Σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας στο Hollywood
Έργα Ελλήνων

Σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας στο Hollywood

Η Ελίζαμπεθ Ανν Πέρκινς είναι ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα ηθοποιός η οποία με το υποκριτικό της ταλέντο μαγεύει το κοινό. Μερικές από τις ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει είναι: Big, The Flintstones, Miracle on 34th Street, About Last Night…, το Avalon και έχει γίνει ευρέως γνώστη από το της ρόλο ως Celia Hodes στην τηλεοπτική σειρά Weeds.

Η Πέρκινς γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου το 1960 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Βερμόντ. Η μητέρα της , Jo Williams, ήταν πιανίστρια και σύμβουλος απεξάρτησης ενώ ο πατέρας της, James Perkins, ήταν επιχειρηματίας, αγρότης, και συγγραφέας. Οι παππούδες από την πλευρά του πατέρα της μετανάστευσαν από τη Θεσσαλονίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλαξαν το επίθετο τους για λόγους συντομίας από Πισπερίκος σε Πέρκινς.

Το 1981, η Perkins σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή Goodman School του Πανεπιστήμιο DePaul για τρία στο Σικάγο. Μετά τις σπουδές της ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στην εταιρεία του Neil Simon, Brighton Beach Memoirs. Την άνοιξη του 1984 επέστρεψε στην Νέα Υόρκη κάνοντας το θεατρικό της ντεμπούτο στο Μπρόντγουεϊ. Ως θεατρικός ηθοποιός εμφανίστηκε μερικά από τα πιο γνωστά θέατρα της Νέας Υόρκης και του Σικάγο και συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους όπως οι The New York Shakespeare Festival και Steppenwolf Theater.

 Ο πρώτος της σημαντικό ρόλος ήταν στην ταινία του David Mamet “About Last Night…” (1986).  Η Πέρκινς έδειξε το υποκριτικό της ταλέντο στην ταινία “Big” (1988) όπου υποδυόταν τη σύζυγο του Τομ Χανκς. Το 1991, συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Κέβιν Μπέικον στην ταινία “He Said, She Said” (1991). Επίσης το 1994 συμμετείχε στην ταινία “Flintstones” υποδυόμενη τη Βίλμα.

Η Πέρκινς υποδύθηκε την εχθρό του Tom Berenger στην ταινία  “Love at Large” του Alan Rudolph και τη σύζυγο του Aidan Quinn  στην ταινία του Barry Levinson “Avalon” αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.

Το 1991, η ηθοποιός υποδύθηκε την καρκινοπαθή στην ταινία “The Doctor”. Η Πέρκινς επίσης εμφανίστηκε στις ταινίες “Indian Summer” (1993), στο ριμείκ του  “Miracle on 34th Street” (1994) και στο “Moonlight and Valentino” (1995).

Το 1993, η Πέρκινς εμφανίστηκε στη ταινία για τη μικρή οθόνη “For Their Own Good” υποδυόμενη μία γυναίκα που υποβλήθηκε σε υποχρεωτική στείρωση προκειμένου να εργαστεί σε ένα εργοστάσιο χημικών. Επίσης, πρωταγωνίστησε στην ταινία “Mamusha” μέρος της ταινίας “Rescuers: Stories of Courage: Two Women and a mother” υποδυόμενη μια γυναίκα που υιοθέτησε το γιο του πρώην αφεντικού της προκειμένου να τον σώσει από το Ολοκαύτωμα.

Το 2000, πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά του NBC “Battery Park” και στη σειρά του HBO “If These Walls Could Talk 2”. Άλλες της τηλεοπτικές δουλείες είναι το “Babilonia 2000” (1999), το “Rescuers: Stories of Courage: Two Women” (1997) και το “From the Earth to the Moon” (1998) σε ένα επεισόδιο σκηνοθετημένο από τον Sally Field.

Από το 2005, η Πέρκινς υποδύθηκε τη Celia Hodes, μια ψυχωτική και φιλόδοξη μητέρα στο πλευρό της Mary-Louise Parker και του Justin Kirk στη σειρά “Weeds”. Για την άκρως επιτυχημένη εμφάνιση της στη σειρά “Weeds” κέρδισε δύο υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες. Έχει κερδίσει και μία υποψηφιότητα για Emmy για την ηθοποιία της σε κωμικές σειρές.

Το 2005 έπαιξε μαζί με τη Naomi Watts στο θρίλερ “The Ring Two”.

Επίσης, δάνεισε τη φωνή της στη μητέρα του Νέμο, στην ταινία “Αναζητώντας τον Νέμο”.

Η διάσημη ηθοποιός παραδέχτηκε πως ο πιο αγαπημένος της ρόλος στην έως τώρα καριέρα της είναι αυτός της Celia Hodes γιατί είναι διαφορετικός από αυτούς που συνήθως υποδύεται.

Το 2012-2013, εργάστηκε στην εκστρατεία της για το διαβήτη Diabetes Co-Stars και πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά του ABC “How to Live with Your Parents (for the Rest of Your Life)” υποδυόμενη την Elaine Green.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ