Ένας από τους καλύτερους 3D animator στον κόσμο
Έργα Ελλήνων

Ένας από τους καλύτερους 3D animator στον κόσμο

Ο Νάσος Βακάλης είναι από τους πιο διάσημους 3D animators. Έγινε ευρέως γνωστός μέσω της συνεργασίας με την εταιρεία Dream Works καθώς και με τη σκηνοθεσία της δικής του μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων.

O Ν. Βακάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα του Film and Video του Pratt Institute της Νέας Υόρκης, όπου ολοκλήρωσε αριστούχος τις σπουδές του. Πήρε το Β.F.Α. στις Καλές Τέχνες και στο Κινούμενο Σχέδιο από το California Institute of the Arts στη Βαλένθια της Καλιφόρνιας.

Αμέσως μετά τις σπουδές του, συνεργάζεται με την εταιρεία Sullivan-Bluth με τον τίτλο του animator στα έργα: “Ο μαγικός κόσμος του Κόκο Ροκ”, “Trollin Central Park” και “ Η Τοσοδούλα”. Στη συνέχεια ανέλαβε υπεύθυνος κινουμένων σχεδίων στην ταινία “ Η πριγκίπισσα των κύκνων” της Rich Entertainment.

Το 1995, η κινηματογραφική εταιρεία Warner Bros του πρόσφερε τη θέση του υπευθύνου για τον σχεδιασμό και την κίνηση του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα της “Kayley” στην ταινία κινουμένων σχεδίων “Το μαγικό σπαθί – Αναζητώντας το Κάμελοτ”.

Το 1997 καλείται από το California Institute of the Arts να διδάξει κινούμενο σχέδιο, ενώ ένα χρόνο αργότερα, προσλαμβάνεται στην εταιρεία DreamWorks, που μόλις είχε ιδρυθεί από τους Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, και συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη της πολυσυζητημένης παραγωγής “Ο πρίγκιπας της Αιγύπτου”, Steve Hickner. Εκεί ολοκληρώνει την παραγωγή της ταινίας κινουμένων σχεδίων “ Joseph: Ο βασιλιάς των ονείρων” και σχεδιάζει τις ιστορίες για τις ταινίες “Outlaws”, “Tusker” και “Σπίριτ: Το άγριο άλογο”. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στο Λονδίνο γνωρίζεται με τον Παναγιώτη Ράππα, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης ενός στούντιο κινουμένων σχεδίων.

Όταν ξανασυναντιούνται στο Λος Άντζελες, ιδρύουν την Time-Lapse Pictures LLC και υπογράφουν συνεργασία με την Klasky-Csupo για τις παραγωγές κινουμένων σχεδίων της Paramount. Ένα χρόνο αργότερα, το στούντιο παραγωγής μεταφέρεται στην Ελλάδα, όπου και επιστρέφει ο Ν. Βακάλης για να ολοκληρώσει τμήματα των ταινιών “Οκτώ τρελές νύχτες” για λογαριασμό της SONY Pictures, “Τα Ράγκρατς τρελάθηκαν” για την Paramount, “ΕΙ Cid the Legend” για την Ισπανική FILMAX και “Jester Till” για τη γερμανική Munich Animation.

Στην Αθήνα επίσης ολοκληρώνει και κυκλοφορεί το βιβλίο «Τήνελλα Καλλίνικε» με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαιότητα.

Το 2006 ο Ν. Βακάλης βραβεύτηκε με Έμμυ από την Εθνική Ακαδημία Τεχνών NATAS για τις εξαιρετικές μη-παραδοσιακές πλατφόρμες διανομής για το ESPN σόου “Off Mikes”. Ένα χρόνο μετά προτάθηκε ξανά για τη δεύτερη σεζόν του σόου.

Ο Ν. Βακάλης εργάστηκε στην DreamWorks ως story artist για τη ταινία κινουμένων σχεδίων “Kung-Fu Panda”. H ταινία κέρδισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, 14 βραβεία και άλλες 39 υποψηφιότητες. Στη συνέχεια εργάστηκε για τις ταινίες “ Τέρατα κι εξωγήινοι ” (2009) και “Human Nature” όπου και κέρδισε τιμητική διάκριση στο 34ο Φεστιβάλ Δράματος.

Το 2010 ο Νάσος Βακάλης εργάζεται ως additional story artist για τη ταινία κινουμένων σχεδίων “ Μεγαλοφυής” καθώς και για την ταινία “Γάτος σπιρουνάτος”.

Το 2014 σκηνοθέτησε το “Δείπνο για Λίγους”, ένα δεκάλεπτο animation που αποτελεί μια αλληγορική αναφορά στην Ελλάδα της κρίσης. Η ταινία κέρδισε 65 βραβεία καθώς και το πολυπόθητο 2015 “Borge Ring Award” από τη Δανέζικη Κοινωνία Animation (ANIS).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ