Μια ιστορία δροσιάς
Επιχειρώ

Μια ιστορία δροσιάς

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν τα «λεμονατζίδικα». Πριν πολλές δεκαετίες, σχεδόν κάθε πόλη της Ελλάδας είχε αρκετές βιοτεχνίες που συσκεύαζαν αναψυκτικά: λεμονάδες, πορτοκαλάδες και γκαζόζες. Εν έτει 2012, την εποχή του Facebook και του mobile Internet, οι ασπρόμαυρες εικόνες με τα ξύλινα κιβώτια και τα γυάλινα μπουκάλια με τη μπίλια μοιάζουν σαν αποκύημα φαντασίας. Και όμως, υπάρχουν ακόμη κάποιες εταιρείες που επιμένουν στην παράδοση και εξακολουθούν να παράγουν αναψυκτικά διατηρώντας αναλλοίωτη τη συνταγή των παλιών χρόνων. Μια από αυτές είναι η ΕΨΑ που βρίσκεται στην Αγριά του Βόλου.

Η ιστορία της ΕΨΑ ξεκινάει από το 1924, όταν η περιοχή του Πηλίου είχε πλεόνασμα λεμονιών. Εκείνη την εποχή, οι αδερφοί Κοσμαδόπουλοι, αργυραμοιβοί στο επάγγελμα, παρατηρώντας την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων και τη διακίνηση παραδοσιακής λεμονάδας από πλανόδιους μικροπωλητές, θέτουν σαν στόχο τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών. Ένας Γερμανός χημικός μηχανικός, εν ονόματι Όττο, προσκλήθηκε για να βοηθήσει στην παραγωγή της λεμονάδας. Από τότε γεννήθηκε η μυστική συνταγή που διατηρείται μέχρι σήμερα. Έτσι, η Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς, μετέπειτα ΕΨΑ, άλλαξε αντικείμενο. Από τη λειτουργία ψυγείων για διατήρηση φρούτων και την παραγωγή πάγου (το παγοποιείο λειτουργούσε μέχρι το 1969) έγινε εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών. Παράλληλα, τροφοδοτούσε με ρεύμα  όλη τη γύρω περιοχή.

Στις σχεδόν εννέα δεκαετίες που πέρασαν από τότε έγιναν πολλά. Το 1937 η ΕΨΑ βραβεύεται με το «Χρυσούν Βραβείον Ποιότητος» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1940 σχεδιάζεται το χαρακτηριστικό γυάλινο μπουκάλι που έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της Βολιώτικης βιομηχανίας αναψυκτικών. Ενδιάμεσα, η εταιρεία έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και το 1969 εξαγοράζεται από του αδερφούς Μοσκαχλαϊδή και τον Νίκο Τσαούτο.

Οι νέες επενδύσεις που γίνονται αυξάνουν την παραγωγή στις 20.000 φιάλες την ώρα. Στη γκάμα της ΕΨΑ προστίθενται νέες γεύσεις και περισσότερες συσκευασίες. Με τη διεύρυνση της επικοινωνίας πανελλαδικά τη δεκαετία του ’90 και την τοποθέτηση στα σούπερ μάρκετ Α-Β Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης, ενισχύθηκε η εικόνα του «ανώτερου» ποιοτικά προϊόντος και δημιουργήθηκε η βάση για την εξάπλωση εκτός Θεσσαλίας.

Σήμερα η ΕΨΑ παραμένει εγκατεστημένη στον ίδιο χώρο στην Αγριά του Βόλου, διαθέτοντας σύγχρονες γραμμές παραγωγής αναψυκτικών. Το κτίριο που τη στεγάζει είναι φτιαγμένο σε παραδοσιακό πηλιορείτικο ρυθμό και χάνεται ανάμεσα στα υπόλοιπα σπίτια της περιοχής. Το νερό που χρησιμοποιεί είναι πάντα το νερό της Αγριάς. Εφαρμόζει συστήματα ελέγχου ποιότητας ISO 9001:2008 και ISO 22000 για να είναι σίγουρη για τα προϊόντα της.

Τα τελευταία χρόνια, δίπλα στις κλασικές πορτοκαλάδες, λεμονάδες, γκαζόζες και σόδες, έχουν προστεθεί πολλά προϊόντα: η cola με λεμόνι, η βυσσινάδα, το τόνικ, το παγωμένο τσάι λάϊτ με στέβια σε τρεις γεύσεις, η βιολογική πορτοκαλάδα και λεμονάδα, η λάϊτ αεριούχος λεμονάδα με στέβια, η λάϊτ αεριούχος πορτοκαλάδα με στέβια και το λάϊτ drops (γλυκαντικό από το φυτό στέβια σε υγρή μορφή). Τα αναψυκτικά της ΕΨΑ διατίθενται σε γυάλινο μπουκάλι, αλουμινένιο κουτάκι και πλαστικό μπουκάλι ΡΕΤ. Τη γκάμα συμπληρώνουν οι χυμοί σε συσκευασία TetraPak.

Τα προϊόντα ΕΨΑ εξαντλούνται από τα ράφια στα σούπερ μάρκετ ενώ υπάρχουν σε αρκετά σημεία πώλησης υψηλού πρεστίζ. Δημιουργούνται συνεχώς νέα σημεία πώλησης και έπεται συνέχεια. Όλη η φιλοσοφία είναι διαφορετική!

Όλα αυτά είναι τα μεγάλα κεφάλαια ενός βιβλίου που εξακολουθεί να γράφεται. Ήρωες του είναι οι άνθρωποι που με διορατικότητα σκέφτηκαν να τυποποιήσουν τη λεμονάδα, οι άνθρωποι που με δημιουργικότητα έντυσαν το προϊόν, οι κάτοικοι της περιοχής που εργάζονται κάθε μέρα με κέφι και μεράκι για να φτιάχνουν τα προϊόντα της ΕΨΑ και η ίδια η Αγριά, που εμπνέει αυτό το δέσιμο με τις αξίες της παράδοσης και τον προσανατολισμό στο μέλλον.

ΟΡΑΜΑ/ΣΤΟΧΟΙ

Αυτό που κάνει την ΕΨΑ να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει κάνει την παράδοση να μοιάζει σύγχρονη και μοντέρνα. Με αρκετές πρόσφατες διακρίσεις στο ενεργητικό της συνεχίζει την πορεία της στην αγορά των αναψυκτικών με τη γνωστή ποιότητα που το όνομα ΕΨΑ εγγυάται χρόνια τώρα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

1924: Τα αδέλφια Ιωάννης και Γεώργιος Κοσμαδόπουλος ιδρύουν την «Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς Α.Ε.» στην Αγριά Βόλου.

1936: Η εταιρεία περνά στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ιδρύει την εταιρεία «Νέα Ψυγεία Αγριάς Α.Ε.»

1970: Οι μετοχές της εταιρείας περνούν στα χέρια των αδελφών Μοσκαχλαϊδη και του Νίκου Τσαούτου, οι οποίοι επενδύουν σε νέα μηχανήματα και εγκαταστάσεις.

1987: Γίνεται παραγωγή της πρώτης Ελληνικής κόλα.

1989: Η ΕΨΑ εγκαινιάζει τη γραμμή παραγωγής σε κουτάκι αλουμινίου 330ml.

1994: Παρουσιάζονται στην αγορά οι χυμοί μακράς διαρκείας

1996: Δημιουργούμε την πρώτη lemon cola!

1997: Δημιουργούμε το πρώτο έτοιμο τσάι με χυμό λεμονιού, ακόμη και σήμερα παραμένει το μοναδικό που περιέχει χυμό λεμονιού.

2003: Η ΕΨΑ δημιουργεί τη Βυσσινάδα σε γυάλινη φιάλη με θερμοσυρρικνούμενη ετικέτα.

2005: Κυκλοφορεί το τσάι με ροδάκινο

2006: Οι “Τρεις Δροσοφύλακες” της ΕΨΑ κερδίζουν διάκριση δημιουργικότητας για τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά να κάνουν ανακύκλωση.

2008: Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή EQUAL (Προωθητικό Πρόγραμμα) διακρίνεται ως η καλύτερη πρακτική συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες.

2009: Δημιουργούμε το πρώτο Πράσινο Τσάι με Ρόδι και Βύσσινο

2011: Οι συσκευασίες του τσάι της ΕΨΑ κερδίζουν το Gold Label Award, στον πρώτο διαγωνισμό ετικέτας που έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

2011: Η ΕΨΑ δημιουργεί τα πρώτα Ελληνικά βιολογικά αναψυκτικά.

2012: Η ΕΨΑ δημιουργεί τα πρώτα Ελληνικά αναψυκτικά με χρήση του φυσικού γλυκαντικού Στέβια.

ΒΡΑΒΕΙΑ/ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1937: Η λεμονάδα ΕΨΑ κερδίζει το Χρυσούν Βραβείο Ποιότητας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

2008: Η TUV HELLAS μας απονέμει ειδική τιμητική διάκριση για τη διαχείριση της ποιότητας.

2010: Εντάσσεται από την ICAP στη λίστα των Strongest compαnies στην Ελλάδα.

2011: Εντάσσεται για δεύτερη φορά στη λίστα των Strongest compαnies στην Ελλάδα.

2012: Η ΕΨΑ Βιολογική Λεμονάδα αναδείχτηκε ως προϊόν της χρονιάς από το ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ.

2012: Η ΕΨΑ διακρίνεται στα Excellence Awards του περιοδικού Σελφ Σέρβις.

2012: Η ΕΨΑ διακρίνεται στα Corporate Superbrands.

2012: Το Πράσινο Τσάι με Ρόδι και Βύσσινο διακρίνεται με Βραβείο Ανώτερης Γεύσης στα iTQi Awards.

2012: Η Βιολογική Λεμονάδα της ΕΨΑ διακρίνεται με Βραβείο Ανώτερης Γεύσης στα iTQi Awards.

2012: Η ΕΨΑ διακρίνεται στη δεύτερη θέση των Famous Brands (έρευνα που γίνεται με αυθόρμητη ανάκληση από τους καταναλωτές).

2012: Η ΕΨΑ κερδίζει το χρυσό βραβείο για τα 88 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά..

2012: Η ΕΨΑ κερδίζει το βραβείο Best Launches 2012, ΕΨΑ λεμονάδα λάϊτ με στέβια & ΕΨΑ αεριούχος πορτοκαλάδα λάϊτ με στέβια.

2012: Η ΕΨΑ διακρίνεται στα Environmental Awards 2013 – Βέλτιστη πρακτική στην κατηγορία Water Stewardship-Water Conservation.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Με τις νέες επενδύσεις η παραγωγή αυξήθηκε στις 20.000 φιάλες την ώρα.

–  Το κτίριο που τη στεγάζει είναι φτιαγμένο σε παραδοσιακό πηλιορείτικο ρυθμό και χάνεται ανάμεσα στα υπόλοιπα σπίτια της περιοχής.