Συνθέτει ελληνική μουσική σε διεθνές επίπεδο

Γεννηθήκατε στην Αθήνα. Θα θέλατε να μοιραστείτε λίγα “μυστικά” για την καταγωγή σας;

Γεννήθηκα στο κέντρο της Αθήνας αλλά το πρώτο σπίτι που θυμάμαι ήταν στο Φάληρο. Το σχολείο μου στη Νέα Σμύρνη, ο παιδικός μου κολλητός στον Πειραιά και η μία γιαγιά μου στη Γλυφάδα. Όλα κοντά στη θάλασσα. Η πλευρά του πατέρα μου ανήκει στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Κανάρη, του πυρπολητή της επανάστασης. Ο προπάππους μου έζησε το πρώτο κομμάτι της ζωής του στα Ψαρά και μετά την καταστροφή τους και την απελευθέρωση μετακόμισε στην Κυψέλη. Η οικογένεια της μητέρας μου είναι Έλληνες από την Άνδρο που μετανάστευσαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και επαναπατρίστηκαν τελικά στον Πειραιά, με τις εθνικοποιήσεις του Νάσερ τη δεκαετία του 50. Και οι δύο αυτές καταγωγές πιστεύω πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον ψυχισμό και τη μετέπειτα πορεία μου.

Τι θυμάστε εντονότερα από την παιδική σας ηλικία;

Τις ομηρικές μάχες να συγκεντρωθώ στα μαθήματα αντί στη μουσική και το παιχνίδι!

Οι σπουδές σας αν δεν κάνω λάθος αρχικά δεν είχαν σχέση με τη μουσική. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Πράγματι, η απόφαση μου να ασχοληθώ με τη μουσική δε συμπίπτει με την εφαρμογή της στην πράξη. Από τα παιδικά μου χρόνια η μουσική είχε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Στην εφηβεία αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο αλλά η ιδέα να ασχοληθώ επαγγελματικά προκάλεσε μεγάλη ένταση στην οικογένειά μου. Με το κρυφό όνειρο πως κάποια μέρα θα το κατάφερνα, σπούδασα πρώτα επικοινωνία και φιλοσοφία και ευτύχησα με το τέλος αυτών των σπουδών να πάρω υποτροφία για μουσικές σπουδές από το Berklee College of Music της Βοστώνης. Ήταν κομβική εξέλιξη – μια ξεκάθαρη ένδειξη πως άξιζε να το προσπαθήσω. Έτσι προχώρησα στην υλοποίηση της απόφασης.

Τι σημαίνει Μουσική για εσάς;

Ένας μοναδικά ευλογημένος τρόπος να μοιράζομαι ιδέες και συναισθήματα.

Ζείτε αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη, πόσο δύσκολο είναι να δικτυωθεί κανείς και να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα σε μια ξένη χώρα;

Όσο δύσκολο ακούγεται. Από κει και πέρα, οι παράγοντες τύχη και χαρακτήρας κάνουν αυτή την εξίσωση ξεχωριστή για τον καθένα.

Μπορείτε να μας περιγράψετε ένα 24ωρο σας στη Νέα Υόρκη;

Πρωινό ξύπνημα, άσκηση (μου αρέσει πολύ να τρέχω στο Central Park αν το επιτρέπει ο καιρός) και μετακίνηση με το μετρό στο προσωπικό μου studio. Εκεί η δουλειά ποικίλει αλλά ξεκινάει πάντα με τον ίδιο τρόπο: έναν ελληνικό καφέ. Συνθέσεις για εικόνα, τραγούδια, ηχογραφήσεις, εξάσκηση, πρόβες και ετοιμασία για live. Αν δεν έχω να παραδώσω μουσικές υπό προθεσμία και υπάρχει χρόνος και ενέργεια, στο τέλος της ημέρας θα βγω για φαγητό ή για κάποιο live στην πόλη. Μου αρέσει όμως πολύ το μαγείρεμα και με ευχαρίστηση θα φτιάξουμε σπιτικό φαγητό και θα δούμε με τη σύντροφό μου ένα επεισόδιο αγαπημένης μας σειράς στην τηλεόραση για χαλάρωση.

Η οικογένεια σας πως αντέδρασε όταν αποφασίσατε να ζήσετε στο εξωτερικό;

Παρά τη συναισθηματική φόρτιση, με στήριξε πλήρως με γνώμονα την επαγγελματική μου εξέλιξη.

Θα θέλατε κάποια στιγμή να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Προς το παρόν περνάω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στη δεύτερη πατρίδα μου, την Αμερική. Θα ήθελα αυτό να αλλάξει και να περνάω περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα. Ειδικά τώρα που έχω αποκτήσει και 2 καταπληκτικά ανιψάκια που μου λείπουν απίστευτα.

Πως προέκυψε και τι σημαίνει για εσάς η συνεργασία με τον Μάνο Ελευθερίου;

Εντελώς τυχαία. Μια κοινή μας φίλη άκουσε εκτός Ελλάδας δείγμα της μουσικής μου και αποφάσισε να μας φέρει σε επαφή. Μου είναι δύσκολο να βάλω σε λόγια πόσο σημαδιακή ήταν για μένα αυτή η εξέλιξη. Από τη μία ήμουν εκτός “χώρου” και χώρας, από την άλλη ο Ελευθερίου ήταν ο αγαπημένος μου στιχουργός. Θα πω λοιπόν πως για μένα σημαίνει πως το σύμπαν “ακούει”.

Λίγοι γνωρίζουν ότι είστε “πίσω” από το τραγούδι αρχής του “Στην Υγειά μας”… Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό

Άλλη μια τυχαία ιστορία που μάλιστα με παρότρυνε να μείνω στο δρόμο της μουσικής σε μια περίοδο που σκεφτόμουν σοβαρά να τον αφήσω λόγω μεγάλων δυσκολιών. Και λέω τυχαία γιατί, όπως και στην περίπτωση της γνωριμίας μου με τον Μάνο, συνέβη ενώ ζούσα στην Αμερική και επισκεπτόμουν σπάνια την Ελλάδα. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, ένας φίλος που πίστευε στη δουλειά μου με παρότρυνε να δώσω ένα demo με μουσικές μου στην παραγωγό της εκπομπής, Βίκυ Λάσκαρη. Περνώντας να το αφήσω από το στούντιο που γραφόταν η εκπομπή, εκείνη με κάλεσε ευγενικά να μείνω να παρακολουθήσω το γύρισμα. Αυτή η εμπειρία ενέπνευσε αυθόρμητα το τραγούδι των τίτλων, το οποίο και έδωσα στην κυρία Λάσκαρη ως ένα μικρό μουσικό δώρο/ευχαριστώ για το χρόνο που μου διέθεσε, χωρίς να περιμένω απολύτως τίποτα. Μάλιστα η πρώτη εκδοχή ήταν ορχηστρική. Τους στίχους τους έγραψα μετά από δική της παρότρυνση. Η επιλογή του τραγουδιού για τους τίτλους της εκπομπής ήταν πάρα πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για μένα και είμαι ευγνώμων γι αυτό.

Ποια από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας θα ξεχωρίζατε;

Εκτός του Μάνου Ελευθερίου, θα ξεχώριζα αυτή με τον Αμερικανό ηχολήπτη και παραγωγό Neil Dorfsman που δούλεψε μαζί μου τον ήχο του “Αόρατου”, του ομώνυμου τραγουδιού από τον δίσκο που έκανα με τον Μάνο. Ο Dorfsman είχε παράξει δίσκους ορόσημα που είχαν σημαδέψει τα πρώτα ακούσματά μου, μεταξύ άλλων το Brothers in Arms των Dire Straights και το Nothing Like the Sun του Sting. Αγάπησε πολύ τον Αόρατο ακούγοντας μία ημιτελή εκδοχή και πολύ γενναιόδωρα μου πρότεινε να συνεργαστούμε.

Τι σημαίνει για εσάς Ελλάδα;

Ελληνικό πνεύμα. Για μένα το ελληνικό πνεύμα θα είναι πάντα ο καλύτερος λόγος να αισιοδοξεί η ανθρωπότητα. Το πιστεύω βαθιά αυτό.

Τι ερώτηση θα θέλατε να απευθύνετε στους Έλληνες αν είχατε τη δυνατότητα;

Μήπως βάζοντας το κοινό καλό πάνω από το ατομικό κερδίζουμε τελικά περισσότερα?

Έργα Ελλήνων

Συνθέτει ελληνική μουσική σε διεθνές επίπεδο

Ο Περικλής Κανάρης είναι μουσικοσυνθέτης που γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε μουσική και φιλοσοφία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, κερδίζοντας πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις, το έργο του «Επιχείρηση Αθωότητα» που αρχικά είχε γραφτεί για τον κινηματογράφο, παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης το Μάιο του 2007.

Στην Αθήνα πήρε τα πρώτα μαθήματα κλασσικής μουσικής. Αργότερα, κέρδισε την υποτροφία B.E.S.T. από την σχολή Σύγχρονης Μουσικής Berklee της Βοστώνης. Σπούδασε πιάνο και τραγούδι με ειδίκευση στη μουσική κινηματογράφου και αποφοίτησε με άριστα και δύο βραβεία σύνθεσης. Το 2002 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ως συνθέτης για τα Hurd Studios, τους πρωτοπόρους επιστημονικών 3D animations.

Το 2007, επιλέχθηκε από το Metropolitan Museum of Art για να επιμεληθεί την πρώτη συλλογή ελληνικού τραγουδιού  “Music of Greece” που είχε κυκλοφορήσει ποτέ το μουσείο, με αφορμή τα εγκαίνια των καινούργιων του αιθουσών Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης.

Το 2008 ίδρυσε το μουσικό σχήμα «Synolon», το οποίο όπως ανέφεραν αρκετοί καλλιτέχνες, «άλλαξε την παρουσίαση του ελληνικού τραγουδιού στο Μανχάταν», με συνεργασίες μουσικών όπως ο Ara Dinkjian των Night Ark και η Janis Siegel των Manhattan Transfer.

Η ελληνική μουσική αποτέλεσε για τον ίδιο τεράστια πηγή πάθους και έμπνευσης από το ξεκίνημα της καριέρας του. Είναι επίσης συνθέτης και στιχουργός του τραγουδιού «Στην υγειά μας», που έγινε τραγούδι των τίτλων στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου.

Τον Οκτώβριο του 2014 κυκλοφόρησε το άλμπουμ-ντεμπούτο του «Αόρατος», επτά πρωτότυπα κομμάτια που έγραψε βασιζόμενος στους στίχους του διάσημου Έλληνα ποιητή Μάνου Ελευθερίου, τα οποία τραγούδησαν διάσημοι Έλληνες τραγουδιστές όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Κώστας Μακεδόνας, η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Λαμπρινή Καρακώστα. Το άλμπουμ παρουσιάστηκε στο Tribeca Performing Arts Center της Νέας Υόρκης, συγκεντρώνοντας εξαιρετικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Οι International New York Times έγραψαν για τη μουσική του ότι έχει «ελληνική ταυτότητα με διεθνείς ήχους».

Όσον αφορά στον «Αόρατο», πριν περίπου πέντε χρόνια ο Κανάρης είχε γνωρίσει τον ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου εντελώς από ένα παιχνίδι της μοίρας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη συνεργασία με τον Ελευθερίου, όταν ο τελευταίος του εμπιστεύτηκε επτά αδημοσίευτα ποιήματα. Ο Κανάρης συνέθεσε τη μουσική και έκανε την παραγωγή των τραγουδιών, ενώνοντας στο πρότζεκτ αυτό μερικούς από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες από τα δύο μουσικά του «σπίτια»: την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Το αποτέλεσμα ήταν ο «Αόρατος» να είναι μια δουλειά στην οποία συμμετείχαν διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες, μερικοί από αυτούς με βραβεία Grammy μάλιστα.

Ο πολυβραβευμένος με Grammy Αμερικανός παραγωγός/ηχολήπτης Neil Dorfsman, που είχε την επιμέλεια της μίξης του τραγουδιού “Αόρατος”, δήλωσε: «Από την αρχή, το ενδιαφέρον μου κεντρίστηκε από την ιδέα να ενωθούν στοιχεία που έμοιαζαν ανόμοια και να συνθέσουν κάτι καινούργιο, συναισθηματικό και επίκαιρο. Η ιδέα να πάρει κανείς αυτή την απίστευτη ποίηση και να την τοποθετήσει σε ένα ποικιλόμορφο και σύγχρονο σκηνικό ήταν πολύ ελκυστική. Όπως είπα στον Περικλή, όσο περισσότερο δούλευα πάνω στον “Αόρατο”, τόσο περισσότερο θαύμαζα το πνευματικό του όραμα».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ