Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα για την έρευνά του στην Ψυχιατρική
Έργα Ελλήνων

Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα για την έρευνά του στην Ψυχιατρική

Ο Πάνος Ρούσσος είναι Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής και Γενετικών – Γενομικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή Icahn του νοσοκομείου Mount Sinai και μέλος του Ινστιτούτου Icahn – Γενομικής και Βιολογίας και του Ινστιτούτου Friedman Brain. Είναι επίσης Ερευνητής Ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Jaems J. Peters.

Τον Μάιο του 2016 ο Πρόεδρος Ομπάμα τον τίμησε, ανάμεσα σε περίπου εκατό ερευνητές, με το βραβείο PECASE. Οι παραλήπτες του Προεδρικού Βραβείου Early Career για επιστήμονες και μηχανικούς, PECASE, πέρασαν δύο ημέρες στην Ουάσινγκτον.

«Αυτοί οι νέοι επιστήμονες έχουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής ή προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία των πολιτών. Τους συγχαίρουμε για όσα έχουν καταφέρει ως άτομα και τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να αποτελούν παράδειγμα των δυνατοτήτων και της εφευρετικότητας του Αμερικανικού λαού», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πάνος Ρούσσος έλαβε το πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Ψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή Icahn του νοσοκομείου Mount Sinai, έχοντας λάβει στη συνέχεια υποτροφία (MIRECC) για την έρευνά του στη σχιζοφρένεια. Έχει λάβει πιστοποίηση στην Ψυχιατρική από το Αμερικανικό Συμβούλιο Ψυχιατρικής και Νευρολογίας.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στη διάκριση των ασθενειών νευροβιολογίας από αυτές της νευροψυχιατρικής, μέσα από την κατανόηση του μηχανισμού ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης. Εφαρμόζει ένα συνδυασμό γνώσεων Μοριακής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Ερευνά ακόμα τη γενετική της γονιδιακής έκφρασης στην σχιζοφρένεια. Είχε κάνει έρευνα σχετικά με τις ανωμαλίες στους κόμβους του Ranvier στη σχιζοφρένεια.

Προσφάτως, σε άλλο ερευνητικό του έργο, ταυτοποίησε ανωμαλίες στο μεταγράφωμα ασθενών με σχιζοφρένεια. Τα αποτελέσματα των δύο ερευνών δημοσιεύθηκαν στα Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής, όπου ο Δρ. Ρούσσος είναι ο πρώτος συγγραφέας και των δύο άρθρων. Αντικείμενα της μελέτης του είναι ακόμα: η Νόσος Αλτσχάιμερ, η Βιοπληροφορική, ο εγκέφαλος, ο εγκεφαλικός φλοιός, η χρωματίνη, η υπολογιστική βιολογία, η επιγενετική, η γονιδιακή έκφραση, η γονιδιακή ρύθμιση, η Γενετική, η Γενομική, οι μικροσυστοιχίες γονιδίων, η Νευροβιολογία, η Νευροεπιστήμη, ο προμετωπιαίος εγκεφαλικός φλοιός, η Σχιζοφρένεια και η Συστημική Βιολογία.

Όσον αφορά τις διακρίσεις και τα βραβεία του στη διάρκεια της καριέρας του, το 2013 έλαβε το Βραβείο Νεαρού Ερευνητή ( NARSAD), το 2012 το Βραβείο Πρώιμης Ακαδημαϊκής Καριέρας και το 2010 το Βραβείο Ειδικότητας από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα για τη βράβευση

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Catherine Lenhert

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για τον Δρ Ρουσσο. Λέγομαι Αικατερίνη Ρουσσου, έχω διδακτορικό Ψυχολογίας από Αμερική, ριζες από Σαντορίνη και διερωτώμαι εάν έχω μακρά συγγένεια με τον επιστήμονα γιατρό;


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ