Την τίμησαν οι Γερμανοί με το Χρυσό Σταυρό
Έργα Ελλήνων

Την τίμησαν οι Γερμανοί με το Χρυσό Σταυρό

Ζει εδώ και τριάντα χρόνια στη Γερμανία και τα τελευταία 25, υπηρετεί τις κοινωνικές δομές του γερμανικού κράτους.  Ο λόγος για την Ιωάννα Ζαχαράκη, που από τη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας, το 1981 πήρε τη μεγάλη απόφαση της φυγής στο εξωτερικό, έχοντας μόνο το απολυτήριο του Λυκείου στις αποσκευές της. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Άαχεν, φιλόλογος – κοινωνιολόγος. Στις αρχές του 2014, τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην τοπική κοινωνία.

Η κα Ζαχαράκη εργάζεται ως Εισηγήτρια Σύμβουλος στον τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας στον Φορέα της Διακονίας Ρηνανίας Βεσταφαλίας Λίππε. Ο ρόλος της, είναι να συντονίζει τις τοπικές υπηρεσίες για θέματα μετανάστευσης, να συμβουλεύει τις οργανώσεις και μέλη του Φορέα της, να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών, ενώ είναι υπεύθυνη για τον προγραμματικό σχεδιασμό και μετεξέλιξη των υπηρεσιών αλλά και για θέματα επιμόρφωσης. Παράλληλα έχει ρόλο συμβουλευτικό ανάμεσα στα υπουργεία και στον Φορέα που εργάζεται σε επίπεδο κρατιδίου αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Έχει ειδικευτεί στον τομέα διαπολιτισμικής ικανότητας, πάνω στον οποίο διδάσκει ως εντεταλμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ και του Ντίσελντορφ. Διδάσκει ακόμη θέματα γύρω από τις διανθρώπινες σχέσεις, συμπεριφορά και αντιμετώπιση διενέξεων, διαπαιδαγώγηση Αξιών, ενώ εκπαιδεύει παιδαγωγούς και δημόσιους υπαλλήλους για τη μεθοδευμένη και σωστή εξυπηρέτηση του κοινού.

Μερικές από τις δραστηριότητες για τις οποίες έχει διακριθεί, είναι η ίδρυση δικτύων, του ελληνογερμανικού παιδικού σταθμού ΕΣΤΙΑ, της Πρωτοβουλίας Διαπαιδαγώγησης Αξιών, τις επιστημονικές εκδόσεις και τα διάφορα προγράμματα,  αλλά και τον προσανατολισμό της στην επίτευξη στόχων.

Η ίδια υποστηρίζει πως Έλληνες υπήκοοι που θέλουν να ζήσουν στη Γερμανία οφείλουν να μάθουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τη γερμανική γλώσσα, ώστε να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες, να γνωρίζουν ανθρώπους και τελικώς να βρουν εργασία.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ