Πρόεδρος του τμήματος Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον
Έργα Ελλήνων

Πρόεδρος του τμήματος Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον

Ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος είναι διακεκριμένος καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έλαβε το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα το 1982. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1986, ο Έλληνας καθηγητής ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στον ίδιο τομέα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το 1987, ολοκλήρωσε το μεταδιδακτορικό του στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία.

Την 1η Ιουλίου του 2016, ο Θ. Παναγιωτόπουλος, έγινε Πρόεδρος του τμήματος Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Προτού ενταχθεί στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ομάδα του Πρίνστον, διετέλεσε ως καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ στη Νέα Υόρκη από το 1987 μέχρι και το 1999. Για ένα χρόνο (1993-1994) ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” στην Αθήνα. Ο Έλληνας επιστήμονας για 3 έτη, από το 1997 έως και το 2000, εργάστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εφαρμογή των θεωρητικών και τεχνικών προσομοίωσης μέσω υπολογιστή για τη μελέτη των ιδιοτήτων των υγρών και των υλικών, στα υλικά και βιολογικά συστήματα, στη θερμοδυναμική ανάλυση των διαδικασιών, στα ιοντικά υγρά και τις εφαρμογές τους καθώς στην Υπολογιστική Επιστήμη των Υλικών.

Ο Θ. Παναγιωτόπουλος έχει κάνει πληθώρα δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων είναι το “Νερό: Μία ιστορία των δύο υγρών”, το “Δυναμικό πεδίο για υδατάνθρακες δισθενούς κατιόντος αλληλεπιδράσεις”, και το “Προσδιορισμός της κρίσιμης μικκυλιακής συγκέντρωσης σε προσομοιώσεις επιφανειοδραστικών συστημάτων”.

Ο Θάνος Παναγιωτόπουλος έχει τιμηθεί για το επιστημονικό και ακαδημαϊκό του έργο με πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων είναι το βραβείο Colburn από το Αμερικανικό Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών (1995) και το βραβείο J.M. Prausnitz για τα επιτεύγματά του στην Εφαρμοσμένη Χημική Θερμοδυναμική (1998). Ο διακεκριμένος επιστήμονας και καθηγητής είναι μέλος Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ