Βάζει την ελληνική γεωργία ξανά «στο παιχνίδι»
Έργα Ελλήνων

Βάζει την ελληνική γεωργία ξανά «στο παιχνίδι»

«Είναι κρίμα να εισάγουμε τα πάντα στα γεωργικά είδη, και να βλέπουμε στα φαρμακεία ή στις λαϊκές αγορές σκόρδο Κίνας ή Αργεντινής, ενώ τα δικά μας προϊόντα είναι πολύ καλύτερα». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο καθηγητής Ενόργανης Ανάλυσης-Οργανικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μόσχος Πολυσίου, τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική Γεωργία. Για αυτό και με το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο προσπαθεί να τονίσει πόσο ποιοτικά ανώτερα μπορεί να είναι τα ελληνικά προϊόντα, αναπτύσσοντας τεχνικές που απομονώνουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών όπως ο κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα Χίου, η ρίγανη, το θυμάρι, το δίκταμο, το δενδρολίβανο, η λεβάντα, το φασκόμηλο κ.α. Για το λόγο αυτό, είχε συμπεριληφθεί στους Έλληνες επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στην έρευνα της εταιρείας Thomson Reuters για το 2014, το 2015 και το 2016.

Ο Μόσχος Πολυσίου γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 1948 στο Πύθιο Έβρου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB, Βέλγιο, 1967-1971) απ’ όπου αποφοίτησε ως Χημικός με μεγάλη διάκριση στο πτυχίο του. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ (Ph. D.) θετικών επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου το 1976 και διακρίθηκε για τη διδακτορική του διατριβή με το βραβείο “STAS 1976” από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών του Βελγίου. Σήμερα είναι Καθηγητής Ενόργανης Ανάλυσης-Οργανικής Χημείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας και πρώην Αντιπρύτανης του Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του ίδου ιδρύματος.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η απομόνωση, ταυτοποίηση και μελέτη ουσιών από φυσικά προϊόντα με συνδυασμένες τεχνικές χρωματογραφίας, η μελέτη αντικαρκινικών συνθετικών ενώσεων και φυσικών προϊόντων, η χρήση μοριακής μηχανικής για τη μελέτη της στερεοχημείας βιολογικά δραστικών ενώσεων και η ανάπτυξη νέων τεχνικών ταξινόμησης-ταυτοποίησης γύρης και μικροοργανισμών με τη φασματοσκοπία FT-IR.

Είναι συγγραφέας δύο συγγραμάτων και πολυάριθμων ερευνητικών εργασιών (150) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και με συνολικές ετεροαναφορές που ξεπερνούν τις 4330 και h-index 36. Είναι Κριτής σε πάρα πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και αξιολογητής σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος σε πολλά ανταγωνιστικά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, και άλλων φορέων. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου από το 1993.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ