Μπορεί να διδάξει ένα τρίχρονο παιδί πως να προγραμματίσει ένα ρομπότ
Έργα Ελλήνων

Μπορεί να διδάξει ένα τρίχρονο παιδί πως να προγραμματίσει ένα ρομπότ

Ο “Dr. Techniko” ή αλλιώς Νίκος Μιχαλάκης όπως είναι το όνομά του, είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός που ασχολείται με την Πληροφορική. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει να διδάξει σε μικρά παιδιά την επιστήμη της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, μέσα από την αφήγηση παραμυθιών και το παιχνίδι. Ονόμασε αυτή του την πρωτοβουλία “Dr. Techniko”, και μέσα από αυτή θέλει να βοηθήσει τα νέα παιδιά να σκέφτονται με επιστημονικό τρόπο, με τη βοήθεια της Πληροφορικής, με σκοπό να δημιουργήσει μια μέρα παιδιά-ιδιοφυΐες.

Αποφοίτησε από το ΜΙΤ με διάκριση με προπτυχιακές σπουδές και μεταπτυχιακό σαν Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος και επιστήμονας Πληροφορικής, και με δευτερεύον αντικείμενο τα Μαθηματικά. Ύστερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Courant Institute του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Έχει κάνει έρευνα στο Media Lab του ΜΙΤ, και Πληροφορική και Τεχνητή Νοημοσύνη σε εργαστήρια εταιρειών όπως η Νόκια και η Sun Microsystems. Έχει επίσης δημοσιεύσει την έρευνά του σε πολλά αξιόλογα συνέδρια. Κέρδισε επίσης πολλή εμπειρία στο πρακτικό κομμάτι δουλεύοντας σε πολλές start up εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ζει στην περιοχή Williamsburg, στο Μπρούκλιν με τη σύζυγό του και τους δυο γιους του.

Δημιούργησε το παιχνίδι «Πως να εκπαιδεύσεις το ρομπότ σου», μέσα από το οποίο δίνει στα παιδιά ένα λεξικό με όρους-εντολές που το βοηθάνε να χειριστεί ένα ρομπότ. Έτσι, τους λέει πως με τις κατάλληλες εντολές, θα μπορούν να κινήσουν ένα ρομπότ. Ύστερα, με τη βοήθεια των γονέων, δίνει στο μπαμπά και τη μαμά το ρόλο του ρομπότ, και λέει στα παιδιά ότι με τη βοήθεια των εντολών αυτών, μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις των ρομπότ, δηλαδή των γονιών τους. «Και ξέρετε κάτι; Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να ελέγχουν τους γονείς τους», λέει ο Νίκος. «Με αυτό τον τρόπο, αν εξαιρέσει κανείς τον παράγοντα “διασκέδαση”, βάζουμε τα παιδιά σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον προγραμματισμού».

Σύμφωνα με το Νίκο, οι ιστορίες και τα παιχνίδια μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τις έννοιες του προγραμματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης, της νανοτεχνολογίας και της Πληροφορικής με τον ίδιο διασκεδαστικό τρόπο που κάποτε έκαναν οι ιστορίες της γιαγιάς, όταν ήμαστε παιδιά.

«Όταν ήμουν παιδί όλος μου ο κόσμος ήταν η αυλή μας όπου παίζαμε ποδόσφαιρο και καταλήγαμε με γρατσουνιές στα γόνατα. Και μας έλεγαν ιστορίες σαν αυτή της χελώνας με το λαγό ή αυτή με τα τρία γουρουνάκια. Μέσα από τις ιστορίες και το παιχνίδι έμαθα τις αξίες της υπομονής και του πως να κάνω φίλους και να συνεργάζομαι μαζί τους. Αλλά για το παιδί μου ο κόσμος είναι εντελώς διαφορετικός. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να μιλάει στη γιαγιά του με βίντεο από την άλλη μεριά του κόσμου, και να βλέπει ταινίες όχι σε τρεις αλλά σε τέσσερις διαστάσεις. Και η τεχνολογία θα συνεχίσει μέρα με τη μέρα να του αλλάζει τη ζωή αστραπιαία. Και ακόμη, τα παιδιά μας δεν είναι έτοιμα να καταλάβουν τι σημαίνει τεχνολογία. Έχει έρθει η ώρα για καινούριες και πιο προχωρημένες ιστορίες και καινούρια και πιο αναπτυγμένα παιχνίδια», λέει ο Νίκος στην ομιλία του στο Tedx Academy 2014.

Τέλος, έχει λάβει αρκετά βραβεία (“MIT Tau Beta Pi Honor Society” για τη διάκρισή του στη Μηχανολογία,  “MIT Eta Kappa Nu Honor Society” για διάκριση στην Πληροφορική) και το χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ