Επικεφαλής σχεδιάστρια κοσμημάτων του ιαπωνικού οίκου Tasaki

1. Μεγαλώσατε σε μια τυπική ελληνική οικογένεια;

Δεν θα το έλεγα, καθώς η μητέρα μου είναι Γαλλίδα. Οπότε θα έλεγα πως μεγάλωσε σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον και επηρεάστηκα από δύο διαφορετικούς πολιτισμούς.

2. Από που κατάγονται οι γονείς σας; Τι σχέση έχετε με τις «ρίζες» σας;

Ο πατέρας μου είναι Έλληνας με γερμανικές ρίζες και η μητέρα μου Γαλλίδα με αμερικανικές ρίζες, οπότε μπορεί να πει κανείς πως είμαστε ένα σπάνιο μείγμα! Έχοντας μεγαλώσει σε μια τέτοια οικογένεια και αλλάζοντας περιβάλλον λίγο αργότερα, όταν μετακόμισα για τις σπουδές μου, συνειδητοποίησα πως οι ρίζες μου δεν έχουν να κάνουν με μέρη αλλά με ανθρώπους. Φυσικά επισκέπτομαι συχνά την Ελλάδα, όπου ζουν οι γονείς μου αλλά και τη Γαλλία για δουλειά, αλλά θεωρώ ρίζες μου τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσα, την οικογένειά μου και τους κοντινούς μου φίλους.

3. Έχετε κάποιες ιδιαίτερες αναμνήσεις από την παιδική σας ηλικία;

Ναι, φυσικά, πάρα πολλές. Θυμάμαι από πολύ μικρή ηλικία να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου, ζωγραφιές και άλλα μικρά αντικείμενα. Θυμάμαι τα καλοκαίρια στις διακοπές μας στη θάλασσα και τα ταξίδια μας στο Παρίσι τα Χριστούγεννα που πηγαίναμε να δούμε τους παππούδες μας.

4. Πώς διαλέξατε αυτόν τον τομέα εξειδίκευσης;

Ήμουν πολύ τυχερή, όλα ήρθαν πολύ φυσιολογικά. Από μικρή ηλικία με ενδιέφερε να φτιάχνω πράγματα και μια μέρα κατάλαβα πως ήθελα αυτά που φτιάχνω να έχουν μια χρήση. Έτσι αποφάσισα να κάνω σκουλαρίκια. Όταν τελείωσα το σχολείο γράφτηκα σε μια επαγγελματική σχολή κοσμηματοποιίας στην Αθήνα, τη Mokume, και τότε ένιωσα πως ξεκινούσε η ζωή μου. Στη συνέχεια σπούδασα γλυπτική για τέσσερα χρόνια, και έκανα μεταπτυχιακό στο Royal College Art, που επιβεβαίωσε την αγάπη μου για τα κοσμήματα.

5. Έχει επηρεάσει η ελληνική κληρονομιά σας τα σχέδια στα κοσμήματα;

Απολύτως! Όλες οι σχολικές εκδρομές στα μουσεία που θαυμάζαμε τα χειροποίητα αντικείμενα… θυμάμαι τόσο έντονα αυτές τις συλλογές, είχα εντυπωσιαστεί από τα μικρά πολύτιμα κοσμήματα, τις χάντρες, τα δαχτυλίδια με τη σφραγίδα, που επιβίωσαν ανά τους αιώνες. Πάντα επιστρέφω όποτε γυρίζω στην Αθήνα, ανακαλύπτω νέες λεπτομέρειες κάθε φορά.

6. Μετατρέπετε τα μαργαριταρένια κοσμήματα σε μοντέρνα τέχνη… Πώς ερωτευθήκατε τα μαργαριτάρια;

Οφείλω να παραδεχθώ πως ήταν συγκυριακό! Όταν σπούδαζα στο Royal College of Art δούλευα με πολλά και διάφορα υλικά μέχρι που μια μέρα έπιασα στα χέρια μου μερικά μαργαριτάρια. Ήμουν τόσο περίεργη να δω τι κρύβουν μέσα τους που πήρα ένα και το έκοψα στη μέση. Σκέφτηκα πως ο πυρήνας του ήταν τόσο όμορφος που θα έπρεπε να τον βλέπουν όλοι, οπότε ξεκίνησα να σχεδιάζω με βάση αυτή τη σκέψη και σύντομα βρέθηκα να έχω φτιάξει μια ολόκληρη συλλογή με βάση αυτό. Όταν αποφοίτησα, η συλλογή ήταν μεγάλη επιτυχία, οπότε συνέχισα να δουλεύω με μαργαριτάρια και εν τέλει αποφάσισα να ξεκινήσω το δικό μου brand το 2010.

7. Τι να περιμένουμε από σας στο μέλλον;

Κι άλλα τέτοια κοσμήματα από μαργαριτάρια! Συνεργάζομαι ακόμη με την ιαπωνική εταιρεία Tasaki για να δημιουργήσω δύο συλλογές το χρόνο υπό την επωνυμία M/G TASAKI. Γνώρισαν τεράστια επιτυχία στην Ασία και πλέον έρχονται στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά. Φτιάχνω επίσης συλλογές με τη δική μου επωνυμία για πελάτες ιδιώτες και συλλογές όπως το Collect στο Saatchi, το Φεβρουάριο του 2017. Και θα δείτε επίσης μερικά one off κομμάτια που δημιούργησα για δύο σόου στη διάρκεια του London Design Week τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

8. Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Πιστεύω στη σκληρή δουλειά αλλά και στις ποιοτικές οικογενειακές στιγμές, ειδικά από τότε που έγινα μητέρα.

9. Πόσο συχνά επισκέπτεστε την Ελλάδα;

Δύο με τρεις φορές το χρόνο, και αυτό το καλοκαίρι θα πάμε στην Κεφαλονιά.

10. Τι σημαίνει η Ελλάδα για σας;

Πολλές χαρούμενες αναμνήσεις και ένα μέρος που με βλέπω να ζω στο μέλλον.

11. Αν μπορούσατε να ρωτήσετε κάτι τους Έλληνες, τι θα ήταν αυτό;

Τι θα κάνετε για να είναι το μέλλον σας καλύτερο από το παρόν;

Έργα Ελλήνων

Επικεφαλής σχεδιάστρια κοσμημάτων του ιαπωνικού οίκου Tasaki

Η Μέλανι Γεωργακοπούλου είναι μία από τις πιο διάσημες σχεδιάστριες κοσμημάτων στο κόσμο και επικεφαλής σχεδιασμού του ιαπωνικού οίκου κοσμημάτων Tasaki.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ο πατέρας της είναι Έλληνας και η μητέρα της Γαλλίδα. Από νεαρή ηλικία θαύμαζε τα αρχαία κοσμήματα στα ελληνικά μουσεία και στα γαλλικά βιβλιοπωλεία. Άρχισε τις σπουδές της στο Ινστιτούτο Mokume στην Αθήνα όπου έμαθε τη τέχνη του αργυροχρυσοχόου και συνέχισε τις σπουδές της στη γλυπτική στο κολέγιο Royal College of Art στο Εδιμβούργο.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της γνώρισε τον διάσημο Σουηδό σχεδιαστή κοσμημάτων Antoine Sandoz. Το καλοκαίρι εταξύ των δύο μεταπτυχιακών της στο κόσμημα, έκανε την πρακτική της στην ομάδα του Sandoz. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, εργάστηκε αποκλειστικά στον οίκο του, κάνοντας συνεργασίες με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Συνέχισε να εργάζεται για τρία χρόνια μαζί του και μέχρι και σήμερα τον θεωρεί μέντορά της.

To 2010, η Μ. Γεωργακοπούλου πήρε μια δύσκολη απόφαση. Έπρεπε να διαλέξει αν θα συνεχίσει να εργάζεται για άλλους ή αν θα ιδρύσει τη δική της εταιρεία. Παρόλο που το ρίσκο ήταν μεγάλο, αποφάσισε πως άξιζε και έτσι άνοιξε το δικό της στούντιο στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά, αφού είχε ήδη πολλές γνωριμίες μέσω της επαγγελματικής της καριέρας συμμετείχε στην Εβδομάδα Μόδας στη Γαλλία.

Στην αρχή σχεδίαζε κοσμήματα για μικρές εταιρείες αλλά πολύ σύντομα οι δημιουργίες της εντυπωσίασαν τους μεγαλύτερους οίκους του κόσμου. Τότε αποφάσισε να ασχοληθεί με το μαργαριτάρι. Γοητεύτηκε από το πως οι πέρλες δημιουργούνται από τόσο μικρά όστρακα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, χωρίς καμία επεξεργασία. Ήθελε να επαναπροσδιορίσει την ιδέα που είχε ο κόσμος για το μαργαριτάρι και να του δώσει, μέσω των κοσμημάτων της, μια πιο μοντέρνα εικόνα.

Το 2012 άρχισε τη συνεργασία της με τον διάσημο ιαπωνικό οίκο “Tasaki”. Τα κοσμήματα της πλέον εκτίθενται σε εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2015 ορίστηκε επικεφαλής σχεδιασμού του οίκου.

«Τα μαργαριτάρια είναι εγγενώς γεμάτα αντιφάσεις: νεανική καθαρότητα και σοφία, λεπτότητα και επιμονή, ζωή και θάνατος. Στη δουλειά μου προσπαθώ να εκφράσω αυτές τις αντιφάσεις, η κάθετος στο όνομα M / G απεικονίζει πλήρως αυτή την αναζήτηση για να δούμε όχι μόνο κυριολεκτικά μέσα στα μαργαριτάρια, αλλά και μεταφορικά, για να τα απελευθερώσουμε. Έχω θέσει ως στόχο να δώσω στα μαργαριτάρια νέα ζωή ως ένα ευπροσάρμοστο υλικό με μια ισχυρή αισθητική που “σπάει” τις παραδόσεις και γίνεται μέρος του σύγχρονου πολιτισμού. “

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ