Πρωτοπόρος στη Φωτονική και Φωτοθερμική επιστήμη
Έργα Ελλήνων

Πρωτοπόρος στη Φωτονική και Φωτοθερμική επιστήμη

Ο Αντρέας Μαντέλης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στην εφαρμοσμένη Φωτονική, καθηγητής και ερευνητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και διευθυντής του Κέντρου Προηγμένων Τεχνολογιών Διάχυσης Κυμάτων (CADIFT).

Είναι ο εφευρέτης του ραντάρ απεικόνισης φωτοθερμικής, που μπορεί να ανιχνεύσει τη φθορά των δοντιών σε πρώιμο στάδιο. Η έρευνά του περιλαμβάνει τη μη καταστρεπτική αξιολόγηση των υλικών με τις βιομηχανικές και βιοϊατρικές εφαρμογές. Το τελευταίο διάστημα το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται  στον τομέα των βιοϋλικών και της Βιοϊατρικής Μηχανικής και περιλαμβάνει τον καθορισμό των πεδίων της Βιοφωτονικής και Βιοφωτοακουστικής και την εφαρμογή τους σε βιολογικούς ιστούς.

Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1952 στην Κέρκυρα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Yale και συνέχισε με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Εφαρμοσμένη Φυσική και Υλικών του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Μετά την αποφοίτητση του, εργάστηκε ως ερευνητής στα εργαστήρια Bell-Northern Research στην Οτάβα.

Είναι μάλιστα και αρχισυντάκτης της σειράς βιβλίων «Progress in Photothermal and Photoacoustic Science and Technology» (Πρόοδος στη Φωτοθερμική και Φωτοακουστική Επιστήμη και Τεχνολογία). Ο Έλληνας επιστήμονας είναι συνιδρυτής και επικεφαλής του γραφείου Τεχνολογίας της Quantum Dental Technologies.

Το 2012 του απενεμήθη το μετάλλιο CAP-INO για εξαιρετικό επίτευγμα στην Εφαρμοσμένη Φωτονική (CAP-INO medal for Outstanding Achievement in Applied Photonics) για την εφεύρεση της εταιρείας του “Canary System”, το οποίο όπως αναφέραμε χρησιμοποίει laser για την ανίχνευση φθοράς των δοντιών και μπορεί να ανιχνεύσει τη φθορά των δοντιών σε πρώιμο στάδιο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ