Κατασκευάζει κοσμήματα από μέλισσες, χρυσό και ρετσίνι

-Πού μεγαλώσατε και, αν μου επιτρέπετε, από πού κατάγεστε;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Μελβούρνη στην Αυστραλία. Οι γονείς μου είχαν γεννηθεί στην Πελοπόννησο και μετανάστευσαν στην Αυστραλία σε νεαρή ηλικία.

-Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μια ανάμνηση από την παιδική σας ηλικία που ακόμα φέρνει χαμόγελο στο πρόσωπό σας;

Πέρασα την παιδική μου ηλικία στο Κολέγιο St John (Ελληνικό Ορθόδοξο Σχολείο στη Μελβούρνη). Μεγαλώνοντας μαζί με άλλα παιδιά Ελληνοαυστραλών από το νηπιαγωγείο μέχρι τα 12 μου χρόνια, απέκτησα μια ευχάριστη εμπειρία, που με βοήθησε να χτίσω την ταυτότητά μου. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζαμε την κληρονομιά μας μέσω της γλώσσας, του μαθήματος χορού και των πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων.

-Ζωολογία και Γενετική. Πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο;

Ως παιδί, μου άρεσε να εξερευνώ τη φύση και να ταΐζω τα ζώα στη φάρμα του παππού μου! Στο σχολείο, τα πήγαινα καλά στο μάθημα της επιστήμης και ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με συναρπάζει η ποικιλομορφία τόσο της ανθρώπινης φυλής όσο και της χλωρίδας και της πανίδας του κόσμου.

-Σχεδιάζετε κοσμήματα. Γνωρίζατε από νωρίς ότι θα το κάνατε αυτό κάποια στιγμή στη ζωή σας;

Πάντα μου άρεσε να δημιουργώ και συνέχεια μαθαίνω νέες τεχνικές με τα χέρια μου. Τα χόμπυ μου ποικίλλουν από τη ζωγραφική και την αγγειοπλαστική, μέχρι την παρασκευή σαπουνιών, κεριών και χαρτιού. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή κοσμημάτων χρειάζεται μια ποικιλία δεξιοτήτων, που τις έχω συνδυάσει για να δημιουργήσω τη νέα μου κολεξιόν.

-Πείτε μας μερικά λόγια για τις πρόσφατες κολεξιόν σας. Η κολεξιόν Queen Bee είναι εξαιρετική.

Η σειρά κοσμημάτων Queen Bee αποτελείται από δείγματα πραγματικών μελισσών σε ρετσίνι, μαζί με φύλλα χρύσου και κερί μέλισσας. Ως μελισσοκόμος, παρατηρώ από πολύ κοντά τις μέλισσες και εντυπωσιάζομαι με την ομορφιά τους. Τα κοσμήματά μου είναι ένας τρόπος να φέρω την ομορφιά των μελισσών πιο κοντά στους ανθρώπους με έναν προσωπικό τρόπο, αναπαριστώντας τις μέσω της τέχνης και της μόδας. Το φύλλο χρυσού συμβολίζει το μέλι, το «υγρό χρυσάφι», όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν στον αρχαίο κόσμο. Τα δείγματα από πραγματικές μέλισσες συμβολίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η κάθε μέλισσα ξεχωριστά στον κόσμο και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το είδος τους, όπως η Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας. Μεγαλώνοντας, έβλεπα τον μπαμπά μου να διατηρεί μελίσσια και μου άρεσε το μέλι! Τώρα που έχω εγώ η ίδια μελίσσια, έμαθα πολλά περισσότερα για τις μέλλισες και θέλω να δείξω την ομορφιά τους και να προωθήσω την ενημέρωση σχετικά με τη σημαντικότητα των μελισσών μέσω των καλλιτεχνικών μου έργων.

-Διαφύλαξη των μελισσών. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει αρκετά για τη σημαντικότητά της. Τι μπορείτε να μας πείτε;

Το ένα τρίτο της τροφής μας γονιμοποιείται με τη γύρη των μελισσών. Οι μέλισσες έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωσή μας και την επιβίωση των πουλιών και των θηλαστικών που εξαρτώνται από τους καρπούς, τους σπόρους και τα φρούτα. Η αποκαλούμενη «Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας» αποτελεί ένα υπαρκτό φαινόμενο σε άλλα μέρη του κόσμου εκτός της Αυστραλίας, ωστόσο οι μέλισσες απειλούνται από πολλούς παράγοντες και συχνά είναι τελείως ανυπεράσπιστες. Οι ιοί, η αλλαγή του κλίματος και η αστικοποίηση, όλα αυτά απειλούν τις μέλισσες και είναι ευθύνη μας να κατανοήσουμε και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις. Ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι – έστω και το πιο απλό πράγμα, να διατηρεί έναν κήπο με λουλούδια και βότανα για να βοηθήσει τη στήριξη των τοπικών πληθυσμών μελισσών.

-Πού μπορούμε να βρούμε τα κοσμήματά σας;

Στην Μελβούρνη, συμμετέχω σε όλες τις τοπικές καλλιτεχνικές αγορές και διαθέτω επίσης και όλες τις ατομικές μου κολεξιόν με χειροποίητα κοσμήματα στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.etsy.com/shop/Marzrian. Τώρα που το λέμε, έκανα και την πρώτη μου αποστολή στην Ελλάδα πρόσφατα!

-Έχετε επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα; Έχετε κάποια αγαπημένα μέρη;

Το 2003, η Ελληνική Πρεσβεία στην Αυστραλία ως χορηγός μέσω του σχολείου μου, με έστειλε ένα ταξίδι σε ένα σχολείο στην Κρήτη για έναν μήνα, μαζί με άλλους έλληνες σπουδαστές απ’ όλον τον κόσμο. Εκεί είχα την ευκαιρία να ζήσω την Ελλάδα από πρώτο χέρι – τους ανθρώπους, το σχολείο, το φαγητό, τη μουσική, τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τη θρησκεία, την τέχνη και τη φύση. Έμαθα τόσα πολλά στον λίγο χρόνο που έμεινα εκεί! Είμαι ευγνώμων γι’ αυτήν την εμπειρία που απέκτησα, την οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ.

-Τι εκπροσωπεί για εσάς η Ελλάδα;

Παρόλο που γεννήθηκα στην Αυστραλία, η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς μου. Οι παπούδες μου προέρχονταν από την Ελλάδα και κουβαλούσαν μέσα τους μια ωραία κληρονομιά, πλούσια σε πολιτισμό και παραδόσεις, η οποία πέρασε σ’ εμένα μέσω των γονιών μου. Η πόλη στην οποία ζω, η Μελβούρνη, έχει τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα από οποιαδήποτε άλλη πόλη εκτός της Ελλάδας!

-Αν μπορούσατε να ζητήσετε κάτι από τους Έλληνες, τι θα ήταν αυτό;

Αν έχουν κάποιο ταλέντο, κάποια γνώση, ιστορία ή παράδοση που δεν την έχουν μοιραστεί ακόμα με εμάς, ζητώ από όλους τους Έλληνες να τα μοιραστούν, γιατί έτσι κρατάμε τον πολιτισμό μας ζωντανό!

Έργα Ελλήνων

Κατασκευάζει κοσμήματα από μέλισσες, χρυσό και ρετσίνι

Η Μαρίνα Νικολουλέα είναι ελληνικής καταγωγής σχεδιάστρια, που ζει και εργάζεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Αν και σπούδασε Ζωολογία και Γενετική, αποφάσισε να εφαρμόσει τις γνώσεις της στη δημιουργία μιας πρωτότυπης σειρά κοσμημάτων. Τα κοσμήματα της συλλογής Queen Bee κατασκευάζονται από μέλισσες, χρυσό και ρετσίνι.

Εκτός από τα πρωτότυπα κοσμήματα που εντυπωσιάζουν, η ομογενής σχεδιάστρια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για την απειλή εξαφάνισης του πληθυσμού των μελισσών.

Η οικογένειά της, είχε μελίσσια και η ίδια δεν θυμάται ποτέ να την έχουν τσιμπήσει μέλισσες.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Μελβούρνη στην Αυστραλία. Οι γονείς μου είχαν γεννηθεί στην Πελοπόννησο και μετανάστευσαν στην Αυστραλία σε νεαρή ηλικία.» λέει στη συνέντευξη της στο ellines.com

Είναι αυτοδίδακτη και εμπνέεται από την φύση και τη Γη και την ανάγκη της να ενημερώνει για τη διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Κάθε κόσμημα χρειάζεται πάνω-κάτω μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί. Η Μαρίνα προσπαθεί να τα φτιάχνει κατά δεκάδες, δεχόμενη συχνά και ειδικές παραγγελίες.

Αφού περισυλλέξει τις νεκρές μέλισσες, τις τοποθετεί σε ρετσίνι, το οποίο εν συνεχεία περνά από αμμοβολή.

«Η σειρά κοσμημάτων Queen Bee αποτελείται από δείγματα πραγματικών μελισσών σε ρετσίνι, μαζί με φύλλα χρυσού και κερί μέλισσας. Ως μελισσοκόμος, παρατηρώ από πολύ κοντά τις μέλισσες και εντυπωσιάζομαι με την ομορφιά τους. Τα κοσμήματα μου είναι ένας τρόπος να φέρω την ομορφιά των μελισσών πιο κοντά στους ανθρώπους με έναν προσωπικό τρόπο, αναπαριστώντας τις μέσω της τέχνης και της μόδας. Το φύλλο χρυσού συμβολίζει το μέλι, το «υγρό χρυσάφι», όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν στον αρχαίο κόσμο. Τα δείγματα από πραγματικές μέλισσες συμβολίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η κάθε μέλισσα ξεχωριστά στον κόσμο και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το είδος τους, όπως η Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας. Μεγαλώνοντας, έβλεπα τον μπαμπά μου να διατηρεί μελίσσια και μου άρεσε το μέλι! Τώρα που έχω εγώ η ίδια μελίσσια, έμαθα πολλά περισσότερα για τις μέλισσες και θέλω να δείξω την ομορφιά τους και να προωθήσω την ενημέρωση σχετικά με τη σημαντικότητα των μελισσών μέσω των καλλιτεχνικών μου έργων» συμπληρώνει.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ