Χαρισματικός ηθοποιός και ηθοποιός φωνής
Έργα Ελλήνων

Χαρισματικός ηθοποιός και ηθοποιός φωνής

Ο Κρις Σάραντον είναι Ελληνο-Αμερικανός ηθοποιός και ηθοποιός «φωνής». Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το ρόλο του Prince Humperdinck στην ταινία The Princess Bride, τον βρικόλακα Jerry Dandrige στο Fright Night και τον Detective Mike Norris στη σειρά Child’s Play, αλλά και για τη φωνή του Jack Skellington στον Εφιάλτη των Χριστουγέννων, και του Captain Jack στην ταινία ο James και το γιγαντιαίο ροδάκινο. Προτάθηκε για Όσκαρ στην κατηγορία Β΄ Ανδρικού ρόλου στο ρόλο του Leon Shermer στο Dog Day Afternoon (Σκυλίσια Μέρα).

Γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1942.

«Το να είσαι πάνω στη σκηνή είναι ένα γοητευτικό lifestyle. Η συμβουλή μου στους επίδοξους ηθοποιούς είναι να σκεφτούν καλά. Οι άνθρωποι μερικές φορές δοκιμάζουν την ηθοποιία για τους λάθος λόγους- για να φτάσουν πιο γρήγορα στη δόξα και το χρήμα. Όταν δεν επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι, αισθάνονται μια πικρή απογοήτευση. Η ηθοποιία θα πρέπει να είναι από μόνη της αυτοσκοπός», λέει ο Σάραντον, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Beckely, στη Δυτική Βιρτζίνια, γιος εστιατόρων. Της Cliffie (πατρικό όνομα Καρδούλια) και του Κρίστοφερ (Κρις) Σάραντον. Η μητέρα του ήταν ελληνικής καταγωγής, όπως και ο πατέρας του, του οποίου το επώνυμο αρχικά ήταν Σαραντονίτης και ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπουλη.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Woodrow Wilson στο Beckley. Συνέχισε στο πανεπιστήμιο της Δυτ. Βιρτζίνια και πήρε το πτυχίο στην ηθοποιία με άριστα. Στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό του στο θέατρο στο Catholic University of America (CUA) στην Ουάσινγκτον. Στο πανεπιστήμιο ερωτεύτηκε την Susan Tomalin, μια συμφοιτήτρια την οποία παντρεύτηκε το 1967. Μετά την αποφοίτηση, και οι δύο κυνήγησαν την καριέρα του ηθοποιού, με τη Susan να παίρνει το επώνυμο του συζύγου της σαν το «επαγγελματικό» της όνομα, και έγινε έτσι γνωστή με το όνομα Susan Sarandon. Χώρισαν το 1979. Αργότερα η ίδια έγινε ζευγάρι με τον Tim Robbins.

Μετά την αποφοίτησή του, έκανε περιοδείες με αρκετούς θιάσους που έκαναν αυτοσχεδιασμό, και ανακατεύτηκε αρκετά με το περιφερειακό θέατρο, κάνοντας το ντεμπούτο του στο The Rose Tattoo το 1965. Το 1968, ο Σαράντον μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου έπαιξε τον πρώτο τηλεοπτικό του ρόλο σαν Dr. Tom Halverson στο The Guiding Light (1973 – 1974). Εμφανίστηκε επίσης στην τηλεοπτική σειρά The Satan Murders (1974) και Thursday’s Game προτού ερμηνεύσει το ρόλο της τρανσέξουαλ συζύγου του Αλ Πατσίνο στην ταινία Dog Day Afternoon (1975), μια ερμηνεία που του απέφερε υποψηφιότητα για Καλύτερο Άνδρα Ηθοποιός της χρονιάς στις Χρυσές Σφαίρες και για το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού ρόλου.

Έχει επίσης δώσει παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ (The Rothschilds και The Two Gentlemen of Verona) καθώς επίσης έχει ερμηνεύσει πολλούς ρόλους του Σέξπιρ και του Τζωρτζ Μπερνάρντ Σο σε φεστιβάλ των ΗΠΑ και του Καναδά. Έχει ακόμη εμφανιστεί σε σειρά τηλεοπτικών ρόλων μερικοί από τους οποίους (πχ  A Tale of Two Cities το 1980) έδειχναν την αδυναμία του στους κλασικούς ρόλους. Εκτός από αυτά, ερμήνευε ρόλους σε θρίλερ (Lipstick, 1976 και The Sentinel, 1977).

Για να αποφύγει τη μανιέρα του «κακού», ο Σάραντον ερμήνευσε μεγάλη ποικιλία ρόλων τα επόμενα χρόνια, όπως στην ταινία που έγινε για την τηλεόραση, The Day Christ Died (1980). Έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια για το ρόλο του Sydney Carton σε μια διασκευή για την τηλεόραση του A Tale of Two Cities (1980), συμπρωταγωνίστησε με τον Dennis Hopper στο The Osterman Weekend (1983), βασισμένο στο μυθιστόρημα του Robert Ludlum, και με τη Goldie Hawn στο Protocol (1984). Τις σειρές αυτές ακολούθησε η επιτυχία του σαν τον «βρικόλακα της διπλανής πόρτας» στο θρίλερ Fright Night (1985). Στη συνέχεια δούλεψε στην τηλεόραση ενσαρκώνοντας το ρόλο του Dr. Burke στη δραματική σειρά που προβλήθηκε για πολλά χρόνια.

Το 1991 έπαιξε στο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ Nick & Nora (βασισμένο στην ταινία Thin Man) με την Joanna Gleason, την κόρη του Monty Hall, την οποία παντρεύτηκε το 1994. Έκαναν σειρά εμφανίσεων μαζί σε ταινίες, όπως τα Edie & Pen (1996), American Perfekt (1997) και Let the Devil Wear Black (1999).

Επέστρεψε στο Μπρόντγουεϊ το 2006 παίζοντας τον Signor Naccarelli στο (με έξι φορές υποψήφιο για βραβείο Τόνι) μιούζικαλ The Light in the Piazza στο  Lincoln Center. Προσφάτως ενσάρκωσε στον Cyrano de Bergerac τον Antoine de Guiche, μαζί με τον Kevin Kline, τη Jennifer Garner και τον Daniel Sunjata. Είναι στη συμβουλευτική επιτροπή του Greenbrier Valley Theatre στο Lewisburg, στη δυτική Βιρτζίνια.

«Σαν ηθοποιοί, είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, ο καθρέφτης των άλλων ανθρώπων», λέει ο Σαράντον, σχολιάζοντας το επάγγελμα του ηθοποιού.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ