Ένας από τους κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες στον Καναδά
Έργα Ελλήνων

Ένας από τους κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες στον Καναδά

Ο Ανδρέας Σουβαλιώτης είναι ο ιδρυτής του Green Rewards, του πρώτου προγράμματος συλλογής πόντων βασισμένο στην οικολογική συνείδηση και συμπεριφορά, επίσης είναι ο συνιδρυτής του προγράμματος AIR MILES for Social Change το οποίο ‘επιβραβεύει’ εκατομμύρια Καναδών πολιτών με πόντους για τις υγιεινές και οικολογικές τους επιλογές, καθώς και συνιδρυτής του Social Change Rewards ενός αντίστοιχου προγράμματος αλλά με παγκόσμια εμβέλεια.

Τα επιτεύγματά του στον τομέα της επιρροής και της επιβράβευσης αλλαγών συμπεριφοράς των πολιτών έχουν αναγνωριστεί από ηγετικές φυσιογνωμίες ανά τον κόσμο.

Ο Σουβαλιώτης επίσης είναι πολύ γνωστός συγγραφέας και ομιλητής και ενεργό μέλος του Οργανισμού Νέων Προέδρων (Young Presidents’ Organization).

Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου “Misfit: Changemaker with an Edge”. Ο ίδιος είναι υπέρμαχος της οικολογικής συνείδησης και υγιεινής διατροφής.

Ο Σουβαλιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από πού μικρή ηλικία ξεχώριζε στα μαθηματικά και τη μουσική. Πριν ακόμα μπει στην εφηβεία έδινε ρεσιτάλ πιάνου σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών συναγωνιζόμενος παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας από τον ίδιο.

Έλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Brandon και το  MBA του από το Πανεπιστήμιο  McMaster.

«Υπήρξα διαφορετικός ολόκληρη τη ζωή μου. Γεννήθηκα γνωρίζοντας ότι είμαι gay, μεγάλωσα σε μία ομοφοβική κοινωνία (στην Ελλάδα), ευλογημένος με κάποια γονίδια Asperger, που με οδήγησαν στο περιθώριο της κοινωνίας ως παιδί θαύμα στα μαθηματικά και τη μουσική, όντας στην εφηβεία μου ξέφυγα από αυτό πηγαίνοντας στον Καναδά. Κατάφερα να ξεκινήσω μία καινούργια ζωή με τη φήμη του αντισυμβατικού μετανάστη στη χώρα που εγώ επέλεξα. Ο Καναδάς έγινε το σπίτι μου, μία χώρα χωρίς αποκλεισμούς, διαφορετική, προοδευτική που πάντα αγκαλιάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο σκέψης. Οι αρχικές επαγγελματικές μου επιλογές επηρεάστηκαν από τις ικανότητες μου σε ορισμένους τομείς (σπούδασα Computer Science και ξεκίνησα να εργάζομαι ως αναλυτής συστημάτων), μου πήρε λίγο χρόνο μέχρι να επικεντρωθώ σε αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Τελικά έκανα ένα MBA και κατάφερα να δημιουργήσω καριέρα ως στέλεχος επιχειρήσεων» έχει δηλώσει ο Σουβαλιώτης.

«Το 2007, όταν οι συζητήσεις γύρω από την κλιματική αλλαγή βρίσκονταν στο απόγειο τους, έγινα κατά λάθος εφευρέτης. Πάντοτε μελετούσα τον καιρό και τις κλιματικές αλλαγές ως χόμπι προκειμένου να ικανοποιήσω την έλξη μου στους αριθμούς και ξαφνικά βρέθηκα ένα βήμα μπροστά από όλους τους συναδέλφους μου στο χώρο αυτό … δημιουργώντας το πρώτο πρόγραμμα συλλογής πόντων οικολογικής συνείδησης. Ήξερα πολλά για το πώς οι καταναλωτές ανταποκρίνονται σε κίνητρα, οπότε η ιδέα ήταν να δημιουργήσω ένα νέο σύστημα συλλογής πόντων, αντί για να δίνουμε πόντους σε ανθρώπους που απλά ψωνίζουν γιατί αντ’αυτού να μη δίνουμε πόντους σε ανθρώπους που ψωνίζουν και συμπεριφέρονται υπεύθυνα; Με τόσα εκατομμύρια (ίσως και δισεκατομμύρια) καταναλωτών που ενδιαφέρονται για τα προγράμματα συλλογής πόντων το αντίκτυπο ενός νέου προγράμματος θα μπορούσε να επιφέρει μία σημαντική αλλαγή. Υπήρξα πολύ τυχερός εγώ και ο συνεργάτης μου, η απογείωση της ιδέας μας ήρθε πολύ γρήγορα. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε από την πρώτη κιόλας μέρα το ενδιαφέρων των μέσων μαζικής ενημέρωσης πάνω μας και σύντομα χαρακτηριστήκαμε από πολλούς ως ‘αυτοί που παρακολουθούν’. Συνεχίσαμε να προσλαμβάνουμε τους κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου και να κάνουμε συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες και μέσα σε λίγους μόνο μήνες είχαμε καταφέρει να γίνουμε το θέμα συζήτησης παντού,» ο ίδιος έχει δηλώσει.

Δεκαοκτώ μήνες αργότερα η εταιρεία του αγοράστηκε από μία από τις μεγαλύτερες και κορυφαίες εταιρείες της Αμερικής.

«Συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας με την AIR MILES καταφέραμε να επηρεάζουμε εκατομμύρια καταναλωτών,» ο Σουβαλιώτης είπε.

Μέσα σε ένα με δύο χρόνια, η καναδική κυβέρνηση έχοντας παρατηρήσει τη δύναμη και την επιρροή των ‘οικολογικών-κινήτρων ’ξεκίνησε να έρχεται σε επαφή μαζί του προκειμένου να χρησιμοποιήσει και η ίδια το νέο αυτό σύστημα συλλογής πόντων.

«Ξαφνιαστήκαμε, ίσως και να αισθανθήκαμε ντροπή που δεν το είχαμε σκεφτεί εμείς πρώτοι, αμέσως όμως στρωθήκαμε στη δουλεία και καταφέραμε να δημιουργήσουμε την πρώτη εταιρεία σε ολόκληρο τον κόσμο που δημιουργεί τέτοιου είδους προγράμματα βασισμένα στην οικολογική συνείδηση καθαρά και μόνο σχεδιασμένα για να χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση (το ονομάσαμε ‘AIR MILES for Social Change’). Μέσα σε ένα χρόνο τρέχαμε δεκάδες τέτοιου είδους προγράμματα σε ολόκληρο τη χώρα, ανταμείβοντας με πόντους συμπολίτες μας που φέρονταν με οικολογική συνείδηση … Το πρόγραμμα ‘Shared Value Model’ για την προαγωγή της υγείας και του σωστού τρόπου ζωής γνώρισε επιτυχία ακόμα πιο γρήγορα.»

Όταν ο ίδιος αναλογίζεται το μέχρι τώρα ταξίδι του αλλά και τι αποκόμισε από αυτό, ο Σουβαλιώτης έχει πει: άνθρωποι διαφορετικοί όπως εγώ μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από δύο δρόμους στη ζωή, είτε μπορούν να καταπολεμήσουν την διαφορετικότητα τους και να προσπαθήσουν να ενταχθούν σε μια συμβατική κοινωνία είτε να αξιοποιήσουν τη μοναδικότητα τους και να ξεχωρίσουν. Εμένα προσωπικά μου πήρε αρκετό καρό μέχρι να επιλέξω το δεύτερο ‘δρόμο’ έχοντας ήδη διανύσει τον περισσότερο χρόνο της ενήλικης ζωής μου προσπαθώντας να ταιριάξω ανεπιτυχώς στο σύνολο, αλλά τώρα που ξέρω πως είναι να είσαι ένας changemaker γνωρίζω πώς να αξιοποιήσω το μυαλό και τη ψυχή μου για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ