Το νησί που σμιλεύτηκε από τη λάβα
Προορισμοί

Το νησί που σμιλεύτηκε από τη λάβα

Η Νίσυρος είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν αν βιώσουν μία διαφορετική εμπειρία. Το ενεργό Ηφαίστειο και τα θερμά λουτρά είναι ο πόλος έλξης και ο κύριος λόγος επίσκεψης του νησιού. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Απόκρημνες ακτές και πράσινες πλαγιές διακόπτονται από ιδιαίτερης ομορφιάς παραλίες.

Η Νίσυρος αποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά, ενώ το κέντρο της νήσου καταλαμβάνει μία καλδέρα διαμέτρου 4 χλμ. Μέσα στην καλδέρα βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα, ενώ συνολικά η Νίσυρος έχει 5 κρατήρες. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888. Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας υπάρχουν θερμές πηγές με θερμοκρασία από 30 μέχρι 60 °C, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι στα Λουτρά και τους Πάλους.

Την καλύτερη θεά προς το ηφαίστειο θα τη δείτε από το παλιό καφενείο στην πλατειά του Εμπορειού. Η πλατεία των Νικειών μάλιστα, η επονομαζόμενη «Πόρτα» έχει βραβευθεί σαν μια από τις καλύτερες πλατείες της Ευρώπης. Γι’αυτό μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε. Στους Πάλους υπάρχουν τα Αρχαία Ρωμαϊκά Λουτρά και μέσα σε αυτά βρίσκεται χτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας της Θερμιανής.

Στο Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού, υπάρχει το Ιπποτικό Κάστρο μέσα στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, που η ίδρυση του χρονολογείται γύρω στο 1400. Από την κλασσική αρχαιότητα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Μανδρακίου, το Παλαιόκαστρο. Επισκεφτείτε και την Ηλικιωμένη, τη μεγάλη πλατεία με τους ψηλούς φίκους στο Μανδράκι, η οποία είναι ιδανική για ένα μικρό διάλειμμα με μια «σουμάδα», τον τοπικό χυμό-απόσταγμα από πικραμύγδαλα και δοκιμάστε τα «πιτθιά» όπως λέγονται οι ρεβυθοκεφτέδες και το «τυρί της τυριάς», ντόπιο τυρί ψημένο σε κόκκινο κρασί.

Θα εντοπίσετε όμορφες παραλίες, εκ των οποίων θα αναφέρουμε μερικές όπως οι Χοχλάκοι, με τα μεγάλα μαύρα βότσαλα από λάβα που προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία, ειδικά σε συνδυασμό με το ηλιοβασίλεμα. Κοντά στους Πάλους, βρίσκονται δυο εντυπωσιακές παράλιες, η Άσπρη Άμμος, μια εντυπωσιακή παραλία με άσπρη λεπτόκοκκη άμμο και οι Λυές.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


-Η πλατεία των Νικειών, η ονομαζομενη Πόρτα, είναι ελλειπτική σε σχήμα και έχει βραβευθεί σαν μια από τις καλύτερες πλατείες της Ευρώπης.

-Σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο θεός Ποσειδώνας, βοηθώντας το Δία στον αγώνα του κατά των Τιτάνων, κατεδίωκε σε στεριές και θάλασσες τον τρομερό γίγαντα Πολυβώτη. Φτάνοντας μπροστά στο νησί της Κω, απέσπασε με την τρίαινά του ένα κομμάτι του νησιού, το εκσφενδόνισε κατά του Πολυβώτη και τον έθαψε κάτω απ’ αυτό. Αυτό το αποσπασμένο κομμάτι της κωακής γης είναι η Νίσυρος.

-Ο Όμηρος αναφέρει τους κατοίκους της Νισύρου να παίρνουν μέρος, μαζί με τους άλλους νησιώτες, στην τρωική εκστρατεία. Τους Νισυρίους βρίσκουμε και στους φορολογικούς καταλόγους της αθηναϊκής συμμαχίας.

-Η Νίσυρος περιέρχεται στους Ιππότες της Ρόδου το 1312. Οι Ιππότες σημάδεψαν τη παρουσία τους με τα πέντε φρούρια που έχτισαν σε διάφορες στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες του νησιού.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ