Ανέλαβε Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ
Έργα Ελλήνων

Ανέλαβε Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ

Η Σίλβια Μαίρη Μάθιους Μπέργουελ επελέχθη τον Απρίλιο του 2014 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στη θέση του Υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Γεννήθηκε το 1965 στο Χίντον της Δυτικής Βιτζίνια. Η μητέρα της είναι η πρώην δήμαρχος του Χίντον, Κλειώ Μάθιους, με πατρώνυμο Μαρούδα, ενώ πατέρας της ο οφθαλμίατρος Γουίλιαμ Πίτερ Μάθιους. Οι παππούδες της, τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα της, κατάγονται από την Ελλάδα.

Η καριέρα της ξεκίνησε ως ειδικευόμενη στον βουλευτή Nick Rahall, έπειτα συνέχισε ως βοηθός του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μάικλ Δουκάκη και αργότερα συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον.

Από το 1993 έως το 1995 υπηρετεί ως διευθύντρια προσωπικού του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Από το 1997 έως το 1998 διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου υπό τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Το 1998 διετέλεσε Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού στην Ουάσινγκτον.

Το 2012 έως το 2013 ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Walmart, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Προγράμματος Ανάπτυξης του Ιδρύματος της Μελίντα και του Μπιλ Γκέιτς, με σκοπό την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας μέσω αγροτικής ανάπτυξης και οικονομικών προγραμμάτων για τους φτωχούς. Από τον Απρίλιο του 2013 διετέλεσε Διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Πήρε το πτυχίο της από το Χάρβαρντ το 1987 και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πάνω στη φιλοσοφία, την πολιτική και τα οικονομικά.

Το 2005 η Wall Street Journal την επιλέγει ως μία από τις «50 γυναίκες που ξεχωρίζουν».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ