Προσπαθεί να «διαβάσει» τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Έργα Ελλήνων

Προσπαθεί να «διαβάσει» τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο Γιώργος Μαλλιαράς είναι Καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Βιοηλεκτρονικής στην École Νationale Supérieur des Mines, στο Σεντ Ετιέν της Γαλλίας. Η έρευνά του, που εστιάζεται στα οργανικά ηλεκτρονικά και τη βιοηλεκτρονική, έχει γνωρίσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Με την ερευνητική του ομάδα σχεδιάζει τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα του μέλλοντος. Πρόκειται για χειρουργικές ζελατίνες από λεπτό, εύκαμπτο πλαστικό, οι οποίες θα εφάπτονται στα ανάγλυφα των νευρώνων του εγκεφάλου ώστε να εντοπίζονται τα κύτταρα που ευθύνονται για την επιληπτική κρίση. Αντίστοιχα εμφυτεύματα θα μπορούν, χάρη στην πρόοδο της Βιοηλεκτρονικής, να διαβάζουν την ανθρώπινη σκέψη, με στόχο ανάπηροι να μπορούν να κινούν τα τεχνητά τους άκρα. Οι μεμβράνες που σχεδιάζονται στο γαλλικό εργαστήριο από τον Έλληνα επιστήμονα είναι εργαλεία που θα αντικαταστήσουν τα μικροσκοπικά ηλεκτρόδια, τα οποία εμφυτεύουν σήμερα οι νευροχειρούργοι στον εγκέφαλο των ασθενών για τη διάγνωση παθήσεων.

Μια από τις πιο γνωστές του δημοσιεύσεις έγινε στο περιοδικό “Science Advances”, όπου παρουσιάζει, με τους συνεργάτες του, τη δημιουργία εξελιγμένων οργανικών ηλεκτροχημικών τρανζίστορ, αυξημένης απόδοσης, τα οποία μπορούν να εμφυτευθούν στον εγκέφαλο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μικρότερες και λιγότερο επεμβατικές βιοϊατρικές ηλεκτρονικές συσκευές, κατάλληλες τόσο για διάγνωση, όσο και για θεραπεία. Τα οργανικά τρανζίστορ του κ. Μαλλιαρά μπορούν να «διαβάζουν» την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρωνικών κυκλωμάτων στο βάθος του εγκεφάλου.

Ο Γ. Μαλλιαράς αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991 και πήρε το διδακτορικό του στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν το 1995**. Έπειτα από διετή μεταδιδακτορική έρευνα στην αμερικανική εταιρεία ΙΒΜ στην Καλιφόρνια (Almaden Research Center), δίδαξε στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Εκεί από το 2006 έως το 2009 διηύθυνε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας. Στη συνέχεια, μετακινήθηκε στη γαλλική École Nationale Supérieure des Mines de Saint-Étienne, ως υπεύθυνος του Τμήματος Βιοηλεκτρονικής το φθινόπωρο του 2009.

Η έρευνά του πάνω σε οργανικά ηλεκτρονικά και βιο-ηλεκτρονικά έχει αναγνωριστεί διεθνώς με βραβεία από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, και το DuPont. Είναι συγγραφέας σε πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, που έχουν πάρει πάνω από 10.000 αναφορές από συναδέλφους. Είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας της Μ. Βρετανίας.

«Προσπαθούμε να διαβάσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν 100 δισεκατομμύρια νευρώνες μέσα στο κεφάλι μας. Και αυτό είναι απλώς η φυσική συνέχεια του πολιτισμού του ανθρώπου», λέει σε παλαιότερη συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο κ. Μαλλιαράς.

Και τι γίνεται με τη «διαρροή εγκεφάλων» (“brain drain”); «Έχει αυξηθεί ο αριθμός αιτήσεων που λαμβάνουμε από νέους Έλληνες επιστήμονες. Έχουμε ήδη τέσσερις Έλληνες διδακτορικούς/μεταδιδακτορικούς ερευνητές στο Εργαστήριό μας. Φεύγουν από την Ελλάδα πολλοί καλοί νέοι επιστήμονες και αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στη χώρα και όχι μόνο στην έρευνα. Ας ελπίσουμε να αλλάξουν τα πράγματα και στο μέλλον να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να γυρίσουν και να προσφέρουν στην Ελλάδα, που πλήρωσε για να τους μορφώσει», απαντά ο ίδιος, σε παλαιότερη συνέντευξή του.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ