκτ του που έχει να κάνει με το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να ελέγξει πολλαπλά ρομπότ με το μυαλό του. Στην πραγματικότητα αναπτύσσει τεχνολογία που θα επέτρεπε σε ένα πιλότο της Αεροπορίας να ελέγξει έναν ολόκληρο «στόλο» από drones χρησιμοποιώντας το μυαλό του.

Ένας πιλότος μπορεί να οδηγήσει μια ομάδα από ιπτάμενα drones ή επίγεια οχήματα να κινηθούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, να απλωθούν σε μια ευρύτερη περιοχή ή να περικυκλώσουν ένα συγκεκριμένο στόχο. Μέχρι στιγμής, ένα υποκείμενο έχει καταφέρει να ελέγξει μέχρι τέσσερα drones στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή.

“Ο στόχος για τα επόμενα δυο χρόνια είναι να δημιουργηθεί μια υβριδική ομάδα που θα αποτελείται από επίγεια οχήματα, κινητά ρομπότ και εναέρια οχήματα που θα συνεργάζονται μεταξύ τους. Τώρα ελέγχουμε τρία με τέσσερα ρομπότ. Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες ρομπότ” λέει ο Αρτεμιάδης σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Το πρότζεκτ του Αρτεμιάδη υπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ που θέλει πιο ανεπτυγμένη «ανάμειξη στη λήψη αποφάσεων από ανθρώπους και μηχανές», όπως περιγράφεται από το γραφείο επιστημονικής έρευνας της αμερικανικής πολεμικής Αεροπορίας (AFOSR). Ο Αρτεμιάδης κέρδισε μια υποτροφία 360.000 δολαρίων από το Πρόγραμμα Νέων Ερευνητών της αμερικανικής πολεμικής Αεροπορίας, που ψάχνει για νέους επιστήμονες και μηχανικούς «που δείχνουν ιδιαίτερη ικανότητα και ελπίδα στη διεξαγωγή βασικής έρευνας» που θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν οι τεχνολογικές προκλήσεις της πολεμικής αεροπορίας. Το πρότζεκτ του ήταν μόλις ένα από τα 42 που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερες από 230 προτάσεις που συναγωνίστηκαν για την υποτροφία.

Πριν το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ο Αρτεμιάδης ήταν μετα-διδακτορικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Βιο -Μηχανικής και Ανθρώπινης Αποκατάστασης Newman, του τμήματος Μηχανολογίας, στο ΜΙΤ. Πήρε το διδακτορικό του στη Μηχανολογία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και εργάστηκε στο Εργαστήριο Συστημάτων Ελέγχου με τον Καθηγητή Κυριακόπουλο. Πήρε επίσης το πτυχίο του στο ίδιο Πανεπιστήμιο, από το 1998 ως το 2003.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στη ρομποτική, τα συστήματα ελέγχου, την αναγνώριση συστημάτων, τα εγκεφαλικά interfaces, τη ρομποτική αποκατάσταση, τη νευρο-ρομποτική, την ορθωτική, τη μηχανοηλεκτρονική και την αλληλεπίδραση ανθρώπων-ρομπότ.

Τον Αύγουστο του 2014 ο Δρ. Αρτεμιάδης κέρδισε το βραβείο DARPA, τον Ιανουάριο του 2014 κέρδισε το βραβείο επιστημονικής έρευνας της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, και τον Απρίλιο του 2013 επιλέχθηκε στο κορυφαίο 5% του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολής Μηχανολογίας Ira A. Fulton.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνας ερευνητής δημιουργεί σύστημα για τον έλεγχο ρομπότ με τον εγκέφαλο

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 2

  1. Δημήτριος Μαζωμένος

    Θαρσείτω τοίνυν λαός ενδόξών προγόνων!


  2. Ηλίας Θεοδώρου Κάλλης- Λυκόβρυση-Αττικής

    Μετά την οικογένεια σου σε καμαρώνουμε και εμείς οι φίλοι της οικογένειας Αρτεμιάδη. Να είσαι πάντα καλά με υγεία και πολλές επιτυχίες


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ