Δυνατό μήνυμα εξωστρέφειας και αισιοδοξίας στο συνέδριο «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης»
Συνέδριο 2013

Δυνατό μήνυμα εξωστρέφειας και αισιοδοξίας στο συνέδριο «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, το Συνέδριο με τίτλο: «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης» που συνδιοργάνωσαν το ellines.com και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Costa Navarino, στη Μεσσηνία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Συνέδριο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πάνω από 2.500 επιφανών επιχειρηματιών, εκπροσώπων των θεσμικών φορέων, της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και των Μ.Μ.Ε που παρακολούθησαν το Συνέδριο.

Κορυφαίοι Πελοποννήσιοι που διαπρέπουν σε όλο τον πλανήτη επέστρεψαν στη γενέτειρά τους για να μεταφέρουν την παγκόσμια εμπειρία τους και να προτείνουν λύσεις που σε συνδυασμό με τις τοπικές υποδομές θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης και εξωστρέφειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μεταφέροντας το μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:  «Όνειρό μας και φιλοδοξία μας είναι να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητα του Έλληνα και εδώ, στην Πατρίδα του! Η Ελλάδα δεν έχει όρια. Ελλάδα είναι να βάζεις τον πήχη ψηλότερα και να ξεπερνάς τα όριά σου. Αυτό μας το έμαθαν καλά οι Έλληνες της Διασποράς και γι” αυτό είναι για μας πηγή υπερηφάνειας, αυτοπεποίθησης και έμπνευσης».

Συντονιστής του Συνεδρίου ήταν ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, Εκδότης – Διευθυντής της Realnews, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε πως πρέπει επιτέλους να δώσουμε ένα τέλος στο διαζύγιο που έχουν πάρει οι Έλληνες με το κράτος τους. Πρέπει επιτέλους να αντικαταστήσουμε την νοοτροπία του Ελλαδισμού με τις αξίες του Ελληνισμού

Στο ρόλο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ως μηχανών της οικονομικής ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Γρηγόρης Στεφανόπουλος, Καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ΗΠΑ. Όπως τόνισε είμαστε στην εποχή που μπορούμε να φτιάξουμε κομπιούτερ από την άμμο, η Ελλάδα μπορεί και εάν θέλει  να πατήσει στα πόδια της και να παίξει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.

Η Πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας (ΗΠΑ), κα. Άρτεμις Π. Σιμοπούλου Μ.D. μίλησε για τη ξεχωριστή σημασία της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και τις επιστημονικές αποδείξεις. Στο πλαίσιο της ομιλίας της αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ερευνητικών κέντρων για τη διατροφή στην Ελλάδα τονίζοντας πως η έλλειψη στατιστικών στοιχείων για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων δεν διευκολύνει τη διαμόρφωση ορθής πολιτικής στην Υγεία και τη Διατροφή.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν κατά την ομιλία του ο κ. Κώστας Μακρής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μακρής (Australia) που μίλησε στους συμπατριώτες τους για την Κτηματομεσιτική αγορά, τον Τουρισμό και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Η κα. Χαρά Νικολακοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στους νέους Έλληνες και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.

Ο κ. Περικλής Παπαδόπουλος, Διευθυντής και Καθηγητής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο  San Jose στην Καλιφόρνια  & Ερευνητής στο Κέντρο Ames  της NASA,  μετέφερε το κοινό στο διάστημα παρουσιάζοντας τον Lamdasat, τον πρώτο δορυφόρο κατασκευασμένο αποκλειστικά από Έλληνες που τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμος προς εκτόξευση από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και τις ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της Αεροδιαστημικής  στην Ελλάδα.

«Οι απανταχού Έλληνες μπορούν να δημιουργούν τη δική τους εικόνα για τη χώρα τους και η Πελοπόννησος με την εξωστρέφειά της ήδη προηγείται σε αυτή την προσπάθεια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, εκφράζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την εικόνα που παρουσιάστηκε και το αμείωτο ενδιαφέρον των συνέδρων.

Το Συνέδριο χαιρέτησε ο κ. Χρήστος Μπάρλας, ιδρυτής του ellines.com, της Πρώτης Διαδικτυακής Χώρας στον Κόσμο, τονίζοντας ότι το ellines.com θα υποστηρίζει, θα προβάλλει και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο για ανάλογες  πρωτοβουλίες.

Για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου μίλησαν η κα. Ηρώ Τσιμπρή, Εκπρόσωπος των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Πελοποννήσου, Διευθύντρια της Αχαϊα Αναπτυξιακή Α.Ε. και ο κ. Γεώργιος Τσιμπίδης, Οινοποιός & Πρόεδρος Εξαγωγέων Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Το Συνέδριο συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER Άξονας 4 του ΠΑΑ 2007 – 2013, Μέτρο 42Ια «Διατοπική Συνεργασία» με τίτλο: «Νήσος Πελοπόννησος», από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο. Υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν η ΦΑΓΕ και η Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα.Χορηγός Μετακινήσεων ήταν η VOLVO Car Hellas. Media Partners ήταν η Realnews, η Real.gr και ο enikos.gr. Τέλος,Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν το STAR και η DIRECTION A.E

Περισσότερες πληροφορίες για τους συντάκτες:

ellines.com: Ευανθία Τασσοπούλου, τηλ.: 2108788093, 6970073193, e-mail: euanthia@ellines.com

Asset Ogilvy Public Relations: Ολυμπία Βαγιωνά, τηλ.: 210 66 60 400, e-mail: olympia.vagiona@assetogilvy.gr

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ