Διεθνώς αναγνωρισμένος ανοσολόγος και βιολόγος του καρκίνου
Έργα Ελλήνων

Διεθνώς αναγνωρισμένος ανοσολόγος και βιολόγος του καρκίνου

Ο Δρ. Ιάννης Αϋφαντής είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ανοσολόγος και βιολόγος του καρκίνου, με ειδίκευση στην έρευνα της Τ-οξείας λεμφοβλαστικής Λευχαιμίας. Έχει το δικό του εργαστήριο, το Iannis Aifantis Lab το οποίο μελετά τους μοριακούς μηχανισμούς που οδηγούν σε φυσιολογική διαφοροποίηση των βλαστικών κυττάρων και σε κακοήθη μετασχηματισμό.

Γεννήθηκε στην Ελλάδα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης όπου πήρε το πτυχίο του στη Βιολογία και το μεταπτυχιακό του στη Μοριακή Βιολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στο University of Paris V, στο εργαστήριο του ανοσολόγου Δρ. Harald von Boehmer, όπου πήρε το διδακτορικό του. Ως επιστημονικός συνεργάτης του Δρ. Harald, τον ακολούθησε στο Dana-Farber Cancer Institute και στο Harvard Medical School στη Βοστώνη και το 2003 ίδρυσε το δικό του εργαστήριο στο NYU Langone Medical Center.

Ο Δρ. Αϋφαντής είναι Πρόεδρος του Παθολογικού στο NYU School of Medicine. Μέσω του έργου του έχει προσφέρει πολλά στη κατανόηση όλων των ειδών οξείας λευχαιμίας αλλά και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών. Το εργαστήριό του επικεντρώνεται στη μελέτη των μοριακών γεγονότων που ορίζουν το τρόπο ωρίμανσης των βλαστικών κυττάρων και πως μπορούν αυτά να μετασχηματιστούν σε κακοήθη προκαλώντας Τ-οξεία λεμφοβλαστική Λευχαιμία. Μία αρρώστια που προσβάλλει χιλιάδες παιδιά και ενήλικες κάθε χρόνο επιδρώντας σε διάφορα ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού νευρικού συστήματος, με ολέθριες συνέπειες.

Ο Δρ. Αϋφαντής έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Κέρδισε το τίτλο Howard Hughes Medical Institute Early Career Scientist το 2009, τα βραβεία American Cancer Society Research Scholar Award, το Cancer Research Institute Young Investigator Award, το Sidney Kimmel Foundation for Cancer Research Scholar Award καθώς και πολλά άλλα.

“Ο Ιάννης είναι ένας ηγέτης, ταλαντούχος επιστήμονας και γενναιόδωρος συνάδελφος” δήλωσε ο Robert Grossman, διευθύνων σύμβουλος και πρύτανης του NYU Langone Medical Center.

“Έχει την ικανότητα, το όραμα και την εμπειρία για να οδηγήσει το τμήμα της Παθολογίας σε περισσότερες επιτυχίες μέσα στα επόμενα χρόνια” συμπληρώνει.

Πρόσφατη μελέτη της ερευνητικής ομάδας και συνεργατών του Έλληνα Καθηγητή, έδειξε ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C που δημιουργούν ελπίδα για την αντιμετώπιση αιματολογικών καρκίνων. Η βιταμίνη C μπορεί να οδηγήσει σε ωρίμανση και θάνατο τα ελαττωματικά βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία αλλιώς θα πολλαπλασιάζονταν για να προκαλέσουν καρκίνο του αίματος. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου Perlmutter στο NYU Langone Health, και δημοσιεύθηκε online στις 17 Αυγούστου 2017 στο κορυφαίο επστημονικό περιοδικό Cell.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνας ερευνητής συσχετίζει τη βιταμίνη C με την αντιμετώπιση καρκίνων του αίματος

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ